Koszyki do sadzenia roślin cebulowych
Koszyczki do sadzenia cebulek
Czy ktoś wie gdzie moge kupić takie koszyczki?chciałabym tulipany w nich posadzic.... 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Zapytaj swoich znajomych gdzie kupują metalowe koszyczki do roślin, bo jak szukałam rok temu jesienią i wiosną tego roku, to nikt o czymś takim nie słyszał, anie w małych sklepach, ani w dużych centrach ogr., ani w marketach. W dwóch województwach! Ani w internecie 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzień dobry! OOO! No właśnie! Wczoraj widziałam coś takiego i nie wiedziałam co o tym myśleć?
I mówicie, że to ma sens? Sprawdza się? Bo ja nie wiedziałam, czy to nie jest "produkowanie" potrzeb ogrodowych przez handlowców? Ja jestem przed pierwszym sadzeniem w życiu - to może radzicie kupić/zrobić też koszyczki na tulipany? Siatkę do frytek mam nieużywaną, haha. Tę od razu chętnie użyję.
Czy każdą cebulkę w osobny koszyk? A jak duży (frytki) to więcej weń cebul?
A potem jak się wykopuje, to rozumiem, że cebule razem z koszykami, a za rok znowu?
Do jakich kwiatów stosować te koszyki? Do wszystkich cebul? Wg jakich zasad dobierać wysokość, szerokość? Bardzo dziękuję za ewentualne uwagi i wskazówki!
ps. Izabello! Czy możesz opisać jak i z jakiej siatki robić samemu koszyczki? Jak zrobić, aby miały dno? Zszywasz siatkę?Jaką siatkę na to kupić? uprzejmie proszę i kilka słów.
pozdrawiam serdecznie
aga
I mówicie, że to ma sens? Sprawdza się? Bo ja nie wiedziałam, czy to nie jest "produkowanie" potrzeb ogrodowych przez handlowców? Ja jestem przed pierwszym sadzeniem w życiu - to może radzicie kupić/zrobić też koszyczki na tulipany? Siatkę do frytek mam nieużywaną, haha. Tę od razu chętnie użyję.
Czy każdą cebulkę w osobny koszyk? A jak duży (frytki) to więcej weń cebul?
A potem jak się wykopuje, to rozumiem, że cebule razem z koszykami, a za rok znowu?
Do jakich kwiatów stosować te koszyki? Do wszystkich cebul? Wg jakich zasad dobierać wysokość, szerokość? Bardzo dziękuję za ewentualne uwagi i wskazówki!
ps. Izabello! Czy możesz opisać jak i z jakiej siatki robić samemu koszyczki? Jak zrobić, aby miały dno? Zszywasz siatkę?Jaką siatkę na to kupić? uprzejmie proszę i kilka słów.
pozdrawiam serdecznie
aga
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Na pewno NIE sadzić w koszyczkach czy dziurawych donicach liliowców. Rok temu posadziłam tak całe kępki, bo mam stada nornic i wymyśliłam, że wielkie kilkulitrowe podziurkowane donice ochronią mi liliowce przed apetytem tego parszystwa. Ochroniły, owszem, ale rośliny mam cherlawe, bo korzonki nie mają się jak rozrastać. A na pewno nawet duża donica nie ma wysokości / głębokości 80 cm, a do takiej właśnie dorastają korzenie liliowców. Dziś czeka mnie przesadzanie...
Tulipany botaniczne - nie trzeba wykopywać co roku.
Inne cebulowe - tulipany, narcyzy itp. - wygodniej jest wykopać cały koszyk, niż przesiewać ziemię w poszukiwaniu maleńkich młiodych cebulek
Tulipany botaniczne - nie trzeba wykopywać co roku.
Inne cebulowe - tulipany, narcyzy itp. - wygodniej jest wykopać cały koszyk, niż przesiewać ziemię w poszukiwaniu maleńkich młiodych cebulek

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
U siebie na kolekcji mam ponad 250 gatunków i odmian wiosennych cebulowych i koszyki są mi niezbędne - ogromna wygoda przy sadzeniu i wykopywaniu. Nic się nie zamiesza i jest na swoim miejscu. Polecam ten sposób uprawy.Nalewka pisze: Inne cebulowe - tulipany, narcyzy itp. - wygodniej jest wykopać cały koszyk, niż przesiewać ziemię w poszukiwaniu maleńkich młiodych cebulek
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Koszyczki z tworzywa sztucznego chronią przed małymi gryzoniami (nornice, norniki, myszy), natomiast karczownik pożre koszyczek wraz z zawartością.
Z tego względu sadzę cebulowe, a ostatnio także liliowce, do co najmniej 12-15 litrowych donic lub wiader kupionych w Castoramie. Wiadra oczywiście odpowiednio podziurkowane.
Może rośliny są troszkę marniejsze, jak pisze Nalewka, ale w ogóle są.
W przeciwnym wypadku pożarłby wszystko, tak jak to stało się z liatrą.
Z tego względu sadzę cebulowe, a ostatnio także liliowce, do co najmniej 12-15 litrowych donic lub wiader kupionych w Castoramie. Wiadra oczywiście odpowiednio podziurkowane.
Może rośliny są troszkę marniejsze, jak pisze Nalewka, ale w ogóle są.
W przeciwnym wypadku pożarłby wszystko, tak jak to stało się z liatrą.

Witam
A ja wpadłam na taki pomysł. Próbowałam zrobić daszek do ula i zakupiłam siatkę stalową z metra(mają różne wielkości oczek) w sklepie z art metalowymi; ponieważ zostało mi sporo tej siatki więc wykopałam pas ziemi gdzie mają się znaleźć cebulki przykryłam siatką, podwinęłam brzegi, poukładałam ładnie cebulki i przysypałam ziemią. Gotowe. Cebulki bezpieczne a i wykopywanie łatwe, wystarczy pociągnąc za siatkę.
Pozdrawiam Agata
A ja wpadłam na taki pomysł. Próbowałam zrobić daszek do ula i zakupiłam siatkę stalową z metra(mają różne wielkości oczek) w sklepie z art metalowymi; ponieważ zostało mi sporo tej siatki więc wykopałam pas ziemi gdzie mają się znaleźć cebulki przykryłam siatką, podwinęłam brzegi, poukładałam ładnie cebulki i przysypałam ziemią. Gotowe. Cebulki bezpieczne a i wykopywanie łatwe, wystarczy pociągnąc za siatkę.
Pozdrawiam Agata