Ci co nie potrzebują i mają gdzie przechowywać to niech zrywają.
 Ci co nie potrzebują i mają gdzie przechowywać to niech zrywają.Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Tak zmrożone szybko gniją. Dlatego pisałem o przykrywaniu dyń jednak tyczy się to tych osób dla których ważne są osiągi  Ci co nie potrzebują i mają gdzie przechowywać to niech zrywają.

Ci co nie potrzebują i mają gdzie przechowywać to niech zrywają.- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj moja sąsiadka wzięła dwie dynie. Jedna ważyła 27 kg a druga 20 kg .

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi  -  viewtopic.php?t=127991 
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja swoją na początku uprawy w tym roku która była razem z siostrą na jednym krzaku również podarowałem sąsiadce. Miała 24kg. te sąsiadki chyba mają jakieś szczególne względy że są tak obdarowywane 

- LateusRusticus
- 50p 
- Od: 29 maja 2013, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje dynie zrywam jutro - idzie fala przymrozków..  . Nie mam w d osiągów dyni
. Nie mam w d osiągów dyni   , lecz po prostu nie mam teraz zbytnio czasu na przykrywanie i przyglądanie się dyniom, a po za tym nikt chyba nie chce aby jego dynie potem zgniły
   , lecz po prostu nie mam teraz zbytnio czasu na przykrywanie i przyglądanie się dyniom, a po za tym nikt chyba nie chce aby jego dynie potem zgniły   . Krzaki już padają, a w tym roku nie biorę udziału w żadnym konkursie.  Za rok będzie inaczej
 . Krzaki już padają, a w tym roku nie biorę udziału w żadnym konkursie.  Za rok będzie inaczej   . Wtedy będę wałczył z zimnem do ostatniego momentu
. Wtedy będę wałczył z zimnem do ostatniego momentu   . O i jeszcze bym zapomniał
 . O i jeszcze bym zapomniał   - ja również obiecałem sąsiadce jedną dynię, a słowa zamierzam dotrzymać
 - ja również obiecałem sąsiadce jedną dynię, a słowa zamierzam dotrzymać    
  .
.

. Nie mam w d osiągów dyni
. Nie mam w d osiągów dyni   , lecz po prostu nie mam teraz zbytnio czasu na przykrywanie i przyglądanie się dyniom, a po za tym nikt chyba nie chce aby jego dynie potem zgniły
   , lecz po prostu nie mam teraz zbytnio czasu na przykrywanie i przyglądanie się dyniom, a po za tym nikt chyba nie chce aby jego dynie potem zgniły   . Krzaki już padają, a w tym roku nie biorę udziału w żadnym konkursie.  Za rok będzie inaczej
 . Krzaki już padają, a w tym roku nie biorę udziału w żadnym konkursie.  Za rok będzie inaczej   . Wtedy będę wałczył z zimnem do ostatniego momentu
. Wtedy będę wałczył z zimnem do ostatniego momentu   . O i jeszcze bym zapomniał
 . O i jeszcze bym zapomniał   - ja również obiecałem sąsiadce jedną dynię, a słowa zamierzam dotrzymać
 - ja również obiecałem sąsiadce jedną dynię, a słowa zamierzam dotrzymać    
  .
."Nie ilość jest ważna, lecz jakoś"
pozdrawiam Grzegorz

pozdrawiam Grzegorz
Moja setka już w cieplej piwnicy, sporo porozkładanych w pokojach jako ozdoby, na działce pewnie jeszcze coś dorosło i zerwię je w piątek. I to będzie koniec sezonu dyniowego.  

- BobejGS
- Kontakt:
Ach te sąsiadki  Moje też nie mogą zgnić. przynajmniej do 20 później to ważne są dla mnie tylko pestki
  Moje też nie mogą zgnić. przynajmniej do 20 później to ważne są dla mnie tylko pestki 

Moje też nie mogą zgnić. przynajmniej do 20 później to ważne są dla mnie tylko pestki
- evach
- 50p 
- Od: 3 wrz 2013, o 19:04
aria pisze:Moja setka już w cieplej piwnicy, sporo porozkładanych w pokojach jako ozdoby, na działce pewnie jeszcze coś dorosło i zerwię je w piątek. I to będzie koniec sezonu dyniowego.
 turlała bym się z zachwytu jak bym tyle miała
  turlała bym się z zachwytu jak bym tyle miała   
 u mnie leje od rana dzisiaj wieczorem dyńki powędrują do domu - mam nadzieję, że jeszcze są na krzakach

mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)

Evach, to jaki problem, w przyszłym roku też możesz tyle uzyskać 

- MalgosiaR
- 200p 
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak tylko uwazaj   jak raz zaczniesz z dyniami to już nie skończysz .To strasznie wciąga ,coraz więcej ,coraz nowsze  odmiany .........Sama tak mam
 jak raz zaczniesz z dyniami to już nie skończysz .To strasznie wciąga ,coraz więcej ,coraz nowsze  odmiany .........Sama tak mam 

jak raz zaczniesz z dyniami to już nie skończysz .To strasznie wciąga ,coraz więcej ,coraz nowsze  odmiany .........Sama tak mam
- evach
- 50p 
- Od: 3 wrz 2013, o 19:04
mi już po nocach się śnią dynie   oby ta zima szybko minęła
 oby ta zima szybko minęła  

mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)

Z poletka 5/10 metrów zebrałam 45 sztuk , kilka jeszcze zostało na krzakach no i małe co nie co już skonsumowane   , nie wiem czy to dużo czy mało
 , nie wiem czy to dużo czy mało   osobiście , jestem zadowolona, bo po pierwsze to mój debiut dyniowy ,a po drugie , na moich piaskach taki zbiór według mnie to cud
 osobiście , jestem zadowolona, bo po pierwsze to mój debiut dyniowy ,a po drugie , na moich piaskach taki zbiór według mnie to cud   W przyszłym roku co nie co się powtórzy ale większość to będą nowe odmiany , trzeba sobie wybrać te naj ...
 W przyszłym roku co nie co się powtórzy ale większość to będą nowe odmiany , trzeba sobie wybrać te naj ...

Słyszałam , że przed suszeniem ,nasiona dyni powinno się obgotować czy to prawda ? robicie tak ? czy od razu na blachę i do piekarnika ?
 czy to prawda ? robicie tak ? czy od razu na blachę i do piekarnika ?

, nie wiem czy to dużo czy mało
 , nie wiem czy to dużo czy mało   osobiście , jestem zadowolona, bo po pierwsze to mój debiut dyniowy ,a po drugie , na moich piaskach taki zbiór według mnie to cud
 osobiście , jestem zadowolona, bo po pierwsze to mój debiut dyniowy ,a po drugie , na moich piaskach taki zbiór według mnie to cud   W przyszłym roku co nie co się powtórzy ale większość to będą nowe odmiany , trzeba sobie wybrać te naj ...
 W przyszłym roku co nie co się powtórzy ale większość to będą nowe odmiany , trzeba sobie wybrać te naj ...
Słyszałam , że przed suszeniem ,nasiona dyni powinno się obgotować
 czy to prawda ? robicie tak ? czy od razu na blachę i do piekarnika ?
 czy to prawda ? robicie tak ? czy od razu na blachę i do piekarnika ?Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
To bardzo dobry plon Tija  , tym bardziej, że poszczególne dyńki ważą chyba więcej niż 5 kg.
 , tym bardziej, że poszczególne dyńki ważą chyba więcej niż 5 kg. 
Dyniowanie wciąga i ciągle chce się próbować nowych odmian

, tym bardziej, że poszczególne dyńki ważą chyba więcej niż 5 kg.
 , tym bardziej, że poszczególne dyńki ważą chyba więcej niż 5 kg. Dyniowanie wciąga i ciągle chce się próbować nowych odmian

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Też słyszałam o obgotowywaniu w solonej wodzie. Złapią sól z gotowania i ponoć mogą dłużej poleżeć.tija pisze:
Słyszałam , że przed suszeniem ,nasiona dyni powinno się obgotowaćczy to prawda ? robicie tak ? czy od razu na blachę i do piekarnika ?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić" 
pozdrawiam Beata

pozdrawiam Beata
- BobejGS
- Kontakt:
A to nie było przed prażeniem nasion do jedzenia??

Najszybciej jest wydobyć pestki, wypłukać w zimnej wodzie, osączyć,
rozłożyć na blachę na papierze do pieczenia i wrzucić na godzinkę do piekarnika 

Potem to już długo nie poleżą

rozłożyć na blachę na papierze do pieczenia i wrzucić na godzinkę do piekarnika

Potem to już długo nie poleżą