Ketmia syryjska- Hibiskus ogrodowy
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ketmia
Dla tego moja młodziutka ketmia (tegoroczny nabytek) zimuje w piwnicy.Jeżeli przeżyje, na wiosnę już pójdzie do gruntu na stałe. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Kontakt:
Re: Ketmia( hibiskus)
Witam
,Moje Ketamie wszystkie padły po zimie! została tylko 1 która ma ok 10lat ,szkoda było tego ze 20szt ok,znajomy miał duzy okaz tez ok 10lat i tez mu padł,kupiłem sadzonke nowa fioletowy kolor ,ciekawe czy przezyje tą zime!!Pozdrawiam 

- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś tu jeszcze zagląda?
Może zajrzy...
Kupiłam na giełdzie ogrodniczej ketmię. Kształt liści wskazuje, że to hibiscus, a nie róża chińska.

Oczywiście nazwy nie pamiętam, ale jest czerwony z bordowym środkiem.
W związku z nowym nabytkiem, proszę Was o radę:
1. czy zostawić go w doniczce, a na zimę przenieść do foliaka, ze względu na to, że jest to dosyć młoda roślinka i nie chciałabym jej pierwszej zimy stracić? Czy też wysadzić do gruntu i zakopczykować, jak róże, ewentualnie okryć zimową włókniną?
2. dopiero zwróciłam uwagę na dziwne przebarwiania na liściach-czy czegoś mu brakuje, czy też jest przelany? a dosyć wilgotną ziemię i dodatkowo dziwne ślady na liściach-to po jakimś oprysku, czy też jakieś szkodniki?

Kupiłam na giełdzie ogrodniczej ketmię. Kształt liści wskazuje, że to hibiscus, a nie róża chińska.

Oczywiście nazwy nie pamiętam, ale jest czerwony z bordowym środkiem.
W związku z nowym nabytkiem, proszę Was o radę:
1. czy zostawić go w doniczce, a na zimę przenieść do foliaka, ze względu na to, że jest to dosyć młoda roślinka i nie chciałabym jej pierwszej zimy stracić? Czy też wysadzić do gruntu i zakopczykować, jak róże, ewentualnie okryć zimową włókniną?
2. dopiero zwróciłam uwagę na dziwne przebarwiania na liściach-czy czegoś mu brakuje, czy też jest przelany? a dosyć wilgotną ziemię i dodatkowo dziwne ślady na liściach-to po jakimś oprysku, czy też jakieś szkodniki?

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Witam, myślę, że śmiało do gruntu można wsadzić. One w doniczkach są, więc tak wsadzić z całą bryłą uważając, żeby się nie rozleciała. Trzeba by, żeby trochę wyschła ziemia najpierw. Jak wsadzisz to one...bo widzę, że są dwie...do zimy jeszcze się ukorzenią . Jeszcze pamiętać trzeba o zabezpieczenie na zimę a i miejsce dobrze byłoby, żeby było ustronne, bez przeciągów.
Moje malutkie siewki przetrwały zimę...co prawda pod krzakiem... A te liście to może już tak na jesieni się robią- bo opadają, moje jeszcze całkiem zielone, jeszcze kwitną zresztą. Może ktoś bardziej uczony się wypowie w tej sprawie

Moje malutkie siewki przetrwały zimę...co prawda pod krzakiem... A te liście to może już tak na jesieni się robią- bo opadają, moje jeszcze całkiem zielone, jeszcze kwitną zresztą. Może ktoś bardziej uczony się wypowie w tej sprawie

Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Re: Ketmia syryjska
Czy dwu-trzy letni krzak ketmii należy jeszcze osłaniać przed zimą?Był on sadzony wiosną w tamtym roku. Dodam ze rok temu osłoniłem go i przetrwał bez uszczerbku 

Pozdrawiam Krzysiek
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Re: Ketmia syryjska
krzysiek1240 myślę ,że dobrze było by je jeszcze osłaniać i zabezpieczać na zimę, szczególnie kopczykować jak różę lub owinąć tekturą. Mi parę lat temu ,,wypadł" duży hibiskus z fioletowymi kwiatami. Powodem był bezśnieżny styczeń z dużymi mrozami i słonecznymi dniami. Dosłownie na wysokości ok 20 cm od ziemi kora była ,,rozsadzona".
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Re: Ketmia syryjska ( hibiskus)
Witam,
mam od pół roku szczepkę hibiskusa w domu kwitł pięknie, aż do dziś gdzie na parapecie oparty było o okno po prostu wyginał się w stronę słońca bo stoi na oknie południowym
Dziś rano po nocy -20* jest zmarznięty całkowicie oklapły my listki, które oparte były na szybie... tylko dolne wyglądają jako tako... Czy powie mi ktoś, będzie coś jeszcze z tego? 
mam od pół roku szczepkę hibiskusa w domu kwitł pięknie, aż do dziś gdzie na parapecie oparty było o okno po prostu wyginał się w stronę słońca bo stoi na oknie południowym

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli tylko pojedyncze liście to nic mu nie będzie, może powoli odżyje. Ja miałem podobną sytuacje w 2006 roku podczas bardzo ciężkiej zimy, przy nieszczelnych oknach, te kwiatki które były najbliżej okna mocno były uszkodzone ale z czasem odżyły.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Moje 2 hibiskusy mają ok 3 m. W tym roku się przekonałam ,że nie mogę już dłużej pozwolić rosnąć wzwyż. Obciążone kwiatami nie wytrzymały ciężaru ulewy i poprzechylało je na boki. Odrutowane dookoła jakoś wyglądają.Wiosną w przyszłym roku będę musiała je przyciąć dość mocno a tak bardzo mi się podobają takie kwieciste wysokie krzewy.

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Jak mocno przytniesz, to się pięknie zagęszczą. One mają skłonność do wypuszczania długich łysych pędów.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Wiosną kupiłam w biedrze (za 3.99) taki patyk. Po wsadzeniu do ziemi w ogródku , szybko wypuścił listki

Obecnie przymierza się do kwitnienia. Mało słońca generalnie jest ostatnio więc robi to bardzo powoli. Mam nadzieję, że jednak zakwitnie
Poniżej krzewuszki

Obecnie przymierza się do kwitnienia. Mało słońca generalnie jest ostatnio więc robi to bardzo powoli. Mam nadzieję, że jednak zakwitnie

Poniżej krzewuszki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 wrz 2013, o 07:56
Chciałbym prosić, aby ktoś z Was kto ma doświadczenie w przesadzaniu ketmii podzielił się swoją wiedzą.
Mam ogród który po śmierci mojego taty nie był uprawiany przez ładnych kilka lat; jest w nim między innymi 'zagajnik' ketmii gdzie na powierzchni ok 4m2 rośnie ich kilkanaście sztuk w 3 różnych kolorach; zagajnik powstał chyba z 2 roślinek posadzonych przed laty - albo się wysiały, albo wypuściły odrosty korzeniowe.
Jak przesadzać?
Na co uważać?
Czy ryzyko nie przyjęcia się jest duże?
Jak mocno można przyciąć - czy np wysokie 'drzewko' (moje maja grubo ponad 2m) można obciąć nad ziemią aby doprowadzić do wybicia nowych odrostów z korzeni i docelowo uformować krzaczek zamiast drzewka?
Mam ogród który po śmierci mojego taty nie był uprawiany przez ładnych kilka lat; jest w nim między innymi 'zagajnik' ketmii gdzie na powierzchni ok 4m2 rośnie ich kilkanaście sztuk w 3 różnych kolorach; zagajnik powstał chyba z 2 roślinek posadzonych przed laty - albo się wysiały, albo wypuściły odrosty korzeniowe.
Jak przesadzać?
Na co uważać?
Czy ryzyko nie przyjęcia się jest duże?
Jak mocno można przyciąć - czy np wysokie 'drzewko' (moje maja grubo ponad 2m) można obciąć nad ziemią aby doprowadzić do wybicia nowych odrostów z korzeni i docelowo uformować krzaczek zamiast drzewka?
-
- 100p
- Od: 3 cze 2013, o 20:17
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Hibiskus
Jeszcze zdążysz ja dopiero po 1 listopada będę się szykował do zabawy i na razie będę konstrukcje drewniane stawiał.
Na to nawinę agrowłókninę i naciągnę tylko na górę by w razie dużego spadku temp. móc kurtynę opuścić.
Jeszcze nie krzyczą, że ma być po minus 5 czy 10 st, wiec ja się nie spieszę.
Na to nawinę agrowłókninę i naciągnę tylko na górę by w razie dużego spadku temp. móc kurtynę opuścić.
Jeszcze nie krzyczą, że ma być po minus 5 czy 10 st, wiec ja się nie spieszę.
-
- 200p
- Od: 23 wrz 2009, o 09:29
- Kontakt:
Moja jest niebieska, ale słabo kwitnie.Chyba miejsce mało słoneczne i zawsze trochę podmarza. Ale trzyma się ogólnie.
Klimat nad morzem raczej ostry, sąsiadka miała olbrzymią, też niebieską i jak była kilka lat temu taka sroga zima to padła. bardzo duże było to drzewko pięknie biało wybarwiona kora, szkoda
Klimat nad morzem raczej ostry, sąsiadka miała olbrzymią, też niebieską i jak była kilka lat temu taka sroga zima to padła. bardzo duże było to drzewko pięknie biało wybarwiona kora, szkoda
Pozdrawiam
Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod
Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod