Rano był szron na samochodach pod blokiem.
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Moje dynie już zebrane.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Ej tam! Każdy zbiór dyń jest super
Ja twierdzę, że mam mało jak na liczbę sadzonek (ponad 40) i odmian (około 30), które wysadziłam/wysiałam. Ale rok u mnie nie był sprzyjający dla dyń - długo zimno na wiosnę, krótko ciepło na jesieni no i choroba, którą za późno zauważyłam...
Ostatnia Szanso, moje Butternuty dopiero miesiąc temu zakwitły i zawiązały, mimo że wysadzane z pozostałymi dyniami, więc owoców w tym roku żadnych nie spróbuję
A jeszcze mam pytanie. Z ilu roślin taki zbiór? I czy to jedyne dynie, jakie miałaś?
Ostatnia Szanso, moje Butternuty dopiero miesiąc temu zakwitły i zawiązały, mimo że wysadzane z pozostałymi dyniami, więc owoców w tym roku żadnych nie spróbuję
A jeszcze mam pytanie. Z ilu roślin taki zbiór? I czy to jedyne dynie, jakie miałaś?
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
-
Alyaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie. Ja sobie pozwolę tutaj zapytać jakie odmiany dyń polecacie (za namową ludzi z tego forum w przyszłym roku chcę posiać)? Nigdy dyni nie miałam (zniechęciłam się do dyń po tym jak rodzice dostali taką ogromną, więc pewnie olbrzymią i mama zrobiła ją do słoików na słodko z cynamonem i chyba goździkami - dla mnie to było za mdłe), hoduję za to kabaczki, patisony, cukinie, bo lubię je pieczone, gotowane na parze, leczo itd. A tu mnie "nawrócono", że dynie też są smaczne nie na słodko. Pozwolę jeszcze się dopytać czy robić je z rozsady (u mnie w maju jest zwykle bardzo zimno i dopiero po ogrodnikach sadzonki ida do gruntu), aby zdążyły dorosnąć.
- MalgosiaR
- 200p

- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Witaj
Mam male doświadczenie jeżeli chodzi o odmiany dyni,bo sama dopiero odkrywam ich różnorodność.Na pewno warta polecenia jest hokkaido.Same zalety jak dla mnie, przepyszna pieczona,nie wodnita jak dynie które znalam wcześniej ,aromatyczna .No i wielkość taka na raz.
Sadzenie, namawiam na sadzonki tak w polowie kwietnia żeby wysadzić po ogrodnikach.
Polecam w zimowe dlugie wieczory prześledzenie dyniowego wątku to skarbnica wiedzy poznasz wiele równie smacznych odmian.Sama w przyszlym roku poszaleje
Pozdrawiam MalgosiaR
Mam male doświadczenie jeżeli chodzi o odmiany dyni,bo sama dopiero odkrywam ich różnorodność.Na pewno warta polecenia jest hokkaido.Same zalety jak dla mnie, przepyszna pieczona,nie wodnita jak dynie które znalam wcześniej ,aromatyczna .No i wielkość taka na raz.
Sadzenie, namawiam na sadzonki tak w polowie kwietnia żeby wysadzić po ogrodnikach.
Polecam w zimowe dlugie wieczory prześledzenie dyniowego wątku to skarbnica wiedzy poznasz wiele równie smacznych odmian.Sama w przyszlym roku poszaleje
Pozdrawiam MalgosiaR
-
marylamed
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 5 sie 2011, o 08:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu,uważam ,że najlepsze są piżmowe(wszystkie ...nuty i muscat'y.Czy hokkaido to jest dynia piżmowa? Nigdy jej nie jadłam .pozdrawiam.W tym roku mam udany zbiór,dałabym zdjęcie,ale zupełnie nie wiem jak to zrobić.MalgosiaR pisze:Witaj![]()
Polecam w zimowe dlugie wieczory prześledzenie dyniowego wątku to skarbnica wiedzy poznasz wiele równie smacznych odmian.Sama w przyszlym roku poszaleje![]()
![]()
Pozdrawiam MalgosiaR
maria
- MalgosiaR
- 200p

Hokkaido to raczej nie dynia piżmowa o ile dobrze pamiętam ale mogę się mylić
Ale jest przepyszna.
Ale jest przepyszna.
Masz rację, Hokkaido należy do dyń olbrzymich. Też ją lubię.
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Teraz (ostatniej nocy) był pierwszy przymrozek. Padły (chyba) wszystkie dynie. Zerwałem jakieś śmieszne maleństwa, co powinne być Atlantic Giant. Baby Boo wyglądają bardziej podobnie do siebie, ale są miękkie, a powinne być twarde, żeby się nadawały do zupy albo ozdoby.
pozdrawiam, Gunnar
-
Alyaa

To ja sobie ta Hokkaido zanotuję. Może dynie będą na akcji, jak nie zostanie szukać w sklepie ogrodniczym. Jak nie jest wodnita i przepyszna pieczona to wprost idealna dla mnie. W wolnej chwili muszę ten wątek przejrzeć pod kątem odmian dyń. Gorzej jak mi zasmakują i będę z każdym rokiem ogród powiększać ;)
- MalgosiaR
- 200p

Gorzej jak mi zasmakują i będę z każdym rokiem ogród powiększać ;)
Masz to jak w banku
.Wiem po sobie
Sama mam hokkaido z akcji będą na pewno.
Masz to jak w banku
Sama mam hokkaido z akcji będą na pewno.
-
Marginetka
- 500p

- Od: 28 sty 2013, o 12:33
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
W tym roku tylko Butternuty. W poprzednich latach miałam rożne odmiany ale przekonałam się, że Butternuty mi najbardziej odpowiadają - ja robię placki (starte na grubym tarle w wymieszane z minimalną ilością ciasta naleśnikowego) i jem na surowo półplasterki - mają smak melonowy tylko jeszcze nie teraz - muszą poleżakować.malika pisze:...Ostatnia Szanso, moje Butternuty dopiero miesiąc temu zakwitły i zawiązały, mimo że wysadzane z pozostałymi dyniami, więc owoców w tym roku żadnych nie spróbuję
To było 10 krzaków posadzonych na kawałku 15 m x 2 m i w sumie 69 owoców. Znajomy miał 5 krzaków i 35 owoców. To nie są zbyt duże owoce, na razie rozkroiłam pękniętą dużą z tych niskich i grubych to miała 2,7 kg. Komora nasienna zajmuje minimalną ilość miejsca, a pestek nie jadłam - takie maleńkie.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
Alyaa

Oj coraz bardziej mam ochotę na te dynie
zdravko jeśli te co radziłaś będą na akcji to postaram się jakieś nasionko upolować. Będę potem z rozsady robić, bo w tym roku śmietka to mi zżarła kiełkujące nasiona kabaczków, patisonów, ogórków i fasoli jak cebuli zabrakło ;S Przypuszczam, że dynię tez by zniszczyły.
zdravko jeśli te co radziłaś będą na akcji to postaram się jakieś nasionko upolować. Będę potem z rozsady robić, bo w tym roku śmietka to mi zżarła kiełkujące nasiona kabaczków, patisonów, ogórków i fasoli jak cebuli zabrakło ;S Przypuszczam, że dynię tez by zniszczyły.
- anabelka23
- 200p

- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja dzisiaj zebrałam dynie i mam prośbę o pomoc w odszyfrowaniu nazwy.

Po przekrojeniu wygląda tak:

Zrobiłam z niej dzisiaj młodemu lampionik

Po przekrojeniu wygląda tak:

Zrobiłam z niej dzisiaj młodemu lampionik

Mam na imię Ilona...
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich i proszę o pomoc w ustaleniu odmiany.Nasiona pochodzą z dyni kupionej na bazarze obok Hali Mirowskiej w Wawie wczesną wiosną 3 lata temu.Oto efekt :

zdjęcia są z zeszłego roku .W tym roku niestety całe lato były tylko kwiaty męskie i plonu nie będzie.Dostałem dynię hokkaido ,nie jestem zachwycony,taki mam gust.

zdjęcia są z zeszłego roku .W tym roku niestety całe lato były tylko kwiaty męskie i plonu nie będzie.Dostałem dynię hokkaido ,nie jestem zachwycony,taki mam gust.