Co to za roslina?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
April90
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 paź 2013, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za roslina?

Post »

Chodzi mi o rosline doniczkowa. Niestety nie mam zdjecia, bo kwiatek stał u Dziadkow i juz padł... Nie wiemy od czego. Charakterystyczne dla tej roslinki było to w nocy jej liscie unosiły sie ku gorze, a w dzien opadały, tak jakby nie lubiły swiatła dziennego... Roslina ta nie była roslina kwitnaca, miała duze liscie, z tego co pamietam zaokraglone na koncach (w sensie nie spiczaste). Czy ktos wie co to mogło byc?

PRZEPRASZAM za umieszczenie postu w złym dziale - nie zauwazyłam tego działu po prostu :) dziekuje za przeniesienie :)
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to za roslina?

Post »

Trochę mało szczegółów, żeby cokolwiek wymyślić... jakiej wielkości była roślina? Te liście były podłużne jak np. u traw, czy miały jakiś kształt? Jak rosła? Miała pędy, czy wypuszczała liście ze środka?
April90
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kurcze własnie wiem, ze mało ehh. Wielkosci była ok 30cm. Kształtu lisci dokładnie nie pamietam szczerze mowiac, ale były ciemnozielone. Pedow sobie nie przypominam. Zapytam jeszcze jutro dziadka dokładnie, on miał go w domu, wiec na pewno bedzie wiecej pamietac. Jutro dopisze :)
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nocne unoszenie liści jest charakterystyczne dla rodziny marantowatych.
Piszesz że roslinka miała dość duże liście więc według mnie było to albo jakieś
Stromanthe albo Ctenanthe. Porównaj sobie w necie. :wink:
Jeżeli roślinka dziadka nie miała przebarwień na listkach i były całe zielone
to pewnie miała po prostu zbyt ciemne stanowisko. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
April90
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

elcia1974 pisze:Nocne unoszenie liści jest charakterystyczne dla rodziny marantowatych.
Piszesz że roslinka miała dość duże liście więc według mnie było to albo jakieś
Stromanthe albo Ctenanthe. Porównaj sobie w necie. :wink:
Jeżeli roślinka dziadka nie miała przebarwień na listkach i były całe zielone
to pewnie miała po prostu zbyt ciemne stanowisko. :D
Kurcze jak tak patrze na to Ctenanthe to wydaje mi sie, ze to było to :) Dziadkowie powiedzieli, ze roslinka była lekko bordowa na lisciach, ale ja sobie nie przypominam :) dziekuje bardzo za pomoc! :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Chodzi o Kalanchoe. Chciałabym odciac sobie od Babci kawałek i włozyc do wody, zeby pusciło korzenie. W jaki sposob to zrobic prawidłowo? Tj. uciac obojetnie gdzie czy musi byc jakies wyznaczone miejsce. No i czy mozna to zrobic teraz jesienia i po jakim czasie mogłabym spodziewac sie korzonkow?
Awatar użytkownika
wodnik63
100p
100p
Od: 30 paź 2010, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trzy tygodnie temu znalazłam w śmietniku kalanchoe,pociachałam mu co ładniejsze czubki na odcinki 5-6centymetrowe i włożylam do szklanki z wodą. Szybko się ukorzeniło (do dwóch tygodni max puści Ci korzonki) i już rośnie ładnie w ziemi.
Pozdrawiam, Baśka
April90
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wodnik63, bardzo dziekuje za odpowiedz :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”