Domowy chleb
Re: Domowy chleb
Też uwielbiam domowy chlebek na zakwasie. Właśnie jutro wybieram się po zapas mąki do młyna, ceny są o wiele niższe niż w marketach.
			
			
									
						
										
						- Galicjanka
- 100p 
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Domowy chleb
Witam w piekarni!  Piekę sama chleb od ok. pół roku, niestety jeszcze nie dorosłam do zakwasu, swój piekę na drożdżach, proszę tylko o odpowiedź do chleba Agatki naprawdę tyle cukru? Chyba, że to ma być coś na kształt chałki.
  Piekę sama chleb od ok. pół roku, niestety jeszcze nie dorosłam do zakwasu, swój piekę na drożdżach, proszę tylko o odpowiedź do chleba Agatki naprawdę tyle cukru? Chyba, że to ma być coś na kształt chałki.
			
			
									
						
							 Piekę sama chleb od ok. pół roku, niestety jeszcze nie dorosłam do zakwasu, swój piekę na drożdżach, proszę tylko o odpowiedź do chleba Agatki naprawdę tyle cukru? Chyba, że to ma być coś na kształt chałki.
  Piekę sama chleb od ok. pół roku, niestety jeszcze nie dorosłam do zakwasu, swój piekę na drożdżach, proszę tylko o odpowiedź do chleba Agatki naprawdę tyle cukru? Chyba, że to ma być coś na kształt chałki.Pozdrawiam Gosia
			
						- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Domowy chleb
Ja zmniejszam ilość cukru do 1 łyżki....i soli też daję 1 ł.
			
			
									
						
										
						- Galicjanka
- 100p 
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Domowy chleb
Dzięki za odpowiedź. Ja tez daję 1 płaską łyżkę cukru i 4 łyżeczki soli 
			
			
									
						
							
Pozdrawiam Gosia
			
						- AliceWhite
- 100p 
- Posty: 105
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Casale Monferrato(AL) Italia
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
Witajcie! Wczoraj upieklam trzy chlebki na zakwasie. Jeden nieco jasniejszy bez dodatk?w,drugi ciemny z pestkami dyni i trzeci ciemny ze slonecznikiem i siemieniem lnianym. Niebo w gebie,choc jasny chleb wyszedl troche splaszczony ale to nie umniejsza jego smaku. Za kilka dni pr?buje upiec bialy chleb z ziarnami. Juz wstawilam zakwas z maka pszenna. Ten pierwszy zakwas za drugim razem zwiekszyl moje ciasto na chleb nawet za bardzo,az ciasto wylazilo bokami   Niedlugo tez upieke chleb razowy ze sliwkami.
    Niedlugo tez upieke chleb razowy ze sliwkami.
			
			
									
						
							 Niedlugo tez upieke chleb razowy ze sliwkami.
    Niedlugo tez upieke chleb razowy ze sliwkami.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
			
						Re: Domowy chleb
A ja piekę pszenno-żytni, ciasto zakwaszone, jutro dalsza część procesu 
			
			
									
						
										
						
- AliceWhite
- 100p 
- Posty: 105
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Casale Monferrato(AL) Italia
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
A to moje wypieki sprzed dw?ch dni.
 
Pierwszy od lewej to chleb zytni z ziarnami slonecznika i siemieniem lnianym,drugi jasniejszy bez dodatk?w,ostatni z pestkami dyni. Mojemu sasiadowi i jego znajomym smakowal ten pierwszy.
			
			
									
						
							
Pierwszy od lewej to chleb zytni z ziarnami slonecznika i siemieniem lnianym,drugi jasniejszy bez dodatk?w,ostatni z pestkami dyni. Mojemu sasiadowi i jego znajomym smakowal ten pierwszy.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
			
						Re: Domowy chleb
Fajne te chlebki i na pewno smaczne.Ja wczoraj upiekłam jak to nazywam składak z białej mąki,mąki żytniej orkiszowej z dodatkiem jagód goi.Dla mnie pycha.
			
			
									
						
										
						Re: Domowy chleb
Ten składak piekłaś na drożdżach? Też mam ochote na taki chleb ale nie mam zakwasu.dkm60 pisze:Fajne te chlebki i na pewno smaczne.Ja wczoraj upiekłam jak to nazywam składak z białej mąki,mąki żytniej orkiszowej z dodatkiem jagód goi.Dla mnie pycha.
Pozdrawiam.
and777
Re: Domowy chleb
Zgadza sie,na drożdzach.Raz zrobiłam zakwas,no i pomyliłam mąki.Zamiast na mące żytniej z pełnego przemiału,albo pszennej, dodałam make żurkową  No i wyszło jak  wyszło,dlaczego do stu katów takie kwaśne
 No i wyszło jak  wyszło,dlaczego do stu katów takie kwaśne  Czyli patrz co robisz bo wyjdzie nie to.
 Czyli patrz co robisz bo wyjdzie nie to.
			
			
									
						
										
						 No i wyszło jak  wyszło,dlaczego do stu katów takie kwaśne
 No i wyszło jak  wyszło,dlaczego do stu katów takie kwaśne  Czyli patrz co robisz bo wyjdzie nie to.
 Czyli patrz co robisz bo wyjdzie nie to.Re: Domowy chleb
Chleb z zakwasu piekli dawniej w piekarniach i ponieważ był to proces ciągły, 7 dni w tygodniu, chleb nie był zbyt kwaśny. W warunkach domowych, kiedy piekę zwykle raz w tygodniu, odkładam do lodówki część chlebowego ciasta, taki zaczątek, i z niego chleb nigdy nie jest kwaśny.
			
			
									
						
										
						Re: Domowy chleb
Kochana wiem i mój byłby dobry gdyby nie fatalna pomyłka w mące.Dobre to było ale na żurek a nie na chleb 
			
			
									
						
										
						
Re: Domowy chleb
To trzeba było ugotować żurek, część zakwasu zaszczepić żytnią mąką i wyprowadzić prawidłowy zakwas i nie poddawać się tak łatwo 
			
			
									
						
										
						
Re: Domowy chleb
No tak,a ja spanikowałam 
			
			
									
						
										
						
Re: Domowy chleb
Upiekłam domowe krakersy pełnoziarniste, w stylu Wasa, pychota. Co prawda nie na zakwasie ale prawie chleb   .
 .
			
			
									
						
										
						 .
 .





 
 
		
