Świecznice.
Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy. 2013 rok.
-
iga23
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy. 2013 rok.
Basiu, ta o zielonych liściach to Cimifuga Racemosa, a ta o ciemnych to Actaea Black Negligee.
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iguś, gratuluję wygranej w konkursie ! Miejsce nieważne, ważne ze Wasz ogród został zauważony i doceniony
A wakacje - cudne !!! Piękne zdjęcia !!!
-
iga23

- Kontakt:
Aga, fajnie jak ktoś docenia naszą pracę.

-
iga23

- Kontakt:
Basiu, przypomnij się przed zlotem, pewnie w małych ilościach będę miała. 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz sporo świecznic. Moja w tym roku nie dosyć, że nie zakwitła, to jeszcze zanikła. Mam nmadzieję, że wiosną się znajdzie
Trzymam kciuki za wyzdrowienie
Trzymam kciuki za wyzdrowienie
-
akl62

- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Świecznice efektowne. Super.
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Bardzo ładnie rośnie Ci ta lantana,mojej nie udało się przechować 2 lata wstecz i teraz nie kupowałam choć lubie jej zapach.Ogród śliczny.....kurczę! jak zawsze-śliczny 
-
iga23

- Kontakt:
Grażynko, podczas przechowywania nie miałam do lantany przekonania, zrzuciła prawie wszytkie liście, potem ją przycięłam, i wiosną szybko na dwór, w doniczce była nieciekawa, poszła do gruntu i jest piekna. W Chorwacji cudne żywotpłoty z lantany rosły.
.
Aniu, świecznice powinny u Ciebie dobrze rosnąć, bo luboą zwięzlą glebę,
Na tle Twojego ciemnego płotu jesienne cudo.
Małgosiu, z tego co wiem ograniczazz podlewanie, pewnie to powód zaniknęcia świecznicy, ja swoje posadziłam tam, gdzie mam dużo wody, i choć trochę je słoneczko pezypaliło, to zakwitły i zwabiają motyle z całej okolicy. Nie zimują u mnie budleje, wiec jakieś zastępswo trzeba było wymyślić.
U nas dziś było tylko +3, więc za chwilkę z ogrodowych fotek nici, więc teraz czas nadrobić ......

Aniu, świecznice powinny u Ciebie dobrze rosnąć, bo luboą zwięzlą glebę,
Małgosiu, z tego co wiem ograniczazz podlewanie, pewnie to powód zaniknęcia świecznicy, ja swoje posadziłam tam, gdzie mam dużo wody, i choć trochę je słoneczko pezypaliło, to zakwitły i zwabiają motyle z całej okolicy. Nie zimują u mnie budleje, wiec jakieś zastępswo trzeba było wymyślić.
U nas dziś było tylko +3, więc za chwilkę z ogrodowych fotek nici, więc teraz czas nadrobić ......
-
akl62

- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Tak, Iga, ale u mnie przed płotem teraz gąszcz. Musiałabym wszystko przerowić. A niestety w ciągu ostatnich lat ukradziono wszystkie nowo wsadzone rośliny. I oliwnik i budleje. Nie będę karmić złodzieja.
Zostały ogniki i derenie ozdobne z badyli. No i kalina wonna z rudbekiami. Kwitnące irysy wytrzymują najwyżej dzień. Zaraz się komuś spodobają.
Ale ja ciągle zmieniam koncepcję grządku pod brzozą przy podjeździe. Wiosna są cebulowe, a na razie wsadziłam czerwonawe żurawki. Myślę o niskich bordowych marcinkach, ale widziałam, że dopoada je mączniak.
Zobaczę.
Zostały ogniki i derenie ozdobne z badyli. No i kalina wonna z rudbekiami. Kwitnące irysy wytrzymują najwyżej dzień. Zaraz się komuś spodobają.
Ale ja ciągle zmieniam koncepcję grządku pod brzozą przy podjeździe. Wiosna są cebulowe, a na razie wsadziłam czerwonawe żurawki. Myślę o niskich bordowych marcinkach, ale widziałam, że dopoada je mączniak.
Zobaczę.
-
iga23

- Kontakt:
No, tak, złodzieje, tfu, u nas nie ma....
A zmączniakiem co roku walczę, bezskutecznie na ostróżkach, ale jakoś nie mogę się zdobyć na wywalenie. Pasują mi kompozycyjnie i kolorystycznie. A mączniak pojawia się już po kwitnieniu, wiec obcinam do ziemi i jest ok.
Iglaki szczepione na pniu doskonale wygladają w kompozycjach z żurawkami.

A zmączniakiem co roku walczę, bezskutecznie na ostróżkach, ale jakoś nie mogę się zdobyć na wywalenie. Pasują mi kompozycyjnie i kolorystycznie. A mączniak pojawia się już po kwitnieniu, wiec obcinam do ziemi i jest ok.
Iglaki szczepione na pniu doskonale wygladają w kompozycjach z żurawkami.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Uwielbiam szczepione iglaki. Tylko nie mam takich wysokich. Moje prawie wszystkie to maluchy.
Masz rację, że połączenie iglaków z żurawkami wygląda rewelacyjnie.
Zaczynam inwestować w węże kroplujące. Będę je rozkładała na tej tylnej rabacie, gdzie rosła świecznica. Może to trochę pomoże moim roślinkom. Zauważyłam, że ta tylna rabata jest jakoś bardziej wysuszona niz te przednie. Chyba to kwestia ziemi, bo tam jest trochę inna
Masz rację, że połączenie iglaków z żurawkami wygląda rewelacyjnie.
Zaczynam inwestować w węże kroplujące. Będę je rozkładała na tej tylnej rabacie, gdzie rosła świecznica. Może to trochę pomoże moim roślinkom. Zauważyłam, że ta tylna rabata jest jakoś bardziej wysuszona niz te przednie. Chyba to kwestia ziemi, bo tam jest trochę inna
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Iga dążę do takiego gąszczu żurawkowego jak u Ciebie , jeszcze trochę mi brakuje ale się nie poddaję i mam nadzieję na kolejne nowości wiosną. 
-
iga23

- Kontakt:
Jolu, nowości wszystkie będą dostępne koniec maja, ostatnie rosliny odbieramy 8 maja. Przy takim tępie nowości dojdziesz do gąszczu raz , dwa.
Małgosiu, same węże to za moło, potrzebne alekrozawoty i programator.
Małgosiu, same węże to za moło, potrzebne alekrozawoty i programator.