Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Igo-nerwy na wodzy!Melisę świeżą w ogrodzie masz?Jak nie na wiosnę służę sadzonką,moja pochodzi z oazy spokoju z eremickiego ogródka na Srebrnej Górze.
Ta będkowska Sokolica jest wyjątkowo krucha,a zarazem wyślizgana,lekko wilgotna jest prawie zawsze.Wiadomo już jaki prezent od Aniołka-wypasiony kask do wspinaczki...właściwy obwód głowy uzyskasz dopiero po zdjęciu opatrunków.
Zdążyłaś z przygotowaniem ogrodu do zimy?Zdaje się od dziś po pięknej złotej jesieni.
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko trzymam kciuki za syna.Będzie dobrze.Z tego co wyczytałam to upadek w górach. Czasem to myślę, co jest w tych górach takiego ,że ludzie tak je kochają.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kto ich nie kocha to nie zrozumie co w nich takiego jest :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,tak jak pisałam u siebie,dopóki syn nie zostanie rodzicem nie będzie wiedział co to strach o własne dziecko.Mam nadzieję,ze pójdzie po rozum do głowy i znajdzie sobie pasję mniej niebezpieczną.
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Witaj Jagódko.
Cieszę się że już piszesz bo to znaczy że zdrowie Syna trochę lepiej.Życzymy Mu wszystkiego dobrego.
Iguniu może w któryś dzień podrzucimy rośliny od Urszuli ale to tak tylko w podwórku sprawę załatwimy.
Jak dajesz radę z ogrodem,z doniczkowymi, z zabezpieczaniem roślin na zimę?
Trzymaj się dziewczyno dzielnie ,sił i zdrowia życzymy.
Teresa
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wiem ,że ta miłość do gór jest nieuleczalna, bo brat przyjaciółki też wciąż się wspina .Teraz ,gdy jest już na emeryturze każdą wolna chwilę spędza w górach to jest relaks , czasem odejście od kłopotów dnia codziennego .Nasz śp.JPII też ukochał góry i na pewno czuwa nad każdym wspinającym sie .Mój syn tylko jeżdzi na motorze, a też to przeżywam jak wyjeżdża, a długo go nie ma .Motor to też szaleństwo ,ale to jego pasja ,więc cóż .Dobrze ,ze syn ma taką mamę jak Ty Jagódko .Powoli wszystko powróci do normy ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ewko...spokojnie , jestem opanowana - gorzej z Młodym - już nie może wyleżeć przez te nogi uziemione w szynach gipsowych . Melisy nie piję - bo zwyczajnie na mnie nie działa ...mam za to lepszy specyfik , który stawia mnie na nogi , nie telepię się , serce nie szaleje , nie mam lęków , a także jestem wyciszona ...lekarz mi przepisał na zmienność nastroju , a właściwie to na ku...cę / nerwicę .
W ogrodzie nic nie zrobiłam ...w domu jestem na "przycisk" - każde wezwanie ...dodatkowo w rozjazdach - PZU , kadry w pracy Syna , apteka i tak w kółko . W Krakowie będę 22.10. w Poradni Ortopedycznej i Neurochirurgicznej - od 10, do 15.
Doniczkowe/tarasowe wszystkie na dworze , wszędzie pełno liści , nieuprzątnięte suche badyle liliowców - teraz mój ogród ma nową nazwę ..." Zapomniany Ogród - żyjący własnym rytmem Matki Natury ". Od miesiąca nie mam żadnej fotki , a tyle różności kwitło i nadal kwitnie :( .
O kasku cały czas myślę ...na razie nie chcę Go nawet drażnić ...bo gotów z tymi szynami lecieć w góry .

Grażynko...tak , też mam taką nadzieję i głęboko w to wierzę ...dziękuję za ciepłe słowa ;:196 .
Wielokrotnie zastanawiałam się nad tym - bo to , że góry mają w sobie coś magicznego - to ja wiem ...ale żeby do tego stopnia ...jechać 50 - 100 km na wyścigówce i potem pokonywać wiele km w wysokich partiach to już nie tyle pasja - jak choroba ...coś , co można porównać z moją pasją roślinną ...bez roślin nie potrafię żyć i nie wyobrażam sobie , gdyby tak ktoś odebrał mi tę przyjemność . Tyle , że Jego , przy mojej to bardzo niebezpieczna - cienka linia pomiędzy życiem , a śmiercią ...a On na niej balansuje ;:145 ...nie pomagają prośby , ani groźby . Co z tego , że jest dorosły ...chyba nigdy nie zaznam przez te góry spokoju .
Najlepiej w kilku słowach wyjaśniła Dorotka ...Faktycznie - jest w nich coś takiego , ze jak się je pokocha , to ciągle się tam wraca .

Gosiu...przecież ani Mu nie zabronię , ani tym bardziej nie przywiąże Go do siebie . Szarżował już japońskimi mieczami ( ma trzy katany i strój samuraja ) ...aż jedna z nich w locie źle złapana przecięła mu dłoń ...a dalej nimi wywijał .
To silniejsze od Niego ...tam zostawił swe serce . Nic na to nie poradzę , chociaż się staram mu wiele rzeczy wyperswadować ...z miernym skutkiem .

Tereniu ...zapraszam w każdej chwili - będzie mi bardzo miło Cię znów zobaczyć ;:196 .
Nic nie robiłam w ogrodzie - bo zwyczajnie nie było kiedy ...od 10.30 , do 18.30 poza domem ( wyjazdy do szpitala) - dzień , w dzień ... a doniczkowce są zbyt ciężkie , bym sama dała radę ...jedynie pomoc synów była konieczna . Teraz Sławek zjechał z delegacji i musi pomału pownosić oleandry , daturę , psiankę , róże sztamowe , agapanty , a z mniejszymi sobie poradzę .
Dziękuję Tereniu za wsparcie Tobie i Władziowi ;:196 ...jestem silna , daję radę ...tym bardziej , że Janusz nie chce nikogo w pokoju przy opatrunkach i innych czynnościach , tylko ja muszę być . Nie narzekam , bo zwyczajnie lubię to , co robię , a robię to z miłości do Syna - wszak jestem Jego Matką i nie wyobrażam sobie , by mogło być inaczej .

Jadzieńko...dziękować Bogu , że nie ma motoru ...wiem coś o tym ( mój M szarżował na " Emzecie "- za kawalera ) ...jak widzę jak szaleją u nas na motocyklach - ścigaczach , to aż mi ciarki przechodzą po ciele . Wcale Ci się nie dziwię , ze drżysz o Niego ...a na drogach coraz bardziej niebezpiecznie .
Kiedyś mi powiedział , że musi jechać w góry , bo one go wzywają ...często wyjeżdża na dwa , trzy dni , po pracy , w piątek wieczorem ...a wraca w niedzielę . Bywało ciężko , zwłaszcza zimą ...ale zawsze wychodził cało - do czasu ;:174 .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodko-jakby pan Sławomir nie wniósł doniczkowców daj znać w czwartki(uwolniłam sobie na Tatry) mogę przyjechać i wnieść we wskazane miejsce.Psiankę masz Szafirowa Burza?Ja sobie taką w tym roku sprawiłam,jest już od jakiegoś czasu w mojej kuchni i nadal troszkę kwitnie,powinnam ją pewnie jak się zrobi zimno na zewnątrz znieść do piwnicy w stałe plus 10?Pogody ducha i hartu!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze Jagódko ,że do nas zaglądasz to jesteśmy już trochę spokojniejsi o Ciebie i synusia .Ogródek da sobie radę .Przy permakulturowej uprawie ogród też sam sobie radzi nawet lepiej niż my o niego dbamy .Teraz musisz tylko zadbać o swoje zdrowie ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Serdecznie witam w deszczowy , ponury dzień ...już jesień zawitała na dobre do mego ogrodu .
Jestem już Kochani po porannym " obchodzie " - wszystko zrobione , syn śpi , a ja w deszczu , by odrobinę pokazać co słychać w ogrodzie - zrobiłam parę fotek . No nijak bez widoku mych roślinek żyć nie potrafię ;:185 .

Ale to potem ...

Ewuniu - moja Psianka zrzuca pożółkłe liście i ...z pozostałymi tarasowymi idzie przed nastaniem mrozów do przechowalni . Łatwo się ja ukorzenia ...mam w tej chwili pięć mniejszych i większych ukorzenionych - rosną w doniczkach , a co niektóre kwitną - chociaż mają po 20 cm .

Jadzieńko...no , nie sposób wyrazić w kilku słowach czym - kim dla mnie jesteście w tych trudnych dla mnie chwilach ...ja już o sobie nie myślę ...taką mam naturę - byle z Synem było dobrze . Z dnia , na dzień jest lepiej ..rany zasychają , on się czuje coraz lepiej - byle tylko nie był taki upierdliwy - ale wszystko zniosę .
Jeżeli nie usunę , nie zetnę suchych badyli - zrobię to na wiosnę - trudno . Przy jakiejś sobocie starszy syn wygrabi liście , które do końca jeszcze nie spadły z magnolii i okolicznych drzew . Na rabatach będzie pierzynka - nie mam zamiaru ich usuwać - na wypadek mroźnej zimy - otulą roślinki .

Obiecane fotki ...w deszczu ...zapraszam .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj JAGÓDKO :wit
Widzę,że pogodę mamy dzisiaj podobną :evil:
Bardzo ładne fotki z jesiennego ogrodu,ja również pokazywałem śnieguliczkę :!:
Jest wdzięczna do fotografii ;:108
Fotki pokazują,że wracasz do równowagi psychicznej;oby syn wracał szybko
do zdrowia ...
Pozdrowienia,
Sławek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JAGÓDKO....mimo, że się nie odzywałam to do Ciebie zaglądałam i zawsze byłam na bieżąco........doskonale rozumiałam Twój niepokój i lęk, ale widzę że wszystko z synusiem idzie w dobrą stronę.....najgorsze już za Wami teraz tylko czas i spokój wokół całej sytuacji uzdrowi wszystkich czego Wam serdecznie życzę.....

......ogród mimo, że w jesiennej szacie uroczy a na liście przyjdzie też czas......
Jagódko moja psianka w gruncie jeszcze rośnie.....w jaki sposób mogę teraz zrobić sadzonki :?:

pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodko-a to pada u nas tak samo!Wiele jeszcze kwitnących masz pod chmurką.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje datury dopiero zaczęły kwitnąć jak ściął je przymrozek i musiałam je ściąć, a tak fajnie sie zapowiadały miały mnóstwo kwiecia ;:174 .Same wyraziste kolorki ,a liście będą jako pierzynka dla roślin i owadów oczywiście pożytecznych . U nas dzisiaj cały dzień pada ,ale to dobrze ,bo ostatnie wiatry bardzo wysuszyły glebę . Kuruj Jagódko synusia i ;:196 zostawiam .
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Czas leczy rany - również te fizyczne. Oby choć po tym doświadczeniu Twój syn stał się rozważniejszy i pamiętał, że to, co robi rodzi konsekwencje nie tylko dla niego. Niestety dzieci przysparzają zmartwień nie tylko jak są małe. Tyle tego widzę wokół siebie i ... chyba tak już musi być.
Moje tarasowe, poza sundavillą i klonikami, też już są w przechowalni. Gdybym ich w porę nie usunęła już byłoby po nich, bo u nas był solidny mróz. Coraz mniej kwitnie w ogrodzie i powoli acz nieuchronnie idzie zima. Dziwny był ten sezon :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”