Ogród w sercu Borów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów

Post »

Witam po kilkudniowej przerwie, która była spowodowana moim wyjazdem. Z tego wyjazdu mam dla Was kilka zdjęć
Tak wygląda obecnie ukwiecony Wiedeń
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wieczorem wstawię jeszcze kilka zdjęć z Wiednia
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Wiedeń uwielbiam...czekam z niecierpliwością na kolejne fotki ;:65
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przepiękne widoki i za pewne niezapomniane wspomnienia :)
Byłaś w pięknym miejscu ...a my czekamy na dalsze fotki...
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ponownie
Kolejne zdjęcia z Wiednia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sercu Borów już nieźle przymroziło z niedzieli na poniedziałek a z poniedziałku na wtorek poprawiło
Dale wyglądają tak
Obrazek

Kirengeszoma nie do poznania
Obrazek

Gunnera też zmarzła
Obrazek

Przed wyjazdem nie zaniosłam na taras begonii fuchsioides i one ucierpiały najbardziej
Obrazek

Ale dosyć takich smutnych obrazków, to co mam na zabudowanym tarasie cieszy jeszcze oko i oby jak najdłużej
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatni dzień września w ogrodzie Tereni (Teniak)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tereniu, pięknych kwiatów u Ciebie jeszcze sporo i chętnie to pokazuję. Bardzo Ci dziękuję za nasionka, zebrałaś ich sporo, będę siać na wiosnę a w nadchodzący weekend będę siać liliowce i irysy syberyjskie. Te siane w ubiegłym roku są już ładnie rozrośnięte, teraz tylko lekkie zabezpieczenie na zimę, a za 2 lata pewnie zakwitną i będą zachwycać.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

No Kochaniutka widoczki wiedeńskie niczego sobie,chyba jeszcze przymrozków u nich nie było.

Bardzo mi szkoda Twoich roślin Urszulko ale może większość uratujesz.U mnie przymrozek był dzisiejszej nocy,oberwały fuksje na tarasie/teraz okryte na noc/ a o reszcie to przekonam się na wiosnę w jakim będą stanie.Było podobno około -5 stopni,trawa rano oszroniona a moje dziesiątki kilogramów pomidorów nocowało pod namiotem foliowym.Nie chcąc ryzykować dziś wieczorkiem zerwaliśmy wszystkie-może choć część dojrzeje.

Na tarasie masz jak na wiosnę, kolorowy busz.Koniecznie tarasik powiększyć tak by się wszystko zmieściło.
Ula Codonopsis chyba nie ucierpiał z zimna ale pączki już takie maleńkie i nie rosną,cieszę się jednak że widziałam go "na żywo".
Pozdrawiam i zdrówka dla M życzymy.Teresa
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Uleczko piękne widoczki , a rośliny jakie tam ładne .
Twoje roślinki też nieźle zmroziło- szkoda . :(
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Wiedeń piękny,kolorowy. Ciekawe co z tymi palmami robią na zimę.
Twoje rośliny pewnie da się uratować ,części nadziemne im zważyło,ale podejrzewam,że karpom dalii czy bulwom begonii nic się nie stało.
A Teniak ma piękny ogród,ze wspaniałą kolekcją jeżówek i kwitnącą goryczką :shock: ,aż dziw ,że nie pokazuje ich i z pewnością innych w swoim wątku?! Teniak dawaj! Pomożemy!
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was miłe ogrodniczki
Faktycznie, roślinność we Wiedniu wygladała cudownie, tam nawet w centrum miasta są kląby z kwiatami. Jak byłam tam pierwszy raz w 2009 r. to nie mogłam się napatrzeć na łany werbeny patagońskiej, w tym roku też wszędzie jej sporo, rosła razem z gaurą koloru białego i kwitnącą na różowo begonią "Dragon" cudne zestawienie. Nie udalo się zwiedzić palmiarni, ponieważ jest remont i za rok będzie otwarta. Myślę, że palmy które są przy pałacu są na zimę umieszczane w szklarniach, które są na terenia pałacowego parku. Przy pałacu są także kolekcje oleandrów, fuksji, donice z agapantusami, passiflorami i lantanami i pewnie to wszystko zimuje pod szkłem.
Moje roślinki - bylinki to już będę mogła przyciąć po ostatnich przymrozkach, a pojemnikowym tylko zmroziło liście, więc już wniosłam do piwnicy. Karp dalii nie wykopuję jeszcze, dopiero przed większymi mrozami. Wykopane około miesiąca później lepiej zimują, takie moje doswiadczenie, tak samo z mieczykami, galtonią, acidanterą itp..
U Tereni to faktycznie cudeńka są w ogrodzie, a jeszcze kobitka znajduje coś ciekawego, przy okazji i dla mnie. Obie nie mamy już miejsca na nowe nasadzenia i potem biegamy po ogrodzie w poszukiwaniu cennych wolnych centymetrów gleby. Ale co tam, trzeba sobie życie umilać, a nasz sposób jest właśnie taki. Terenia (Teniak) jest bardzo zapracowana i tak JĄ podziwiam, że tak wszystko ogarnia. W gości też do Niej jeździ sporo osób, bo i Ona i jej M to super ludki ;:215, sami też chętnie wyjeżdzają i kiedy to wszystko zrobić. Ale może uda nam się Terenię nakłonić wspólnymi siłami do utworzenia swojego wątku.Muszę się pochwalić; dzisiaj zapadła decyzja i zbieram u nas chętne osoby na wyjazd do palmiarni do Łodzi, od 8 listopada rozpocznie się wystawa storczyków, a wyjazd zaplanowany na 10-ego.
Tereniu, wczoraj jeszcze dostawiłam na tarasie, nie moge już dotrzeć do każdej doniczki, ale cieszę się, że mam to miejsce. Dobudować nie ma jak, ale pomyślałam, że np. za altaną byłoby fajne miejsce. Będę musiała zimą dobrze się starać to może M zbuduje :;230
Pozdrawiam. Ula
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Witajcie.
Nie ma szans abym utworzyła swój wątek " to sobie ne da".To że nie jestem biegła w obsłudze komputera to jeszcze pikuś można się nauczyć przecież przy Waszej pomocy ,ale naprawdę nie mam czasu.Uczciwie trzeba pisać i odpowiadać we własnym wątku a to już ponad moją dobę zachodzi. Mówi się trudno ale kochane koleżanki czasem coś mojego pokażą i bardzo im za to dziękuję.Ula trochę przesadza nie mam znowu tak wiele ciekawych roślin,ja po prostu lubię wszystko co zielone.
Ula goryczki już u mnie -cudne są,może jeszcze nacieszysz się ich kwitnieniem.
Ja też chcę do Łodzi ,zabierzcie mnie po drodze!

Do miłego.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tereniu
Skoro rośliny jechały do Ciebie aż przez Wiedeń, to czemu by nie jechać do Łodzi przez BB. Wszystko jest możliwe. Tereniu, Ty lubisz wszystko co zielone, bo to piękne, a ja zwłaszcza tę jeżówkę którą dostałam od Ciebie w prezencie. Ależ jestem ciekawa tych goryczek, ale jakim cudem ja mogłabym nacieszyć się ich kwitnieniem, przecież one są oddalone o 552.829 km. (wg. kalkulatora odległości) Jutro cieszyć będą moje oko dwie nowe pelargonie angielskie, kiedy ja się opamiętam z tym kolekcjonowaniem, nie wiem ;:185 . Dzisiaj zdejmowałam z podpór moje 4 męczennice, to dopiero jest "zabawa", nawet nie zauważyłam jak się ciemno zrobiło.Są jeszcze z pąkami, więc umieściłam na tarasie. Jeśli będzie jutro ładna pogoda to zajmę się pracami na rabatach, pracy jest tyle, że nie wiem co ważniejsze.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Ulu jak zawsze spacer udany, fuksje piękne i oranżeria tarasowa ;:215
Dziękuję za piękne zdjęcia a Wiednia ;:63 dlaczego nasze miasta nie wyglądają tak kolorowo ;:174
Dziękuję też za pokazanie chociaqż malutkiego kawałka ogrodu Tereni -Teniak bo też wiele dobrego słyszałam o niej od przyjaciólki forumowej ;:167 i te same pomidorki oglądałam na fotkach i aż mi ślinka ciekła na myśl o nich ;:108
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu
Cała przyjemność po mojej stronie i cieszę się, że zdjęcia się spodobały. Taki wyjazd pozwala doładować swoje baterie. Ja po takim wyjeździe to mam ochotę robić w ogrodzie wszystko od nowa. Chyba dobrze że pracuję zawodowo, to też nie zdążę realizować nowych planów. Po kilku dniach to przechodzi i wszystko wraca do normy.
Pomidorki od Tereni są ;:333, mam jeszcze trochę z wizyty, która odbyła się w ostatni dzień września.

Pokaże jeszcze kilka zdjęć z wiedeńskiego domu motyli
Obrazek

a to już w motylarni
Obrazek

Ten motyl leżał na ścieżce i nie mógł podlecieć, mój M podniósł go delikatnie i umieścił na liściu. Panowałam tam bardzo wysoka temperatura, a wilgotność powietrza jak w saunie, może dlatego nie mógł się pozbierać. Zdjęcia też w takich warunkach nie wychodzą najlepiej.
Obrazek

Nie każdego można było uwiecznić na zdjęciu, niektóre stale fruwały, a ten chyba się mnie nie bał
Obrazek

i jeszcze jeden piękny
Obrazek

Miłego oglądania
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.