Dalia przepiękna
Taki - sobie ogród cz.3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.3
Miłeczko ślicznie powtarza clematis, u mnie Polish Spirit i Jan Paweł II cały czas kwitną niezmordowanie, pozostałe już dawno poległy....
Dalia przepiękna
Dalia przepiękna
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Akita - az Ci zazdroszczę. Ile miałaś podejść do niej bo ja 3 i zawsze pechowo bo okazywała sie nie tą ... i wcale nie było mi do śmiechu.
Dalia od Dagmary jest podobna do odmiany "Karma Gold" - nie wiem jak porównanie innych parametrów ale zerknij w sieci .
Co do silnej woli ... boli wewnętrzna walka ale inne ważne przyczyny biorą górę i decyzja wychodzi na nie !!!
Postaram się trzymać ilości podobnej do tego roku, jedynie co jakiś czas zmieniać odmiany zostawiając swoje ulubione jako żelazną bazę.
Dalia od Dagmary jest podobna do odmiany "Karma Gold" - nie wiem jak porównanie innych parametrów ale zerknij w sieci .
Co do silnej woli ... boli wewnętrzna walka ale inne ważne przyczyny biorą górę i decyzja wychodzi na nie !!!
Postaram się trzymać ilości podobnej do tego roku, jedynie co jakiś czas zmieniać odmiany zostawiając swoje ulubione jako żelazną bazę.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
'Akita' zachwyca
Ja też już się naszukałem nazwy tej dalii według katalogu pana Stanisława i nie znalazłem. Ale jest jeszcze szansa - jak znajoma wykopie karpę - podobno jest tam gdzieś przytwierdzony numerek i może jednak się znajdzie u p. Stanisława. A zanim to nastąpi ,cyknę zdjęcie, jak będę u znajomej
'Karma Gold' to raczej nie jest. U 'Karmy' płatki są nie za duże, dachówkwato ułożone, a u tej nn-ki płatki są językowate, luźno, falująco ułożone. I kolorystyka tez nieco inna (u 'Karmy' pomarańczowo-żółta, u nn-ki żółto-łososiowa)
Ja też już się naszukałem nazwy tej dalii według katalogu pana Stanisława i nie znalazłem. Ale jest jeszcze szansa - jak znajoma wykopie karpę - podobno jest tam gdzieś przytwierdzony numerek i może jednak się znajdzie u p. Stanisława. A zanim to nastąpi ,cyknę zdjęcie, jak będę u znajomej
'Karma Gold' to raczej nie jest. U 'Karmy' płatki są nie za duże, dachówkwato ułożone, a u tej nn-ki płatki są językowate, luźno, falująco ułożone. I kolorystyka tez nieco inna (u 'Karmy' pomarańczowo-żółta, u nn-ki żółto-łososiowa)
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
...jejciu.....Wy jak sztukmistrze wypowiadacie się o płatkach dali.....
...ułożenie dachówkowe...falujące...luźne......językowate.......
Wam za to
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
To faktycznie spora różnica a kolorystyka zawsze trudna do porównania w sieci bo zdjęcia często nie oddają prawdziwego koloru.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jacku! Krysiu! Niestety nie mam czasu ostatnio pogrzebać w necie nt nazw dalii. Lista coraz dłuższa, a ja nie szperam. Chyba zostawię to sobie na długie zimowe wieczory.
Paula, Marzka, Agness! Dziękuję w imieniu Akity. Szkoda, że tak późno zakwitła, tak krótko się nią nacieszę.
Krystyno - Leszczyno! Poezja przydaje się w identyfikacji dalii. Takiej różnorodności i piękna w jednym nie znajdziesz!
Sobota minęła szalenie pracowicie, bo musiałam korzystać z ładnej pogody. Skosiłam trawnik. Mam samojezdną spalinową kosiarkę, ale najgorzej batem zapuścić silnik i cofać i zawracać (muszę unieść napędzane koła). Potem tą trawą ściółkowałam dalie i hosty. No i sadziłam rododendrony, które przyjechały do mnie z Tyńca. Wykopanie dołów, wypełnienie kwaśnym podłożem i obornikiem, kosztowało mnie nieco czasu i siły. Niestety potencjalni pomocnicy byli nieobecni, a czekać nie mogło. Jeszcze w przerwach robiłam powidła
Dziś spędziłam czas nieogrodowo, ale ledwie żyję

Paula, Marzka, Agness! Dziękuję w imieniu Akity. Szkoda, że tak późno zakwitła, tak krótko się nią nacieszę.
Krystyno - Leszczyno! Poezja przydaje się w identyfikacji dalii. Takiej różnorodności i piękna w jednym nie znajdziesz!
Sobota minęła szalenie pracowicie, bo musiałam korzystać z ładnej pogody. Skosiłam trawnik. Mam samojezdną spalinową kosiarkę, ale najgorzej batem zapuścić silnik i cofać i zawracać (muszę unieść napędzane koła). Potem tą trawą ściółkowałam dalie i hosty. No i sadziłam rododendrony, które przyjechały do mnie z Tyńca. Wykopanie dołów, wypełnienie kwaśnym podłożem i obornikiem, kosztowało mnie nieco czasu i siły. Niestety potencjalni pomocnicy byli nieobecni, a czekać nie mogło. Jeszcze w przerwach robiłam powidła
Dziś spędziłam czas nieogrodowo, ale ledwie żyję

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- AGNESS

Miłeczko co to jest to kuliste zielone ,,coś,, na ostatniej fotce???
- takasobie

To rododendron Cunningham's White, a obok malutki impedictum Azurika - je właśnie sadziłam. I jeszcze sadziłam R. yakushimanum Bluettia.
Oddane do adopcji, bo tam gdzie były, strasznie były rozkapryszone. Surowi rodzice postanowili postawić je do pionu.
R. yakushimanum Bluettia

Oddane do adopcji, bo tam gdzie były, strasznie były rozkapryszone. Surowi rodzice postanowili postawić je do pionu.
R. yakushimanum Bluettia

Miłka
- justi177

- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Cześć Miłka,
Rzeczywiście różanecznik C'sW ma fajny pokrój, kulisty. Wcześniej tego nie zauważałam. U mnie jest to głównie roślina o ozdobnych liściach. Poskąpił mi kwitnienia, po tamtym trudnym roku.... Mam nadzieję, że w końcu zakwitnie normalnie w przyszłym roku....
Zachwycam się wyplecioną z wikliny podpórką
Rzeczywiście różanecznik C'sW ma fajny pokrój, kulisty. Wcześniej tego nie zauważałam. U mnie jest to głównie roślina o ozdobnych liściach. Poskąpił mi kwitnienia, po tamtym trudnym roku.... Mam nadzieję, że w końcu zakwitnie normalnie w przyszłym roku....
Zachwycam się wyplecioną z wikliny podpórką
Pozdrawiam
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Miłka szybko mów co jest na drugiej fotce!
Oj napracowałaś się pszczółko

Oj napracowałaś się pszczółko
- takasobie

Paula! Na drugiej jest odętka wirginijska, zawsze się poskręca i przebarwi i przez to wygląda oryginalnie
Justi!Trzymam kciuki za Twojego rododendrona!
Podpórka cieszy się, że się nią zachwycasz
Pewnie na wiosnę już nie będzie taka urocza. Mam nadzieję, że roślina ją przykryje
Jeszcze kilka wczesnojesiennych fotek:
Honka Surprise

Pinneland Princess

Bishop of... Leicaster?

White Star i Kidd's Climax , który się wdarł w kadr

Ozyrys

Mój pierwszy, stary CW. On nie ma kulistego pokroju, a przywieziony z ogrodu mamy 3 lata temu wyglądał jak sierota magistracka.

Justi!Trzymam kciuki za Twojego rododendrona!
Jeszcze kilka wczesnojesiennych fotek:
Honka Surprise

Pinneland Princess

Bishop of... Leicaster?

White Star i Kidd's Climax , który się wdarł w kadr

Ozyrys

Mój pierwszy, stary CW. On nie ma kulistego pokroju, a przywieziony z ogrodu mamy 3 lata temu wyglądał jak sierota magistracka.

Miłka
- AGNESS

Miłeczko aż nie mogę uwierzyć, ze wyglądał jak sierotka, bo teraz jest okazem zdrowia i urody..... musiałaś zapewnić mu wspaniałe warunki.....
Pinneland Princess strojnisia.....ależ kwiaciory... i te kolorki..... piękna....
Pinneland Princess strojnisia.....ależ kwiaciory... i te kolorki..... piękna....
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Miłko, Twoje dalie oglądam z takim zachwytem jak niektórzy ...róże
W tym roku kupiłam także różanecznik CW , był przeceniony i powtórnie kwitł. Ta biel zauroczyła mnie, bo dotychczas ja do różaneczników raczej jak do jeży. Teraz nie będę mogła doczekać się go na wiosnę.
Miłko, zobacz moją nową dalię
Pinneland Princess, chyba też mam, albo taka podobna
W tym roku kupiłam także różanecznik CW , był przeceniony i powtórnie kwitł. Ta biel zauroczyła mnie, bo dotychczas ja do różaneczników raczej jak do jeży. Teraz nie będę mogła doczekać się go na wiosnę.
Miłko, zobacz moją nową dalię
Pinneland Princess, chyba też mam, albo taka podobna
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Kardynał Wyszyński ma piękny kolorek
A dlaie masz wszystkie piękne i
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
'White Star', 'Ozyrys' - piękne! 'Bishop' zresztą też, bo ma ciemne liście i na ich tle piękne białe kwiaty
Myślałem, że mam 'Pinneland Princess' ale Twoja chyba się różni
Myślałem, że mam 'Pinneland Princess' ale Twoja chyba się różni