Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Jacku masz nieprawdopodobną ilość dalii ;:oj ;:oj ;:oj a jeszcze 20 nowych w planie.... niesamowity jesteś ;:180
U Ciebie wiosna.....u mnie podobnie 8-) :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aniu, cieszę się, że nie musisz zazdrościć :lol: Moje pierwiosnki regenerują się po fatalnym starcie - do czerwca były zalewane z każdym deszczem. Nawet kwitły pod wodą. Teraz na nowych stanowiskach wypuściły nowe listki i kwiatki.
Nie dziwię się Twojej frustracji daliami. Mając małą ilość, każdy krzaczek jest ważny. Ja tylko szacuję procentowo błędy, straty itp. Niestety przy uprawie dalii trzeba brać pod uwagę ryzyko z tym związane.

Alicjo, witam Cię :!: Bardzo się cieszę, że Ci się podoba u mnie i zapraszam wiosną do wątku sprzedażowego 8-)
U mnie też sporo dalii nie zakwitło w tym roku, ale w przyszłym zakwitną ;:108

Loki, toinowate fajne są i zaskakują porami kwitnienia 8-)

Marysiu, dzieląc się z innymi roślinami nie dość, że robimy przyjemność komuś to i zabezpieczamy się przed ewentualną utratą naszego egzemplarza. Doświadczyłem tego wiele razy 8-)
Kupując dalię w kapersie, daję jej tylko 50%, że jest tą z obrazka. Ale często są jeszcze lepsze więc warto podejmować ryzyko i z takim założeniem do nich podchodzić 8-)

Janko, czyli Twoje o ciemnych liściach były z nasion :?: Faktycznie 3 z 4 o ciemnych liściach miały typowe dla siewnych nasienniki.
Dziś wykopałem połowę dalii, umyłem, zaprawiłem grzybobójczo i czekają na dalsze zabiegi przed snem.

Agnieszko, daliowa pasja mnie wciągnęła i większość czasu w internecie i na forum poświęcam własnie daliom. Myślę, że więcej dojdzie w następnym sezonie, ale na główną rabatę daliową się nie zmieszczą (tam maksymalnie 50 karp wejdzie; drugą pięćdziesiątkę trzeba będzie upchać na innych rabatach).
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Mnie dalie w tym roku się pomieściły bo było nie dużo ale na drugi rok muszę już szykować więcej miejsca .. Zdaje się że w tak dużym ogrodzie można sadzić ich sporo ale ja mam najwięcej wysokich i mogę ich sadzić tylko z tyłu mniejszych kwiatów , w nowym ogrodzie już specjalnie zrobiłam dla nich miejsce ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biorę ryzyko pod uwagę, ale by go zminimalizować chyba będę kupować tylko na forum. Przy sprzedaży nie hurtowej jest mniejsze ryzyko pomyłek, a i wszyscy się znamy, więc staramy się, by uniknąć tego typu niespodzianek.
Były porażki, ale za to Fuzzy Wuzzy pięknie się udała :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko, Ty masz dużo miejsca; dalii dużo by się zmieściło i wysokich, i średnich, i karłowych 8-) Ale sadzić to nie wszystko; trzeba to potem wszystko wykopywać i przechowywać :roll:

Aniu tak, na forum dostaniesz właściwe dalie i ustrzeżesz się pomyłek. Ja też wystawię do sprzedaży swoje nadwyżki 8-)
'Fuzzy Wuzzy' piękna! Jeszcze jej nie mam 8-)

Na pokazanie czekają tojady. Długo z tym zwlekałem, bo dopiero teraz zakwitnie najpóźniejszy. Ale już nie będę czekał i pokażę go w pączkach:
no to zacznę od końca :)
Obrazek

biały tojad lisi zakwitł ale jego żółty wariant zastrajkował :?
Obrazek

najokazalszy
Obrazek

Obrazek

niestety uciekła mi ostrość ale dla porządku chcę go pokazać
Obrazek

i najnowszy
Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku piękne ;:138
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pięknie zakwitły Ci tojady. ;:215
U mnie nazywa się go pantofelkiem z racji budowy kwiatu.
Mam tylko ten ciemno niebieski i wystarczy. :uszy
To pamiątka po babci. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Jacku ;:215 to pózne kwiaty ,moje mi wymarzły ,albo zgniły ubiegłej zimy , potem zapomniałam i nie kupiłam .Wiosną trzeba będzie zapolować i dosadzić.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Jacku, śliczne masz tojady. :) Moje jakoś powypadały jeden po drugim i nic nie mam. Trzeba pomyśleć wiosną. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo, dziękuję :)

Grażynko, w moim rodzinnym ogrodzie nigdy nie było tojadów więc jak już załapałem ogrodniczego bakcyla, to bardzo chciałem je mieć. To niezwykłe rośliny!

Wiesiu, tylko pierwszy pokazywany tojad jest późny. Pozostałe kwitną wcześniej. Warto je mieć ;:108

Marysiu, muszę poszukać siewek tojadów. Wstawię wtedy do wiosennej oferty 8-)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku podziwiam Cię za tą wspaniałą kolekcję dalii.
Tyle pracy przy nich przecież jesienią i wiosną, jesteś bardzo pracowity, ale fakt, że cudnie kwitną.
Nie otwierają mi się wszystkie zdjęcia z tojadami.
Białego pierwszy raz widzę.
U mnie niebieski, zapomniałam nazwy, ale chyba mocny, czy jakoś tak, także nie zawsze zdąży zakwitnąć.
O wiele wcześniej kwitnie bicolor. :)
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku ale piękna gama tojadów a najbardziej ten niebieski. Mam jeszcze pytanie czy słonecznik pełny kiedykolwiek siałeś z nasion?????
czy "geum coccincum " to może z rodziny kuklików?????
a Asklepias tuberosa kolor pomarańczowy i czy miewasz siewki ?????? pozdrawiam ;:180
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Na prawdę można Ci pogratulować daliowego sezonu ;:138
Niektóre to na prawdę rarytasy i klejnoty, wszystkie ciekawe :!:
Ja nigdy nie zaprawiałam karp, ale mi nie chorowały.
Może to zależy od gleby. Za to posadziłam je późno w tym roku i zakwitło tylko 6 :evil:
Tojady też lubię :D , ale one teraz jeszcze u Ciebie kwitną :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku ten ostatni tojad to różowy ? ja mam ale jest bardzo blady , wygląda prawie jak biały tylko lekko wpada w róż , takiego jak Twój nie mam.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko to prawda, przy daliach jest wiele pracy. Wiosną musiałem wszystkie prace odłożyć, bo przez bite 3 dni sadziłem dalie (przywieźć trzeba było obornik, naprędce powiększyć rabatę, tabliczki z nazwami, przesiewanie kompostu itp, itd). Potem czekanie i zamartwianie się, czy wzejdą, ubolewanie nad tymi, które zgniły i nareszcie kwiaty od początku lipca aż do początku października :tan
Nie wspomnę o ciągłym palikowaniu i podwiązywaniu, usuwaniu przekwitłych kwiatostanów, podlaniu... :lol:
Chyba masz na myśli tojad Fischera, bo to on teraz dopiero kwitnie. U mnie jak pokazałem - w pączkach. A 'Bicolor' malutki i nie zakwitł wcale.

Marysiu, niebieski tojad rzeczywiście najładniejszy i najobficiej kwitnie.
Geum to oczywiście kuklik ;:333
Trojeść bulwiasta bywa, że rozsieje się.
Słonecznika 'Flore Pleno' nie rozmnażałem z nasion. Dobrze się dzieli więc nie ma nawet takiej potrzeby 8-)

Agnieszko, kwitnie, a raczej zamierza kwitnąć tojad Fischera. Pozostałe dawno przekwitły. Po prostu zrobiłem przegląd wszystkich.
Tak, porównanie dalii do klejnotów bardzo trafne ;:108 A zaprawiam dlatego, że u mnie wilgotny teran i sporo strat miałem w tym roku.
Mi ok. 10 nie zakwitło :(

Geniu, tojad mołdawski jest jasnofioletowy.

Pacioreczniki podzieliły los dalii i padły tej samej nocy. Nie rosną u mnie dobrze, prawie nie kwitną i gdyby nie Genia ( ;:196 ), to chyba bym z nich zrezygnował. Pokażę, co wyrosło:
ten może nie kwitnąć - wystarczą liście 8-)
Obrazek

gatunek kwitnie ale akurat u niego trudno się zachwycać kwiatami :;230
Obrazek

ta roślina bardzo podobna do pacioreczników. Niby nie ma co pokazywać ale 2 lata czekałem, by wyszła z ziemi więc to już sukces :lol:
Obrazek

no i pacioreczniki od Geni; jedyne ładnie kwitnące, choć były przesadzane w sierpniu :)
Obrazek

Obrazek

te o ciemnych liściach w sumie też ładne nawet jak nie kwitną (tak się pocieszam ;:306 )
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”