Ludisie bardzo wdzięczne są. Mam nadzieję, że za kilka tygodni będą gotowe do podróży. Dziewczynki pewnie się niecierpliwią...
Tropiki (triki)
Re: Tropiki (triki)
Wiki, trzymaj kciuki, trzymaj... Zdradzę Ci tajemnicę: to jest miniaturka od Ciebie
Ludisie bardzo wdzięczne są. Mam nadzieję, że za kilka tygodni będą gotowe do podróży. Dziewczynki pewnie się niecierpliwią...
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Janeczko! śliczne zdjęcia Ludisii (tak się to odmienia?) i pędzik na mini!
jestem w szoku! Serdecznie gratuluję 
Patrzę co to za plamki, a to strzałka
Ładniutki ten z ostatniej foty.
Ładniutki ten z ostatniej foty.
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Aniu, wydaje mnie się, że tak właśnie Ludisia się odmienia jak piszesz... Co do zdjęć, ciężko zrobić dobre tym małym kwiatkom, białym w dodatku. Aparat mam kiepski i w dodatku mam mało cierpliwości.
Tomuś, ostatnia fotka, to miniaturka. Domyślam się, że masz na myśli przedostatnią. To phal o przedziwnym kolorze. Ni rudy, ni różowy, jakiś taki nieokreślony. Troszkę większy od naszych mini. Ubiegłoroczny upominek prosto z Holandii. Cieszę się, że mu u mnie dobrze, gdyż po trudach podróży nie wyglądał najlepiej. Na listkach miał żółte przebarwienia, obawiałam się nawet choroby grzybowej. Ale żyje, plamy gdzieś się wchłonęły i jak widać wydał kilka kwiatków.
Wiki, dzięki, dzięki!!! Gigant powiadasz... to może potrzymaj kciuki za całą moją "mini" trzynastkę
Gdyby tak wszystkie miniaturki chciały zakwitnąć, byłabym w siódmym niebie.
Tomuś, ostatnia fotka, to miniaturka. Domyślam się, że masz na myśli przedostatnią. To phal o przedziwnym kolorze. Ni rudy, ni różowy, jakiś taki nieokreślony. Troszkę większy od naszych mini. Ubiegłoroczny upominek prosto z Holandii. Cieszę się, że mu u mnie dobrze, gdyż po trudach podróży nie wyglądał najlepiej. Na listkach miał żółte przebarwienia, obawiałam się nawet choroby grzybowej. Ale żyje, plamy gdzieś się wchłonęły i jak widać wydał kilka kwiatków.
Wiki, dzięki, dzięki!!! Gigant powiadasz... to może potrzymaj kciuki za całą moją "mini" trzynastkę
Z pozdrowieniami - Janka
- deissy

- Od: 22 sie 2008, o 17:28
A czy Cambria to inaczej ćmówka? Ostatnio w obi były bardzo ładne po 19,90 przeróżne
deissy, Phalaenopsis nazywany jest ćmówką. Natomiast Cambria jest to zupełnie inny storczyk (link) http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_3.php
Z pozdrowieniami - Janka
- deissy

Pytałam bo w obi na półce gdzie stały cambrie pisało...ćmówka
Załoga tego marketu wykazała się rozległą wiedzą 
Z pozdrowieniami - Janka
- deissy

Też dlatego trochę mnie to dziwiło...ale że ja laik w tych nazwach toż też pytam doświadczonych 
Witaj Janeczko
Nie wiem, jak to się stało, że jeszcze u Ciebie nie byłam
Tak dużo wątków jest do czytania, że przestałam je wszystkie ogarniać.
Masz wspaniały wątek
Dużo tu się dzieje. Jest i o uprawie i o kwitnieniach (nieraz ciężko wypracowanych) i o zakupach i o reanimacji.
Wszystko co zaciekawia. Żałuję, że nie mam czasu przeczytać od deski do deski.
Gratuluję Ci sukcesów i tego, że tyle dobrego robisz dla tych pięknych roślin. Będę tu chętnie zaglądać
Nie wiem, jak to się stało, że jeszcze u Ciebie nie byłam
Tak dużo wątków jest do czytania, że przestałam je wszystkie ogarniać.
Masz wspaniały wątek
Wszystko co zaciekawia. Żałuję, że nie mam czasu przeczytać od deski do deski.
Gratuluję Ci sukcesów i tego, że tyle dobrego robisz dla tych pięknych roślin. Będę tu chętnie zaglądać
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Asiu, witaj!
Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa
Miło Cię gościć w moim wątku. Zgadzam się z Tobą, że na forum jest mnóstwo ciekawych wątków. Ja też niestety nie mam czasu bywać u niektórych forumowiczów, czego bardzo żałuję. Pocieszam się, że zima już blisko, będę miała więcej czasu i nadrobię zaległości. Obecnie z trudem ogarniam swój wątek.
U mnie jeszcze kolorowo, niektóre phalaenopsisy już co prawda przekwitły, ale inne kwitną. Są też takie, które dopiero szykują się do kwitnienia. To mnie w nich urzeka, że cały czas - kwitnąc na przemian, zdobią moje parapety. Być może w niedzielę uda mi się przygotować choć krótką fotorelację.
Chłodno ostatnio wszędzie, zatem życzę wszystkim słoneczka, a tym samym ciepełka
Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa
U mnie jeszcze kolorowo, niektóre phalaenopsisy już co prawda przekwitły, ale inne kwitną. Są też takie, które dopiero szykują się do kwitnienia. To mnie w nich urzeka, że cały czas - kwitnąc na przemian, zdobią moje parapety. Być może w niedzielę uda mi się przygotować choć krótką fotorelację.
Chłodno ostatnio wszędzie, zatem życzę wszystkim słoneczka, a tym samym ciepełka
Z pozdrowieniami - Janka
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Janeczko będę czekać na Twoją fotorelację bo już dawno nic nie pokazywałaś więc czas najwyższy
Pozdrawiam w te zimne dni 
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Obowiązki ostatnio tak mnie przygniotły, że nie miałam kompletnie czasu dla moich podopiecznych. A tymczasem one żyją własnym życiem. Jednym moje zaniedbanie posłużyło, innym chyba niestety nie.
Zacznę od złych wieści. Moje dendrobia przez lato miały się nieźle. Jesień niestety powoduje powtórkę zeszłorocznych kłopotów. Liście masowo żółkną i opadają. Chyba się poddam i pozostanę przy uprawie innych gatunków, z którymi jakoś mi wychodzi.
Dla przykładu Dendrobium phalaenopsis Susan White

Sporo phalaenopsisów ciągle w rozkwicie. Dziś tylko fotka multiflorki, innych jakoś nie chciało mi się fotografować. Zresztą nie wyglądają już tak dobrze jak zaraz po rozkwitnięciu.

Niektóre kwitnąc wypuszczają kolejne pędy. Np biały z rumieńcem - jeszcze nie zrzucił nawet jednego kwiatka, a już wypuszcza nowy pęd. To już drugi w tym sezonie, tyle że pierwszy nadłamałam. Żyje, ale nie zamierza chyba rozkwitnąć. Za długo już czekam. Według mnie, nie da rady.

Inne po kwitnieniu tworzą nowe pędy i odbicia ze śpiących oczek.
1. Biały, jeden z bliźniaczków.

2. Drugi biały, odbicie z oczka i nowy pęd.

Żółty z rumieńcem, ulubieniec wielu odwiedzających mój wątek, też puszcza pędzik

I miniaturka NN, już ją zapowiedziałam wcześniej że puszcza pędzik. A ona ponadto wypuściła odbicie z oczka. Już się nie mogę doczekać kwiatków, koloru nie znam. Będzie niespodzianka.

Kolejna sadzonka Ludisi Red Velvet Przygotowuje sie do kwitnienia. Fajnie, bo poprzednia zaczyna przekwitać.

Oncidium wypuściło coś, ale nie identyfikuję. Widzę po raz pierwszy. Pewnie przyrost.

Phal. Brother Love Sand wypuszcza pędzik (strzałka) i coś jeszcze ( kółko) ale to drugie wygląda zupełnie inaczej. Ponadto w takim stanie wegetuje już 3 miesiące. Być może to basalek, tylko czemu nie rośnie?

I na koniec - wkrótce rozkwitnie Shanghaj

oraz Phalaenopsis zakupiony z wyprzedaży w kwiaciarni - koloru nie znam

Dostałam upominek - keiki epidendrum. To kolejne wyzwanie. Nic o uprawie nie wiem. Nie miałam czasu się przygotować, gdyż ofiarodawczyni mnie po prostu zaskoczyła.

Fotorelacja długa, może nawet za długa. Troszkę się nazbierało zaległości
Trzymajcie się cieplutko 
Zacznę od złych wieści. Moje dendrobia przez lato miały się nieźle. Jesień niestety powoduje powtórkę zeszłorocznych kłopotów. Liście masowo żółkną i opadają. Chyba się poddam i pozostanę przy uprawie innych gatunków, z którymi jakoś mi wychodzi.
Dla przykładu Dendrobium phalaenopsis Susan White

Sporo phalaenopsisów ciągle w rozkwicie. Dziś tylko fotka multiflorki, innych jakoś nie chciało mi się fotografować. Zresztą nie wyglądają już tak dobrze jak zaraz po rozkwitnięciu.

Niektóre kwitnąc wypuszczają kolejne pędy. Np biały z rumieńcem - jeszcze nie zrzucił nawet jednego kwiatka, a już wypuszcza nowy pęd. To już drugi w tym sezonie, tyle że pierwszy nadłamałam. Żyje, ale nie zamierza chyba rozkwitnąć. Za długo już czekam. Według mnie, nie da rady.

Inne po kwitnieniu tworzą nowe pędy i odbicia ze śpiących oczek.
1. Biały, jeden z bliźniaczków.

2. Drugi biały, odbicie z oczka i nowy pęd.

Żółty z rumieńcem, ulubieniec wielu odwiedzających mój wątek, też puszcza pędzik

I miniaturka NN, już ją zapowiedziałam wcześniej że puszcza pędzik. A ona ponadto wypuściła odbicie z oczka. Już się nie mogę doczekać kwiatków, koloru nie znam. Będzie niespodzianka.

Kolejna sadzonka Ludisi Red Velvet Przygotowuje sie do kwitnienia. Fajnie, bo poprzednia zaczyna przekwitać.

Oncidium wypuściło coś, ale nie identyfikuję. Widzę po raz pierwszy. Pewnie przyrost.

Phal. Brother Love Sand wypuszcza pędzik (strzałka) i coś jeszcze ( kółko) ale to drugie wygląda zupełnie inaczej. Ponadto w takim stanie wegetuje już 3 miesiące. Być może to basalek, tylko czemu nie rośnie?

I na koniec - wkrótce rozkwitnie Shanghaj

oraz Phalaenopsis zakupiony z wyprzedaży w kwiaciarni - koloru nie znam

Dostałam upominek - keiki epidendrum. To kolejne wyzwanie. Nic o uprawie nie wiem. Nie miałam czasu się przygotować, gdyż ofiarodawczyni mnie po prostu zaskoczyła.

Fotorelacja długa, może nawet za długa. Troszkę się nazbierało zaległości
Z pozdrowieniami - Janka
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Janeczko ale będzie się działo u Ciebie
Trzymam kciuki żeby wszystko ładnie rozkwitło
Trzymam kciuki żeby wszystko ładnie rozkwitło