Brzoskwinia - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoskwinia - choroby i szkodniki
Witajcie. U mnie o dziwo w tym roku brzoskwiń ogrom (w zeszłym roku prawie nie było, bo w maju był przymrozek).
Niestety od kilku lat na owocach pojawiają się czarne kropki, a następnie zmiany (to samo jest na orzechach włoskich). Część brzoskwini opryskałam dithane/amistarem i tam tych kropek jest mniej. Ale nie wiem czy mogę robić im w przyszłym roku taki oprysk. W tym roku dodatkowo owoce zaczynają gnić od pestki - czy to nadmiar wody od deszczu czy coś poważniejszego (przy rozcinaniu bardzo często pestka ulega uszkodzeniu, jest krucha i łamliwa)?
Czy ktoś ma pomysł co to może być?
Niestety od kilku lat na owocach pojawiają się czarne kropki, a następnie zmiany (to samo jest na orzechach włoskich). Część brzoskwini opryskałam dithane/amistarem i tam tych kropek jest mniej. Ale nie wiem czy mogę robić im w przyszłym roku taki oprysk. W tym roku dodatkowo owoce zaczynają gnić od pestki - czy to nadmiar wody od deszczu czy coś poważniejszego (przy rozcinaniu bardzo często pestka ulega uszkodzeniu, jest krucha i łamliwa)?
Czy ktoś ma pomysł co to może być?
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, przyjrzałam się dzisiaj moim 3 brzoskwiniom i zaniepokoił mnie wygląd royalvee:(, podczas gdy inka i redhaven mają już zdrewniałe pędy i mało listków na sobie to royalvee wygląda jakby jeszcze miała ochotę rosnąć, liście zielone, cieńsze pędy również, zero oznak przygotowania do zimy. Boje się że jak tak dalej pójdzie to może przemarznąć. Była traktowana tak jak pozostałe dwa drzewka, nawożona w czerwcu dolistnie po przejściu gradu i to by było na tyle, żadnego obornika ani nawozu sztucznego. Czy jest jakiś sposób żeby pobudzić te pędy do drewnienia? Drzewko ma 2 lata
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Anita:)
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy kędzierzawość powoduje równiez skręcanie młodych liści do środka? Takie zjawisko istnieje u mnie.
Myślę,że to raczej jakieś owady.
Myślę,że to raczej jakieś owady.
Nie wiem czy to morela czy brzoskwinia bo nie bardzo rozróżniam ale niedawno zaczęły jej czerwienieć liście i nie wiem czy to jest kędzierzawość czy jeszcze jakaś inna przypadłość.
Ponadto poprzedni właściciel posadził to drzewko ok 1,5 od orzecha włoskiego i to w taki sposób że prawie cały dzień orzech zabiera jej światło przez co ona bardzo poszła do góry a i tak jest licha bo chyba nie była przycinana (właściciel zmarł ok 6 lat temu). Czy można przesadzić brzoskwinię w takim rozmiarze? Czy jak ją poprzycinam to wypuści nowe pędy zamiast tych dolnych suchych? Może trzeba ją nawozić?

Ponadto poprzedni właściciel posadził to drzewko ok 1,5 od orzecha włoskiego i to w taki sposób że prawie cały dzień orzech zabiera jej światło przez co ona bardzo poszła do góry a i tak jest licha bo chyba nie była przycinana (właściciel zmarł ok 6 lat temu). Czy można przesadzić brzoskwinię w takim rozmiarze? Czy jak ją poprzycinam to wypuści nowe pędy zamiast tych dolnych suchych? Może trzeba ją nawozić?

-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
To brzoskwinia i nie jest to kędzierzawość przy kędzierzawości byś miał takie rosnące bąble fioletowe i zwijające się liście.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Nie ma ta biedna brzoskwinia racji bytu pod orzechem. Przesadzanie zbyt ryzykowne, aby się powiodło bez wcześniejszego przygotowania.
Właśnie nie wiem co z nią zrobić. Trzymać póki co bo ma pare owocków a zasadzić nową gdzieś w innym miejscu? Czy może próbować ją przesadzić tylko nie wiem jak ją można przygotować do przesadzenia. A te czerwone liście to jakaś choroba czy to normalne?
- ERNRUD
No ja tak właśnie bym ją trzymał, póki jest przydatna, a pomyślał o nowej w dogodniejszym miejscu.
Przygotowanie do przesadzenia polega na obkopaniu drzewa wiosną, w celu wytworzenia korzeni bliżej pnia, aby jesienią można było wykopać drzewo ze zwartą bryłą.
Przygotowanie do przesadzenia polega na obkopaniu drzewa wiosną, w celu wytworzenia korzeni bliżej pnia, aby jesienią można było wykopać drzewo ze zwartą bryłą.
Dziękuję bardzo za podpowiedź. Tak też uczynię. A swoją drogą to i orzecha bym się pozbyła z tamtego miejsca bo nie wiem kto jest tak mądry że posadził go dokładnie przy ścieżce że teraz idąc trzeba się zginać w pół.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak się robi przy urodziwych, dużych cennych okazach. No i można, ale jeśli to młoda brzoskwinka, to przyjmie się bez takich szopek.ERNRUD pisze:Przygotowanie do przesadzenia polega na obkopaniu drzewa wiosną, w celu wytworzenia korzeni bliżej pnia, aby jesienią można było wykopać drzewo ze zwartą bryłą.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- ERNRUD
No w tym rzecz, że ona ten swój rozmiar już ma jak widać ze zdjęć... Nie proponowałbym tego dla małej brzoskwinki.maryann pisze:Tak się robi przy urodziwych, dużych cennych okazach. No i można, ale jeśli to młoda brzoskwinka, to przyjmie się bez takich szopek.
To ile ma wysokości?
Przy moim 1,70m nie dosięgam do owoców wiec tak na oko min 2,5-3 m z tym że ona poszła do góry bardzo kosztem bocznych gałęzi bo tak jak pisałam jest za orzechem a między tymi dużymi starymi gruszami i 30 letnią czereśnią więc codziennie toczy zaciętą walkę o promyki słońca dlatego szła tylko w górę.ERNRUD pisze:To ile ma wysokości?
- ERNRUD
No właśnie. I tu takie zwykłe przesadzenie nie wystarczy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Robaki w pestkach brzoskwiń
Jestem nowa na forum i nie wiem, czy zadaję pytanie we właściwym miejscu.
W dojrzewających brzoskwiniach zauważyłam białe robaki, które zdają się wychodzić z pestek.
Czy ktoś wie, co to za szkodnik i jak się go pozbyć? Dziękuję za pomoc.
Witaj! Przeniosłem pytanie do właściwego miejsca.
W dojrzewających brzoskwiniach zauważyłam białe robaki, które zdają się wychodzić z pestek.
Czy ktoś wie, co to za szkodnik i jak się go pozbyć? Dziękuję za pomoc.
Witaj! Przeniosłem pytanie do właściwego miejsca.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.