Roundup - jak działa,kiedy rozkłada się w ziemi,skutki jego działania itp

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Norberto
100p
100p
Od: 23 mar 2012, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Roundup i warzywniak

Post »

Witajcie.
W tym roku likwidowałem stary trawnik za pomocą Roundup'u. Z uwagi na pewne okoliczności oprysk musiałem zrobić dwukrotnie. W tej chwili ziemia jest przekopana i z zasadzonym nowym trawnikiem. Pozostawiłem kawałek pusty, gdyż zamierzam w przyszłym roku na wiosnę przeznaczyć go pod warzywniak. Czy istnieje jakieś ryzyko pozostania herbicydu w glebie?

Pozdrawiam.
Norbert.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roundup i warzywniak

Post »

Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości,zalega w glebie ponad rok i jest b. szkodliwy, poszukaj w sieci jest tego od groma!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ale po co zaraz szukać u obcych jak u siebie pod bokiem jest :lol:

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=8&t=5732
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Norberto
100p
100p
Od: 23 mar 2012, o 17:42

Post »

Przestudiowałem już.
Zapytam jeszcze czy ten herbicyd "rozłazi się"? W tej chwili mam warzywniak oddalony o około 2m od miejsca oprysku. W zasięgu?
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 10:14
Kontakt:

Re: Jak działa ROUNDUP

Post »

Jeśli pozwolicie (i macie jeszcze cierpliwość odpowiadać ;) ) powiedzcie mi jedną rzecz.
Zagospodarowuję w tym roku rejony działki, które do tej pory były "pod władaniem" owocowych, starych krzewów, które wykarczowałam. Między krzewami rosną wieloletnie chwaściory. Ja o nich zapomniałam, jak były krzewy bardzo mi nie przeszkadzały. Przypomniałam sobie o nich dopiero teraz, kiedy radośnie sie rozrosły na pustym miejscu po krzakach.
Problem w tym, że przez moje zapomnienie posadziłam sobie inne roslinki, krzewy, pięciorniki.
I mam zagwostkę. Jak zamordować chwaściory roundupem nie zab9ijając mlodych roślinek?

I jeszzce jedno. Taki plac sobie zrobiłam na grila. tam to kurdybanków i innych takich jest od...nie powiem brzydko.
Ja mam je pryskać tyn "randapem", czy rozcieńczyć i podlać wodą w konewce? To nie przyjara ziem na jakiś rok?

dzięki z góry za info
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

:roll: roundap należy rozcieńczać co glifosad podbierany jest przez żywe zielone tkanki aż do korzenia a jak polejesz samym to spalisz tylko górę a dół odbije :lol: poza tym jak duże , wysokie chwasty do nie lepiej wyrywać ?
A jak się nie chce to pozostaje wycięcie wysokich i jak zaczyna odbijać to pędzelkowanie/ pędzlem po odrostach

Ps. Poczytaj czym jest roundap i nie lej jego konewkami. Powiem, że ma m.in mutagenne właściwości uboczne/ to tak po krótce, tematów o nim mnóstwo na tym forum również.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Stosujemy herbicyd, gdy chwast ma kilkanaście cm wysokości. Nie lejemy! Opryskujemy, a szczególnie wydajne jest opryskiwanie drobnokropliste(mgiełką). Patrz etykieta: http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... m_id=39192
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Kontakt:

Post »

maryann pisze:Stosujemy herbicyd, gdy chwast ma kilkanaście cm wysokości. Nie lejemy! Opryskujemy, a szczególnie wydajne jest opryskiwanie drobnokropliste(mgiełką). Patrz etykieta: http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... m_id=39192
dziękuję za pdf-a
nie, mam chwaściory wieloletnie jedne wątłe ale półmetrowe i roznoszące się , drugie o grubych szerokich liściach i jeszcze jakieś trzecie wredne. To nie są pospolite chwaściki z warzyswnika, te bym potraktowała motyczką zaraz po deszczu.
Te grube i szerokie (liście) potraktuje pędzelkiem, a te drobniejsze spryskiwaczem, bo mrówki mnie zjedzą prędzej, zanim popędzelkuję każdy listek.

Pozdrawiam K
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już teraz urosły pół metra??
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
KaMax
100p
100p
Kontakt:

Post »

maryann pisze:Już teraz urosły pół metra??
Nieee, dorastają do pół metra, teraz mają jakieś 15 cm może ciu więcej
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, to masz kilka dni na oprysk w idealnej fazie. Poczytaj, jest fajny opis w Fernando.
Po tym środku zostanie perz, chwastnica i inne trawki.
Roundup zabije wszystko, ale ma sporo wrogów(choć raczej zarzuty są o charakterze moralnym niż racjonalnym).
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Polecam poczytanie wyników badań klinicznych i doniesień z dziedziny agrotechniki, gdzie reszty glifosatowe były obecne w łętach ziemniaczanych w drugim roku po oprysku pola doświadczalnego.

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&p=92063

http://www.sciaga.pl/tekst/10371-11-pestycydy
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Hanka myślisz, że warto ? Większość ludzi i ,, tak WIE SWOJE '' i leje. Żeby to było takie cudo to by nie było tyle tajemnic wokół tego produktu.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Szczerze?
Nie wiem.

Wiem, jak bardzo cierpią rodziny, gdy umierają im na raka dzieci.
Wiem, jak to działa, bo w tym siedzimy od lat tj. w badaniach na ludziach.
Osobiście uważam, że rodzice powinni być karani za "bezpośrednie narażanie życia lub zdrowia".
Bo niszczą zdrowie z premedytacją - przez niechęć do wiedzy, przez lenistwo, przez wygodnictwo.
I błagają o ratunek na kolanach, gdy jest już za późno...
A tak niewiele trzeba, by pomyśleć o skutkach, które nastąpią na kilka, kilkanaście lat...
DDT do tej pory nie nauczyło niektórych niczego. :|

GLIFOSAT I JEGO PREPARATY ? TOKSYCZNOŚĆ, NARAŻENIE ZAWODOWE I ŚRODOWISKOWE
Uniwersytet Łódzki / University of Lodz, Łódź, Poland
Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Katedra Biofizyki Skażeń Środowiska
autorzy:
Marta Kwiatkowska
Paweł Jarosiewicz
Bożena Bukowska
Streszczenie
Glifosat (N-fosfonometyloglicyna) to składnik preparatów herbicydowych, stosowanych do ochrony upraw rolniczych i ogrodni-czych. W artykule analizie poddano dane (głównie z publikacji z lat 2010?2013) dotyczące działania glifosatu i zawierających go preparatów w ostatnim dziesięcioleciu. Omówiono także narażenie zawodowe na ten związek.
Początkowe doniesienia o rzekomej biodegradowalności glifosatu w środowisku okazały się błędne.
Stwierdzono, że zostaje on w glebie i z wodami podziemnymi może docierać do ludzi. Według najnowszych publikacji glifosat u ludzi wykrywany jest w niskich stężeniach we krwi.
Badania wskazują też na związek między stosowaniem glifosatu a zachorowalnością ludzi na raka.
Publikacje przytoczone w niniejszym artykule, które wskazują na możliwość indukcji zmian nowotworowych przez ten herbicyd, spowodowały kontrowersje i zaniepokojenie w świecie naukowym.
Opisując w niniejszej pracy niekorzystne działanie glifosatu i jego preparatów, skupiono się także na publikacjach dotyczących jego roli w zaburzeniach hormonalnych poprzez hamowanie ekspresji białka StAR (steroidogenic acute regulatory protein) oraz inhibicję aromatazy.
Przedstawiono informacje wskazujące na to, że preparaty zawierające glifosat mogą zachowywać się jak typowe modulatory hormonalne. Opisano proces tworzenia reaktywnych form tlenu (RFT) pod wpływem działania glifosatu oraz zmiany w systemie redox komórki. Omówiono jego wpływ na nekrozę i apoptozę komórek.
Ponadto scharakteryzowano jego wpływ na aktywność acetylocholinoesterazy, wykazując, że glifosat jako herbicyd fosfonianowy nie hamuje bezpośrednio aktywności tego enzymu.
Zauważono, że liczne prace zgodnie wskazują na wyższą toksyczność preparatów zawierających glifosat od toksyczności samej substancji czynnej.
Omówione zagadnienia jednoznacznie sugerują konieczność prowadzenia dalszych prac oceniających toksyczność glifosatu i jego preparatów oraz powodowanych przez nie zagrożeń dla ludzi. Med. Pr. 2013;64(5):717?729

Słowa kluczowe: glifosat, roundup, acetylocholinoesteraza, nowotwory, zaburzenia hormonalne
Całość:
http://www.imp.lodz.pl/upload/oficyna/a ... kowska.pdf

Więcej opracowań z badań klinicznych skutków reszt glifosatowych u ludzi:
http://znakiczasu.pl/o-tym-sie-mowi/219 ... nkensteina

____
P.S.
Podkreślenie- moje.
Problem w tym, że nie rolnictwo, a medycyna zbiera żniwo "wesołych domowych chemików".
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Zapałki w ręku dziecka to pożar, tak samo jest z chemią.
Wszystkie środki ochrony roślin powinny zniknąć ze sprzedaży detalicznej, tak jest np. w Skandynawii. Nie ukończysz kursów i nie zdasz egzaminów, nie kupisz żadnego preparatu.
Potrzebujesz opryskać coś w ogródku, wzywasz firmę albo człowieka który wie jak i czym wypryskać, a przede wszystkim potrafi dobrać odpowiednie dawki preparatu.
Wie jak i gdzie przechowywać takie środki. A nie jak moja teściowa u której zimą znalazłem w kuchni Decisa w małym marketowym opakowaniu :(
brak polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”