Jak z tym walczyć

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
rutrak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2008, o 14:29

Jak z tym walczyć

Post »

Pomocy, wszystko mi zjadają chrząszcze. Żerują one na winobluszczu.Jak z nimi walczyć? Obrazek Obrazek

przeniosłam temat do odpowiedniego działu - aniawoj
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

opryski wieczorem Basudin
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No niestety na winobluszczu sie zapewne nie skończy - to opuchlaki - mają bogate menu :(
wieczorny oprysk basudinem jest dobrym rozwiązaniem, gdyż chodzą głównie w nocy - proponowałbym jednak jeszcze zastosowanie radykalniejszej metody - podlewnie basudinem lub dursbanem (oczywiście w stężeniu wg ulotki) gleby w zasięgu korzeni ulubionych roślin opuchlaka (zwłaszcza młodych okazów) - gdyż w glebie rozwijają sie larwy tego chrząszcza ogryzając drobne korzenie - a w tym okresie opuchlaki już zapewne złożyły część jaj do gleby

istnieje jeszcze (i jest dobry) biologiczny preparat Larvanem (nicienie które zjadają larwy opuchlaka) - w Polsce są sprzedawane też małe opakowania tego preparatu - jadnak ciężko dostępne (preparat szybko się psuje i wymaga przechowywania w lodówce) - trochę uciążliwe dla amatorskiej uprawy...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

basudin jest chyba wycofany z obrotu
rutrak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2008, o 14:29

Post »

Dziękuję za pomoc. Poszukam tego środka BASUDIN i spróbuję go. Do tej pory parę razy pryskałem DIAZOL 500EW, bo tak mi doradzili, ale rewelacji nie ma. :cry:
Awatar użytkownika
Martyna inż.
50p
50p
Od: 29 cze 2008, o 11:48

Jak z tym walczyć

Post »

wiesz co, poczytaj trochę o biologii opuchlaka, bo korzystnie jest też walczyć z larwami. a na chrząszcze Decis 2,5 EC - 0,05%. ze względu na długi okres wychodzenia chrząszczy oprysk powtarzać co 7 dni.
POZDRAWIAM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”