Problem z tujami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Piotr30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z tujami

Post »

Witam ,jest to mój pierwszy post na tym forum mam mały problem z iglakami od pewnego czasu usychają od środka i dolne warstwy nie wiem do czego to przykleić a może to normalne jak sądzicie ??

Obrazek

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Problem z tujami

Post »

A nie podlewałeś jakimś nawozem np. zakwaszającym rozpuszczonym w wodzie po dolnych igłach? Potrzebne więcej informacji czy wykonywane jakieś zabiegi, przesadzane itp.

-- Pn 23 wrz 2013 07:52 --

A nie podlewałeś jakimś nawozem np. zakwaszającym rozpuszczonym w wodzie po dolnych igłach? Potrzebne więcej informacji czy wykonywane jakieś zabiegi, przesadzane itp.
Piotr30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej,a więc tak te małe tuje w doniczkach nie były przesadzane rosną w nich 2 lata za to te większe były przesadzone z doniczek do podłoża na wiosnę nawoziłem je od wiosny nawozem Biopon przeciwko brązowieniu igieł i jakieś 7 tygodni temu podlałem je magiczną siłą Substral do iglaków.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czyli dobrze kombinuję, bo wyraźnie widać zniszczone czymś dolne partie. Magiczna Siła do iglaków zawiera substancje chemiczne, zakwaszające i chyba podlałeś je w słońcu, wtedy 'pali' zielone części.Mnie się tak zdarzyło z hortensjami.Potem ktoś mi powiedział, że nie należy moczyć zakwaszającym roztworem zielonych części roślin, tym bardziej gdy jest słonecznie, ale raczej w dni pochmurne, a najlepiej deszczowe.No, ale w tym czasie najczęściej nie chce się w ogrodzie pracować :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”