(Dowcipy głupie dzis się mnie trzymaja...
To co najlepsze - szarotka w kuchni
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Proponuje je zmrozić przed konsumpcją..jeszcze...
(Dowcipy głupie dzis się mnie trzymaja...
) 
(Dowcipy głupie dzis się mnie trzymaja...
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ha, ha, ha. Nie trzeba ich mrozić, chyba że nie dasz rady zjeść wszystkiego. Moim domownikom to nie grozi. Młodszy właśnie smaży frytki i chipsy z ziemniaczków Red Fantasy. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko pozwolisz..że wstawię Ci w wątek posiłek taki śródziemnomorski..Jadłam go kila razy, może byc przekąską ale i osobnym daniem, bo jest syte.
Polenta, podsmażana z serem gorgonzola, szynką parmeńską, pomidorami i bazylią.
Proste, wręcz banalne... ale jakie dobre
(Zamiast szynki parmeńskiej może być plasterek przyrumieniony boczku , albo np zrumieniony plasterek Mortadeli....wypróbowałam wszystkie wszystkie te wariacje...
Polentę ugotować, wystudzić w foremce (taka estetyczniej wygląda i lepiej ją kroić)
Najlepiej na drugi dzień, kiedy dobrze stężeje, kroimy, smażymy na oliwie z oliwek z obu stron . kiedy kończy się przysmażać druga już strona kładziemy kawałek serka Gorgonzola, kiedy się rozpuści zdejmujemy na talerz. Na drugiej patelni najlepiej w tym samym czasie lekko przyrumieniamy cienki plasterek szynki lub tego akurat mamy ....układamy na "toście " z polenty...dodajemy pomidorki i listki bazylii
Pyszota!!!
p.s. Szynka Parmeńska jest słona..dla tego jeśli używamy innego dodatku można lekko posolić polentę...wg uznania.

Polenta, podsmażana z serem gorgonzola, szynką parmeńską, pomidorami i bazylią.
Proste, wręcz banalne... ale jakie dobre
Polentę ugotować, wystudzić w foremce (taka estetyczniej wygląda i lepiej ją kroić)
Najlepiej na drugi dzień, kiedy dobrze stężeje, kroimy, smażymy na oliwie z oliwek z obu stron . kiedy kończy się przysmażać druga już strona kładziemy kawałek serka Gorgonzola, kiedy się rozpuści zdejmujemy na talerz. Na drugiej patelni najlepiej w tym samym czasie lekko przyrumieniamy cienki plasterek szynki lub tego akurat mamy ....układamy na "toście " z polenty...dodajemy pomidorki i listki bazylii
Pyszota!!!
p.s. Szynka Parmeńska jest słona..dla tego jeśli używamy innego dodatku można lekko posolić polentę...wg uznania.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
..a jak zrobić ,,polentę,,?
Nigdy nie znam proporcji wody do kasz 
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przepraszam..polenta jest bardzo prosta...jakoś nie pomyślałam ,żeby pisać przepis..to trochę tak jak się gotuje mannę na gęsto, nie którzy jadają z rosołem taką...zasada taka sama..
Ale to będzie tak...
Polenta Zależy jaką kto lubi to, gotujemy z mąki kukurydzianej lub z najdrobniejszej kaszy kukurydzianej..ale zwykłej, nie używany nigdy z rodzaju "błyskawicznych".
W większym garnku zagotować wodę z solą , nie wiem ile i jak solicie? Więc to trzeba wg siebie ale...
Do polenty wody jest ok 1 litra i niech będzie płaska łyżeczka soli, lub 3/4 łyżeczki(można więcej to indywidualne)...i łyżka masła .
To trzeba zagotować..i potem jedyna umiejętność to jednoczesne wsypywanie mąki lub kaszki przy szybkim, energicznym mieszaniu , najlepiej dużą drewniana łyżką . Na litr wody, kaszki potrzeba ok. szklanki, a jeśli mąki to trochę mniej 2/3 szklanki( zależy jaka szklanka, ale przyjmijmy że 200ml) Gotować i mieszać na wolnym ogniu ok 15-20 minut...
Jeśli mamy foremkę np silikonową, czy szklaną to smarujemy masłem i wylewamy polentę..można też wziąć dużą deskę , pomoczyć wodą i wylać na nią , wyrównać boki..wygładzić...można tez na większe płaskie talerze...Po wystudzeniu dowolnie pokroić, idealna jest na drugi dzień
Jeśli ktoś lubi to można też gotować wodę pół na pół z mlekiem...(ja nie akurat, ale można)
Najlepiej po prostu raz ugotować..i wtedy już wiadomo czy taka porcja jest ok..czy dosolić itd.
Najpopularniejsza to polenta z serami..pleśniowymi..ostrymi..niebieskim, może być podawana jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy makaronu...pomysłów tyle ile się wymyśli...
Smacznego..!
Ale to będzie tak...
Polenta Zależy jaką kto lubi to, gotujemy z mąki kukurydzianej lub z najdrobniejszej kaszy kukurydzianej..ale zwykłej, nie używany nigdy z rodzaju "błyskawicznych".
W większym garnku zagotować wodę z solą , nie wiem ile i jak solicie? Więc to trzeba wg siebie ale...
Do polenty wody jest ok 1 litra i niech będzie płaska łyżeczka soli, lub 3/4 łyżeczki(można więcej to indywidualne)...i łyżka masła .
To trzeba zagotować..i potem jedyna umiejętność to jednoczesne wsypywanie mąki lub kaszki przy szybkim, energicznym mieszaniu , najlepiej dużą drewniana łyżką . Na litr wody, kaszki potrzeba ok. szklanki, a jeśli mąki to trochę mniej 2/3 szklanki( zależy jaka szklanka, ale przyjmijmy że 200ml) Gotować i mieszać na wolnym ogniu ok 15-20 minut...
Jeśli mamy foremkę np silikonową, czy szklaną to smarujemy masłem i wylewamy polentę..można też wziąć dużą deskę , pomoczyć wodą i wylać na nią , wyrównać boki..wygładzić...można tez na większe płaskie talerze...Po wystudzeniu dowolnie pokroić, idealna jest na drugi dzień
Jeśli ktoś lubi to można też gotować wodę pół na pół z mlekiem...(ja nie akurat, ale można)
Najlepiej po prostu raz ugotować..i wtedy już wiadomo czy taka porcja jest ok..czy dosolić itd.
Najpopularniejsza to polenta z serami..pleśniowymi..ostrymi..niebieskim, może być podawana jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy makaronu...pomysłów tyle ile się wymyśli...
Smacznego..!
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dawno nic nie wstawiałam, więc dziś:
Karkówka pod pierzynką
1kg karkówki
3łyżki majonezu
3łyżki gęstego jogurtu
3łyżki tartego żółtego sera
średnia cebulka
sól, pieprz, bazylia
Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, podsmażyć na patelni. Ułożyć na blasze, posmarowanej tłuszczem, podlać odrobiną bulionu. Na każdy plaster ułożyć cebulę pokrojoną w "piórka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 10 min. w tym czasie wymieszać majonez i jogurt, dodać ser i bazylię, lub natkę pietruszki. Sos rozłożyć na plastry karkówki, zapiec przez kolejne 10 min.

Karkówka pod pierzynką
1kg karkówki
3łyżki majonezu
3łyżki gęstego jogurtu
3łyżki tartego żółtego sera
średnia cebulka
sól, pieprz, bazylia
Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, podsmażyć na patelni. Ułożyć na blasze, posmarowanej tłuszczem, podlać odrobiną bulionu. Na każdy plaster ułożyć cebulę pokrojoną w "piórka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 10 min. w tym czasie wymieszać majonez i jogurt, dodać ser i bazylię, lub natkę pietruszki. Sos rozłożyć na plastry karkówki, zapiec przez kolejne 10 min.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Głodna jestem...zajrzałam, czytam...i widzę tytuł:krówka pod pierzynką
i szukam krówki

- labka1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Mięsko...
Mniammm
Dobrze,że juz jadłam..bo wyglada smakowicie..i by mnie ściskało w żołądku
Dobrze,że juz jadłam..bo wyglada smakowicie..i by mnie ściskało w żołądku
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 9106
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ta karkówka to w sam raz coś dla mojego eM-ka. Juz widzę, jak mu się buzia do niej uśmiecha
na pewno wypróbuję
na pewno wypróbuję
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorota,a przepis na mietowke podaj 
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Proszę bardzo:
Miętówka
Potrzebujesz: 1 garść liści świeżej mięty, 0,5 litra spirytusu, 0,3 kg cukru, 0,5 litra wody.
Miętę zalej spirytusem i odstaw do naciągnięcia (nie dłużej niż 24godz, bo zbrązowieje). Następnie odcedź spirytus, rozpuść cukier w wodzie, trzymając roztwór na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przestudź wodę i połącz z miętowym spirytusem. Nalewkę trzymać należy w ciemnym miejscu i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Miętówka
Potrzebujesz: 1 garść liści świeżej mięty, 0,5 litra spirytusu, 0,3 kg cukru, 0,5 litra wody.
Miętę zalej spirytusem i odstaw do naciągnięcia (nie dłużej niż 24godz, bo zbrązowieje). Następnie odcedź spirytus, rozpuść cukier w wodzie, trzymając roztwór na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przestudź wodę i połącz z miętowym spirytusem. Nalewkę trzymać należy w ciemnym miejscu i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witam w to pochmurne niedzielne popołudnie, na poprawę nastroju proponuję
Sernik czekoladowy
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Wymieszać okruszki z masłem (można dodać łyżkę kakao), ciastem wylepić tortownicę.
1kg twarogu trzykrotnie mielonego
200g drobnego cukru
budyń waniliowy lub śmietankowy
4 jajka
4 żółtka
Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej zmiksować.
200 ml śmietany
400g gorzkiej czekolady
Rozpuścić czekoladę w śmietanie, ostudzić i dodać do masy serowej.
Przelać do tortownicy owiniętej w folie aluminiową. Ustawić na blasze z gorącą wodą (2cm), piec około 1,5 godz w temp 180*.
Tak wygląda po upieczeniu:

Tak po wylaniu czekoladowej polewy:

A tak już kawałek na talerzyku;

Smacznego
Sernik czekoladowy
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Wymieszać okruszki z masłem (można dodać łyżkę kakao), ciastem wylepić tortownicę.
1kg twarogu trzykrotnie mielonego
200g drobnego cukru
budyń waniliowy lub śmietankowy
4 jajka
4 żółtka
Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej zmiksować.
200 ml śmietany
400g gorzkiej czekolady
Rozpuścić czekoladę w śmietanie, ostudzić i dodać do masy serowej.
Przelać do tortownicy owiniętej w folie aluminiową. Ustawić na blasze z gorącą wodą (2cm), piec około 1,5 godz w temp 180*.
Tak wygląda po upieczeniu:

Tak po wylaniu czekoladowej polewy:

A tak już kawałek na talerzyku;

Smacznego
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4410
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Taki trochę na angielski sposób..
...spód z ciastek pokruszonych..wow..wyglada cudnie..moim chłopakom by smakowało..chyba skopiuje sobie.. 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Świetny pomysł z czekoladowym sernikiem.... uwielbiam serniki a takiego jeszcze nie robiłam.... Dorotko dzięki za pomysł, na pewno niebawem zrobię 
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Polecam, rozpływa się w ustach. Może nie jestem obiektywna, bo uwielbiam serniki, ale ten jest naprawdę przepyszny. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim

