Ogród bez furtki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród bez furtki

Post »

Przepięknie ;:167 ;:167 ;:167
Napisz mi w jakim odstępie masz posadzone hortensje przed domem?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, Grażynko i Justyno miło mi, ze podoba wam się mój mały świat. Całe życie mieszkałam w bloku i nigdy nawet nie marzyłam o ogrodzie. A tu taka niespodzianka. JPBJD.
Justynko na tym zdjęciu będziesz mogła zobaczyć, że odległość między hortensjami jest ok. 1,5 -2metry
Obrazek

Z przykrych spraw to mączniak zaatakował katalpę przy furtce, szczepionego dąbka i azalię. W sobotę otrzymały pierwszy oprysk Topsinem. I cały czas jest SUSZA. Wszystko czeka na deszcz.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aniu po ostatnich fotkach...nie wiele jestem w stanie napisać...stworzyłaś cudowny ogród.
"Kanciaste" rabaty idealne wpasowały się wokół domu....a Hortensje zaglądające do okien ;:167
Wszystko idealnie skomponowane, poprzycinane ;:180 jestem pod ogromnym wrażeniem.

;:196
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu nie było mnie długo. Zaglądałam do was, ale nic nie pisałam. Bardzo mnie męczył widok z okien na taras i ogród, bo przedstawiał kępki różnie posadzonych przypadkowych roślin. Nie wiedziałam jak sobie z tym poradzić, aż mi zaświtało oglądając inne ogrody.
I zaczęłam przestawiać i nasadzać. Jestem dopiero w połowie tych prac, ale widok już jest bardziej uporządkowany. Ciekawe czy pogoda pozwoli na dokończenie przed zimą.
Pierwsze zdjęcie pokazuje stan wyjściowy na który widać dwa rosnące obok siebie drzewa: robinię /przesadzoną teraz głębiej rabaty/ i miłorząb wokół którego zrobiłam obwódkę z bukszpanów. W środku umieściłam lawendę a w przyszłym tygodniu posadzę gęsto tulipany.
Na drugim planie też trochę zmian. Za niskim żywopłotem będą jeszcze rosły tyje Danica, czosnki i tulipany. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aniu, jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu... jego letnia odsłona była przepiękna, ale jego teraźniejszy 'look' zachwycił mnie jeszcze bardziej! Bardzo elegancko sadzisz i dobierasz rośliny, a żurawkowo-trawiaste akcenty to potwierdzają. Pięknie!
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu jak u Ciebie jest elegancko, nie ma żadnej przypadkowości, cudnie.
A hortensje masz obłędne. ;:167
Moje się powykładały po deszczu muszę pomyśleć o jakichś podpórkach na drugi rok. :)
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Agnieszko, twoje słowa dodają mi sił, bo ciągle się waham jak to skomponować.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Aniu jak zwykle jestem pod wrażeniem oglądając Twój ogród. Pięknie, czyściutko, równiutko. Podziwiam za umiejętnośc ogarnięcia tak dużej powierzchni.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Moniczko bardzo ładnie ci to wyszło ;:oj
żuraweczki trawy i bukszpany bardzo ładnie pasują do takich prostych form
będę kibicować twoim poczynaniom ;:333
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

No to teraz nie dziwię się że nie masz czasu na forum i odwiedziny , takie zmiany.....SUPER. Jestem pod ogromnym wrażeniem, ależ masz pomysły. Podziwiam Cię za pracowitość. ;:215
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Elegancja w pełnym znaczeniu tego słowa ;:180
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Monis , podziwiam konsekwencje w kształcie rabat!!! W większości ogrodów królują fale i zakola a Ty name bukszpan sadzisz w zygzaki i prostokaty . Nadaje to niesamowitej elegancji Twojemu królestwu. Chyle czoła i oglądam z zapartym tchem.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A ja podziwiam ;:180 i o nazwy trawek pytam, szczególnie ta jasna mi się spodobała. ;:170
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

MonaeS pisze: Obrazek
Czy mogłabyś mi napisać jaką farbę masz na ścianach?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko miło mi że zaglądasz do mnie. Moje hortensje też potrafią kłaść się na ziemię pod ciężarem kwiatów. W tym roku mało padał deszcz i nie było tego widać, ale też na wiosnę, po przycięciu pędów powbijałam paliki do których przymocowałam sznurkiem każdą gałązkę. To bardzo pomogło im zachować wyprostowane pędy. Ale raz padał naprawdę rzęsisty deszcz i wtedy hortensja Vanile Fraise prawie położyła się na trawie. Kupiłam naprawdę długie kije i z trudem powiązałam wygięte gałęzie.

Beatko masz rację duży ogród może naprawdę dawać w kość, tak jak duży dom. Najpierw chcieliśmy mieć trawnik, bo to bardzo porządkuje przestrzeń, ale takie lotnisko też się może znudzić /zwłaszcza kosiarkowemu/.Trudno też sadzić rośliny jak się nie ma skrystalizowanego planu nasadzeń. U mnie to trwało bardzo długo, aż się tym zmęczyłam i zaczęłam myśleć. Idzie mi to wolno ale już wiem co ma być.

Ula mnie też zaczyna się podobać i...... mam na imię Ania.

Jolu jak się cieszę, że mnie rozumiesz. Jesteś moją siostrzaną duszą. Dziękuję ;:196

Agnieszko dla ciebie też ;:196

Ewo proszę zaglądaj jak najczęściej. Lada dzień wybieram się po zakup stożków i kul bukszpanowych, więc rabaty znowu dostaną nową odsłonę.

Aniu trawy nadaję ogrodowi lekkości, a te jasne o które pytasz to miskanty "Variegata" podobają mi się bardzo, bo ładnie rozświetlają. Po prawej stronie posadziłam stipy, które w lecie rosły w donicy przed wejściem, ale one chyba nie przeżyją naszej zimy. Jeszcze nie wiem co z nimi zrobię.

Justyno wszystkie ściany wewnętrzne malowaliśmy Tukkurillą. W tej chwili nie mogę ci podać numeru tej farby, jest to odcień jasnego ecrui. Jeśli bardzo zależy ci na konkretnej informacji to pisz, może się dokopiemy do zapisków z budowy domu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”