Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Ja uprawiam tykwy w polu, bez podpór. Rosną wtedy takie zakrzywione a nie proste jak na wyżej pokazanych zdjęciach. Przypominają wyglądem kobry. Nic mi nie gnije. Warto jednak wysadzać tykwy z wcześniej przygotowanych sadzonek. Ja osobiście pielę rośliny
Za dużo dyniowatych uprawiam, więc jakoś szczególnie nie przeszkadzam im w rośnięciu. Bez zbędnego pieszczenia się z nimi 
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
-
vanyavala
- 500p

- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Były osoby hodujące tykwy bez podpór, moim zdaniem lepiej na podporach zajmują mniej miejsca poza tym gdy zwisają prawdopodobieństwo deformacji w młodym wieku jest mniejsze. Co do gnicia to zależy na pewno od wielu czynników. Od tego jak przepuszczalna jest gleba stojąca długo woda nie sprzyja. Od warunków pogodowych różne mamy lata może się okazać że będzie bardzo sucho, mało opadów i nie będzie problemu gnicia w ogóle. Co do chwastów to przy podporach problem ten raczej nie występuje w warunkach gdy tykwa się płoży na początku z pewnością przydało by się przypilnować z upływam czasu gdy rośliny, liście osiągną duży rozmiar nie powinien być to problem.
Kolego Pauli dzięki za odpowiedz mam jeszcze pytanko na temat rozstawu sadenia miedzy roślinami tykwy (szer,dłu)
z góry dziekuje pozdr
z góry dziekuje pozdr
Co prawda jestem koleżanką, ale odpowiem
Sadzę w rzędach co 1.5 metra tak mniej więcej na 1.5 metra. Potem jak jest już gęsto pielić nie trzeba
Sadzę w rzędach co 1.5 metra tak mniej więcej na 1.5 metra. Potem jak jest już gęsto pielić nie trzeba
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
Dzięki koleżanko za informacje bo właśnie się zastanawiam nad sadzeniem tykwy pod zamówienie i bardzo przydatne informacje mi powiedziałaś z góry dziekuje postawił bym piwko ale trochu daleko mieszkasz pozdr
.
A to zbiór Artura
(połowa zbioru, bo druga część jest o jakieś 40km od tej
)

Sadzę tykwy od kilku lat ale nie miałem takiej sytuacji bym nie miał tykw kobr z dwoma brzuszkami i z długą szyjką, a w tym roku tak się stało.
Ale mam inne nowe gatunki tykw.
Moja ulubiona tykwa z tych to dipper ta z ciekawym wzorkiem (u góry z prawej strony)
.
A to zbiór Artura
(połowa zbioru, bo druga część jest o jakieś 40km od tej

Sadzę tykwy od kilku lat ale nie miałem takiej sytuacji bym nie miał tykw kobr z dwoma brzuszkami i z długą szyjką, a w tym roku tak się stało.
Ale mam inne nowe gatunki tykw.
Moja ulubiona tykwa z tych to dipper ta z ciekawym wzorkiem (u góry z prawej strony)
.
- Aisyrk
- 1000p

- Od: 18 sie 2008, o 16:22
A ta przysadzista w centralnym miejscu to Birdhouse czy coś innego?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Nie wiem o którą dokładnie chodzi? Bo jeśli o tę w kształcie flaszki, to podobno tykwa pospolita - jest ona z mixu nasion.
Wyjeżdżam teraz na działkę, tam zobaczę drugą część tykw
Wyjeżdżam teraz na działkę, tam zobaczę drugą część tykw
Świetne są Wasze tykwy
. Z moich 20 sztuk pozostały tylko 3, reszta już sprzedana. Te pewnie też znajdą nowych właścicieli
.
W zeszłym roku miałem nieco problemów z suszeniem, ale tegoroczne zbiory wyschły w niesamowitym tempie.
http://img401.imageshack.us/img401/1231/oxb7.jpg
W zeszłym roku miałem nieco problemów z suszeniem, ale tegoroczne zbiory wyschły w niesamowitym tempie.
http://img401.imageshack.us/img401/1231/oxb7.jpg
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
vanyavala
- 500p

Piękne macie zbiory w tym roku:) Zazdroszczę trochę i gratuluje oczywiście bo należy się:)
Ja też już po zbiorach
10 sztuk jak na balkon to chyba całkiem nieźle, największa ma około 75cm długości. Było by 12 ale trochę za późno zbierałem i dwa się urwały i rozbiły, do wyrzucenia niestety. Reszta się uchowała i się suszy. Jak uda mi się zrobić jakieś fajne fotki to podrzucę.
-
kuczjan
- 100p

- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Janusz
-
vanyavala
- 500p

Piękne!!!! Mi najbardziej podobają się te 'wężowe' biało zielone też chce takie. Czy nasisiona tego cuda są ogólno dostępne w sklepach. Czy razej ciężko je dostać?
-
kuczjan
- 100p

- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona tej tykwy dostałem od kolegi z forum. W sklepach nasion tykwy speckled snake nie spotkałem.
Japanese siphon pierwsze zdjęcie to z niej najbardziej się ciesze , nasiona jej przybyły do mnie z USA.
Mam ja pierwszy rok i myślę że jeśli w przyszłym roku zadbam o jej uprawę to z powodzeniem
osiągnę tykwę na wysokość przeszło 2 metry
Japanese siphon pierwsze zdjęcie to z niej najbardziej się ciesze , nasiona jej przybyły do mnie z USA.
Mam ja pierwszy rok i myślę że jeśli w przyszłym roku zadbam o jej uprawę to z powodzeniem
osiągnę tykwę na wysokość przeszło 2 metry
Pozdrawiam Janusz
-
limonkaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Podziwiam , brak słów , fajne okazy pokazujecie.....
Bożena