Minibotanik Jacka cz.8
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.8
Dalie nadal ślicznie kwitną , choć nie mam tak pięknych kolorów jak u ciebie ale łososiowata ma kwiat na kwiatku i mocno narasta .. Krwawniki i moje ładnie wyglądają a pokładają się tylko w wielkich kępach ,chyba dlatego że jest ich za dużo .Drzewka owocowe nie chcą u mnie rosnąć , na jesieni spróbuję dokupić gruszę i czereśnie , może na warzywniaku będą rosły
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Iwonka, wszystkie kwiaty piękne, choć żadne nie są idelane - dalie trzeba wykopywać, odętki się rozłażą, delospermy wygniwają, róże chorują itd. Trzeba przyjmować rośliny razem z ich wadami. To tak jak z ludźmi
U mnie też wkrótce będzie krucho z przechowywaniem dalii, jak w takim tempie będzie ich przybywać
Misiu, nie wiem, co Ci poradzić. Może przesadzenie i zmniejszenie karp pomoże w wyrastaniu sztywnych pędów
Miłko, ta pierwsza dalia rzeczywiście taka czerwona ale kwiatek ma nie za duży (ok.10cm) mam nadzieję, że kolejne będą większe.
Tobie zamiast 'Cafe au Lait' wyrosło coś innego - mi zamiast 'Veritable' wyrosło 'Cafe au Lait'
Marysiu, masz na myśli słonecznika pełnego nie słoneczniczka? Tak, on u mnie wyrósł raz do 1,8m.
Janko, dalie kwitną pięknie, choć kolejne odmiany rozwijają się niemrawo i obawiam się, że część nie zdąży
Ja z drzewkami owocowymi dałem sobie spokój. Szkoda kasy na ciągłe eksperymenty.
Dziś znów wrócę do krzewów. Część jeszcze kwitnie, częśc owocuje więc jest kolorowo
Jeszcze niedawno były drobne kwiatki

dziś pięknotka obsypana owocami

podobnie inne krzewy - jeszcze nie przekwitły a już owoce

inne powtarzają kwitnienie

U mnie też wkrótce będzie krucho z przechowywaniem dalii, jak w takim tempie będzie ich przybywać
Misiu, nie wiem, co Ci poradzić. Może przesadzenie i zmniejszenie karp pomoże w wyrastaniu sztywnych pędów
Miłko, ta pierwsza dalia rzeczywiście taka czerwona ale kwiatek ma nie za duży (ok.10cm) mam nadzieję, że kolejne będą większe.
Tobie zamiast 'Cafe au Lait' wyrosło coś innego - mi zamiast 'Veritable' wyrosło 'Cafe au Lait'
Marysiu, masz na myśli słonecznika pełnego nie słoneczniczka? Tak, on u mnie wyrósł raz do 1,8m.
Janko, dalie kwitną pięknie, choć kolejne odmiany rozwijają się niemrawo i obawiam się, że część nie zdąży
Ja z drzewkami owocowymi dałem sobie spokój. Szkoda kasy na ciągłe eksperymenty.
Dziś znów wrócę do krzewów. Część jeszcze kwitnie, częśc owocuje więc jest kolorowo
Jeszcze niedawno były drobne kwiatki

dziś pięknotka obsypana owocami

podobnie inne krzewy - jeszcze nie przekwitły a już owoce

inne powtarzają kwitnienie

- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Czy licium barbarum to słynny krzew goi z leczniczymi owockami ?
Skąd masz sadzonkę ?
Kiedyś ukorzeniłam w wodzie i nadal stoi na balkonie w doniczce
A miododajna jest ponoć
Kiedyś ta roślina wszędzie rosła i na dodatek mówili, że trująca
Kuleczki kalikarpy cudne
Czy licium barbarum to słynny krzew goi z leczniczymi owockami ?
Skąd masz sadzonkę ?
Kiedyś ukorzeniłam w wodzie i nadal stoi na balkonie w doniczce
A miododajna jest ponoć
Kiedyś ta roślina wszędzie rosła i na dodatek mówili, że trująca
Kuleczki kalikarpy cudne
Witaj Jacku tak chodziło mi o słoneczniczka pełnego. czyli prawidłowo u mnie rośnie . pozdrawiam 
- maniusika

A moja pięknotka miała kwiaty a owoców nie ma , szkoda bo pięknie wyglądają . Nadal się morduję nad nowymi rabatkami , już trochę przypominają ogród , dopiero wiosną okaże się w jakich kolorach zakwitną cebule bo prawię wszystkie tu przesadziłam bo jest sucho ..
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
U mnie pięknotki nie chcą rosnąć.Chyba gustują w piękniejszych ogrodach.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku cudna ta kalikarpa u Ciebie.
Śliczne, ozdobne kuleczki .
Moje niestety wymarzły, tak, jak wiele innych krzewów.
Śliczne, ozdobne kuleczki .
Moje niestety wymarzły, tak, jak wiele innych krzewów.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Jacku
Piękne dalijki wszystkie
i pięknotka ma faktycznie piękne owoce
Piękne dalijki wszystkie
i pięknotka ma faktycznie piękne owoce
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Dalie są takie piękne...Lubię je, ale raczej u innych. Co roku mam kilka odmian, ale coraz mniej. Przez późną wiosnę i bardzo późne sadzenie chyba w tym roku nie zobaczę kwiatów na swoich daliach
Z uwagą przeczytałam Twój sposób z kamieniami na stojące rozchodniki. U mnie po ostatnich deszczach zaczęły się pokładać - tylko nie mam miejsca na kamienie
Pięknotka wygląda rewelacyjnie
Z uwagą przeczytałam Twój sposób z kamieniami na stojące rozchodniki. U mnie po ostatnich deszczach zaczęły się pokładać - tylko nie mam miejsca na kamienie
Pięknotka wygląda rewelacyjnie
- JacekP

Agnieszko tak, to jagody Goji. W tym roku widziałem dużo krzaczków i w niskiej cenie w szkółkach czy na wystawie 'Zieleń to Życie'. Mój kupiłem w hipermarkecie. Nie powinno być problemu z dostaniem.
Piszesz, że był kiedyś popularny? Dziko?
A nie masz na myśli psianki słodkogórz? Bo ona rzeczywiście rodzima i bardzo trująca.
Marysiu, po raz drugi piszesz "słoneczniczek", a przecież chodzi o słonecznika pełnego. To dwie różne rośliny
Tak, prawidłowo rośnie.
Janko, jestem bardzo ciekaw zmian u Ciebie. W przyszłym roku zobaczę
Pięknotka jest rośliną rozdzielnopłciową więc trzeba mieć "panią" i "pana", by były owoce. Ja mam odm. 'Issai' czyli obupłciową.
Janek, Twojemu ogrodowi nic nie brakuje do miana pięknego
Ale wiesz jak to z roślinami - raz rosną, raz nie. Spróbuj ponownie
Tajko, jesteś kolejną osobą, która ma problemy z pięknotką
Sam nie wiem, co poradzić. Moja dostaje solidny kopczyk na zimę i radzi sobie świetnie (już 3 zimy). Nawet udaje mi się jej podbierać trochę, dla zrobienia sadzonek, choć pędy boczne są ściśle zrośnięte z rośliną mateczną.
Aniu, dziękuję
Dalie teraz dla mnie są na pierwszym miejscu!
Iza, wiele roślin obkładam kamieniami, jak liście zaczynają sie spłaszczać, pokładać - bodziszki, sasanki, zimowity i inne. Nie zajmuje to wiele miejsca, lepiej i skuteczniej wygląda niż wiązanie sznurnkiem.
Dalie zawładnęły mną więc niewykluczone, że w ich kolekcjonowaniu podążę (i pogrążę się), nie zważając na wszelkie trudy
Zrobiłem sobie małą odskocznię od rzeczywistości, odwiedzając bajkowy ogród Firmy Hortulus w Dobrzycy:

musiałem się uważnie przyjrzeć, z jakich roślin zrobiona jest ta "wycinanka" - z ożanki i santoliny

setki ozdób i sprzętów można podziwiać w ogrodzie. Wprost trudno nadążyć za przyswajaniem sobie tych wszystkich pomysłów! Po prostu trzeba to zobaczyć kilka razy i już planuję odwiedzenie ogrodu w innej porze roku!

Piszesz, że był kiedyś popularny? Dziko?
Marysiu, po raz drugi piszesz "słoneczniczek", a przecież chodzi o słonecznika pełnego. To dwie różne rośliny
Janko, jestem bardzo ciekaw zmian u Ciebie. W przyszłym roku zobaczę
Pięknotka jest rośliną rozdzielnopłciową więc trzeba mieć "panią" i "pana", by były owoce. Ja mam odm. 'Issai' czyli obupłciową.
Janek, Twojemu ogrodowi nic nie brakuje do miana pięknego
Tajko, jesteś kolejną osobą, która ma problemy z pięknotką
Aniu, dziękuję
Iza, wiele roślin obkładam kamieniami, jak liście zaczynają sie spłaszczać, pokładać - bodziszki, sasanki, zimowity i inne. Nie zajmuje to wiele miejsca, lepiej i skuteczniej wygląda niż wiązanie sznurnkiem.
Dalie zawładnęły mną więc niewykluczone, że w ich kolekcjonowaniu podążę (i pogrążę się), nie zważając na wszelkie trudy
Zrobiłem sobie małą odskocznię od rzeczywistości, odwiedzając bajkowy ogród Firmy Hortulus w Dobrzycy:

musiałem się uważnie przyjrzeć, z jakich roślin zrobiona jest ta "wycinanka" - z ożanki i santoliny

setki ozdób i sprzętów można podziwiać w ogrodzie. Wprost trudno nadążyć za przyswajaniem sobie tych wszystkich pomysłów! Po prostu trzeba to zobaczyć kilka razy i już planuję odwiedzenie ogrodu w innej porze roku!

- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Jacku przeżyłeś wspaniałą ucztę duchową w cudnym ogrodzie w Dobrzycy.
Zatrudniają tam z pewnością masę kompetentnych ogrodników, skoro takie dzieła powstają.
Zatrudniają tam z pewnością masę kompetentnych ogrodników, skoro takie dzieła powstają.
- misia53

- Od: 3 paź 2011, o 00:32
Jacku wspaniała wycieczka,dzięki pięknym zdjęcią nacieszyłam oczy ,ogród bajeczny.Widziałam juz takie nasadzenie z ożonki ,nawet nie pomyślałam ze tak pięknie mozna ją formować.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Ogród piękny,nad roślinami nie będę się rozwodzić bo to oczywiste,ale urzekł mnie ten pulchny,rozmażony amorek,widziałam taką figurkę na all...niestety tani nie był
- JacekP

Tajko, przeżycie było i zaskoczenie spore, bo nie spodziewałem się czegoś tak kolorowego (koniec września!) i zrobionego z wielką fantazją. O ogromnej pracy przy tworzeniu i utrzymaniu tego ogrodu nie wspomnę.
Misiu, to tylko fragment bajecznego ogrodu w Dobrzycy. Wiele widziałem ogrodów w Polsce i w świecie ale szczerze powiem, że czegoś takiego jeszcze nie widziałem!
Dorotko, tam była cała masa aniołków (nawet na zdjęciu w tle widać następne) ale co istotne - wszystkie świetnie wkomponowane w rośliny i całość ogrodu!
Misiu, to tylko fragment bajecznego ogrodu w Dobrzycy. Wiele widziałem ogrodów w Polsce i w świecie ale szczerze powiem, że czegoś takiego jeszcze nie widziałem!
Dorotko, tam była cała masa aniołków (nawet na zdjęciu w tle widać następne) ale co istotne - wszystkie świetnie wkomponowane w rośliny i całość ogrodu!
- maniusika

Piękne kwiaty i dodatki do nich ale ławki to już dzieła sztuki pasują do tak wystrzyżonego ogrodu .. A ja nie mam jeszcze żadnej ożenki przydałoby mi się kilka do nowego ogrodu na kulkową rabatę ,złamały by kolor zielony .. Pięknotki mam dwie tylko nie wiem jakiego są rodzaju..