http://www.salamandra.org.pl/magazyn/b07a03.html
Kret,karczownik, nornica czy...? - 1cz.(2005.09-2007.06)
-
Mariola54
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego artykułu
Zanim jednak podejmiemy jakiekolwiek działania przeciw zamieszkującemu naszą posesję krecikowi (niezależnie czy miałaby to być wojna konwencjonalna, czy też chemiczna), zastanówmy się, czy naprawdę nie moglibyśmy się pogodzić z obecnością tego interesującego lokatora. Być może wystarczy co jakiś czas zdjąć łopatą ziemię z kretowiska i rozsypać ją równomiernie wokół (nie warto udeptywać kopców, bowiem pracowite zwierzątko natychmiast będzie próbowało odbudować zasypany korytarz). W zamian mieszkaniec podziemnych korytarzy będzie zjadał np. larwy chrabąszczy podgryzających korzonki naszych upraw.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Zanim jednak podejmiemy jakiekolwiek działania przeciw zamieszkującemu naszą posesję krecikowi (niezależnie czy miałaby to być wojna konwencjonalna, czy też chemiczna), zastanówmy się, czy naprawdę nie moglibyśmy się pogodzić z obecnością tego interesującego lokatora. Być może wystarczy co jakiś czas zdjąć łopatą ziemię z kretowiska i rozsypać ją równomiernie wokół (nie warto udeptywać kopców, bowiem pracowite zwierzątko natychmiast będzie próbowało odbudować zasypany korytarz). W zamian mieszkaniec podziemnych korytarzy będzie zjadał np. larwy chrabąszczy podgryzających korzonki naszych upraw.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
z bólem serca, ale ja trochę się godzę na jego pomieszkiwanie.
Uśmiercić go to bym nie potrafiła, przeganiam go, a on i tak wraca.
Uśmiercić go to bym nie potrafiła, przeganiam go, a on i tak wraca.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum

- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- Yaro32
- Przyjaciel Forum

- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W każdym centrum ogrodniczym powinieneś dostać karbid. Myślę, jednak, że bardziej skuteczny jest on latem niż teraz. No ale jeśli chcesz próbować teraz to nic nie stoi przeszkodzie.-wisnia- pisze:podpowiedzcie mi gdzie mogę kupić karbid bo chciałem poeksperymentowć z nim troszkę
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
A pod ziemią będą niewypały.lila31 pisze:Wiśnio jeżeli chcesz stosować ekstremalne metody na kreta to podpowiem Ci jeszcze metodę z benzyną. Na kreta skuteczne, sprawdzone, i tańsze.
Wlać trochę do kreciej dziury i podpalić. Efekt murowany. Po takim fajerwerku kret, w biały dzień, wyskoczył z nory.
Na karczownika niestety nie działa.
Szymon