Galeria.Dalie Stanisława cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława

Post »

Ryszardzie,
i tak masz małe straty jak na tę trudną sytuację. Jak rozpoczynałam swoją przygodę z daliami to, przechowując je w blokowej piwnicy w pierwszym roku, straciłam wszystkie. Wyschły na wiór. Nasze doświadczenia przydadzą się zatem młodym ogrodnikom. Myślę, że wielu takich zagląda na forum.
Dla zachęty dla takich właśnie nowicjuszy parę dalii z mojej ostatniej wizyty na działce - kto wie, czy to nie ostatnie zdjęcia z tego roku, bo zapowiadają się przymrozki...

Obrazek
To mój Tartan... zaczyna rozkwitać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
A to jego sport - Radegast - mój nowy nabytek
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Pewnie każdy z nas miał i będzie miał jakieś straty,niestety :(
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Barbaro i Tartan i Radegast extra się prezentują .Niestety nie posiadam ich w swojej kolekcji.
Co do przechowywania , o moim sposobie już kiedyś opisywałem .
Wykopuje nie otrzepując z mojej gliniastej ziemi ,pakuje do piwnicy .
Myślę że wilgoć zawarta w ziemi wokół karpy na kilka tygodni nie pozwala im wyschnąć na wiór.
Kiedy ziemia wyschnie to otulina z suchej już ziemi izoluje karpy przed nadmierną utratą wilgoci.
Wszystko jest przykryte czarną agrowłókniną.
Kiedy w piwnicy podnosi się temperatura uchylam okienko .
W moim przypadku mycie ponad 140 odmian ,w niektórych przypadkach powtarzających
się odmian czyli ok 150 zajęło by mi chyba sporo czasu :D
Straty po zimie u mnie wynoszą ok.2-3 %
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy popełnia błędy - w końcu na nich się uczymy wszelkiej poprawności.
Trzeba więc uczyć się wykorzystywać doświadczenie innych, by unikać niepotrzebnych pomyłek.
Po to jest to forum, by wymieniać się doświadczeniami - do czego zresztą cały czas zachęcam.

Grzegorzu,
też sobie nie wyobrażam, że myję wszystkie moje dalie. A ponieważ nie myję, to też nie zaprawiam. Stąd też zdarza się, że chorują i sporo wyrzucam z tego powodu. Nie mam też możliwości zmianowania stanowiska. Jedyne, czego pilnuje, to wyrzucanie chorych, jeśli zauważę, bo nie zawsze tak jest. No i staram się zakończyć wszelkie zasilanie do połowy sierpnia, żeby karpy nie miały zbyt dużo wody. Ten rok był suchy, to może dobrze wróży dla przechowywania.
Dorzucam zdjęcie nowinki Myrtles Brandy, bo warta jest grzechu dokupienia do kolekcji jeśli jeszcze jej nie masz...

Obrazek
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu-Czytałem kiedyś niemieckie tłumaczenie o daliach i zwróciłem uwagę o podlewaniu ich.
Mianowicie opisywali w tym artykule że częste podlewanie dalii powoduje że dalie przyzwyczajają się za bardzo do tak zwanej łatwej wody, zamiast się bardziej ukorzeniać .Magazynują ją w swych karpach w nadmiarze co jest przyczyną do zagniwania podczas przechowywania.Ja swoich dalii staram się nie podlewać .
Myrtles Brandy - ciekawa ;:oj
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Obrazek Obrazek
Zdązyły zakwitnąć przed przymrozkiem.Niestety to może być koniec dobrych nowin w tym sezonie.Wczoraj był u mnie mrozek,a dziś już jest 0 *.Okryłam moje skarbeczki.Moze dadzą radę....
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorzu, i tu masz rację. Dlatego twierdzę, że ten rok może być dobry, bo lato było suche. Może nie będą zagniwać.
Ale przyznasz, że ten sposób z zawijaniem w folie ciekawy. Zwłaszcza, że można wykorzystać każdy mały przyrost. Niektóre odmiany mają kiepskie, nitkowate przyrosty, więc dla tych można spróbować wykorzystać ten sposób. Ja mam takich sporo, bo zawsze dostaję od Stanisława sadzonki ledwie ukorzenione i nie zawsze wyrosną z nich dorodne bulwy.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście przyznaję Basiu że sposób przechowywania bardzo ciekawy .
Musiałbym poświęcić coś na próbę :D
Aniu spoglądam przez okno - u mnie jeszcze przymrozku nie było , dalie stoją jak na razie okazale.
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

U mnie -4 ;:145
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Sposób na foliowanie dalii bardzo ciekawy :!: Mam dylemat z najsłabszymi daliami, które nie są w stanie przeżyć zimy o własnych siłach. Przechowywanie w lodówce nie pomogło (pokazywana przez Basię odm. 'Tartan' mi padła). Wypróbuję sposobu z foliowaniem dla nich :idea:
Moje niektóre dalie zaczęły podgniwać z powodu zbyt dużej wilgotności pomieszczenia i niby przeżyły zimę ale były tak słabe, że czerwcowe deszcze dokończyły dzieła gnicia (straty wyniosły ponad 10%). Dlatego muszę koniecznie zastosować środek grzybobójczy!
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

man211 pisze: Co do przechowywania , o moim sposobie już kiedyś opisywałem .
Wykopuje nie otrzepując z mojej gliniastej ziemi ,pakuje do piwnicy .
Myślę że wilgoć zawarta w ziemi wokół karpy na kilka tygodni nie pozwala im wyschnąć na wiór.
Kiedy ziemia wyschnie to otulina z suchej już ziemi izoluje karpy przed nadmierną utratą wilgoci.
Witaj Grzegorzu
W podobny sposób jak Ty przechowuję swoje dalie od kilkunastu lat!Lecz nie jest to ziemia gliniasta,lecz próchnicza! Gorzej mam z tym otwieraniem okna, bo to suszarnia w bloku!Lecz staram się trochę wpuszczać tego zimnego powietrza zimowego!.
Serdecznie pozdrawiam:))
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Muszę Was poinformować że soboty na niedzielę w Poznaniu był przymrozek. A jak Wam wszystkim wiadomo że to nie służy kwiatom dalii.I dlatego, moje nie wszystkie dalie dostały w ucho i kwiaty wyglądały bardzo mizernie! A szkoda bo dziś piękna pogoda i jest +13 stopni za dnia!
Serdecznie pozdrawiam:))
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

U mnie dzisiaj rano było biało ,ale na szczęście ucierpiały tylko dwie , które rosły troche niżej reszta ma się dobrze.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Krakowie jeszcze nie przymroziło, ale na dzisiejszą noc zapowiedzieli 1 stopień, a to znaczy, że przy gruncie będzie niżej :(
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dalie od p.Stanisława zawędrowały do wazonu bo u mnie też zapowiadają przymrozek .

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”