Hyzop lekarski ( Hyssopus officinalis)
Re: Hyzop lekarski Hyssopus officinalis
Zrób porządek z mrówkami, potraktuj je preparatem pewnie sobie zrobiły gniazdo w korzeniach.
Zawsze można delikatnie odgrzebać ziemię wokół korzeni. Inna rzecz, że po zimie krzaczki nie wyglądają rewelacyjnie. Sekatorem odcinam brzydkie pędy, lekko formując roślinę.Dalszej korekty dokonam kiedy zobaczę jak i w którym miejscu wypuszcza nowe pędy.
Zawsze można delikatnie odgrzebać ziemię wokół korzeni. Inna rzecz, że po zimie krzaczki nie wyglądają rewelacyjnie. Sekatorem odcinam brzydkie pędy, lekko formując roślinę.Dalszej korekty dokonam kiedy zobaczę jak i w którym miejscu wypuszcza nowe pędy.
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
Przycinałam w jesieni i ładnie na wiosnę odbiły kilka dni temu zaczęły dwa krzaczki gorzej wyglądać.Może faktycznie to przez mrówki...
Pozdrawiam,Basia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Wysiałem Hyzop w korytku (40cm) w szklarence wraz z Kozłek, Tymianek.
Gęstwina ok. 30 sztuk i mam zgrzyt czy: wysadzać do gruntu pojedynczo w rozstawie 30x20; czy w "kupce" po 3-4 roślinki w rozstawie 30x20 ?
No i jak pielęgnować ? Wiem , wiem czytaj przez wyszukiwarkę. Czy przycinać aby się rozkrzewiła, jak podlewać, jak nawozić , jakie miejsce?
Z góry dziękuję za porady od doświadczonych "hyzopowiczów".
Pozdrawiam Alfred z Leszna
Wysiałem Hyzop w korytku (40cm) w szklarence wraz z Kozłek, Tymianek.
Gęstwina ok. 30 sztuk i mam zgrzyt czy: wysadzać do gruntu pojedynczo w rozstawie 30x20; czy w "kupce" po 3-4 roślinki w rozstawie 30x20 ?
No i jak pielęgnować ? Wiem , wiem czytaj przez wyszukiwarkę. Czy przycinać aby się rozkrzewiła, jak podlewać, jak nawozić , jakie miejsce?
Z góry dziękuję za porady od doświadczonych "hyzopowiczów".
Pozdrawiam Alfred z Leszna
Zdecydowanie pojedynczo,urośnie w krzaczek a sadzone w kępie będą rosły wzwyż.
Pozdrawiam,Basia
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Jak wasze hyzopy? Chyba nie są zbyt popularnymi roślinami. Mam z siewu 2 sztuki i jeden jest biały, choć mialam nadzieję że będą niebieskie to jak na złość nie ;D
- ASK_anulla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
A tak wygląda jeden z moich hyzopów, po drastycznym cięciu, bodajże pod koniec lipca.
Jedna z nielicznych ocalałych roślin, na rabacie, gdzie susza niemal uśmierciła floksy, mrówki namiętnie zakładają gniazda w gęsiówce i rozchodnikach, a nornice uznały moje czosnki i szafirki za dania główne stołówki. Hyzopy drwią sobie z tego oblężenia

Nasiona kupiłam pod nazwą lawenda

Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
ASK_anulla śliczny ten krzaczek, właśnie otrzymałam nasionka z akcji,czy teraz mogę go wysiać do paletki,chcę zrobić z niego takie nie wysokie kępki jak lawenda czy jest poddatny na takie formowanie.
Bożena
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Hyzop pięknie sie formuje tnę go mocno po każdym kwitnieniu tzn 2x w sezonie
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
czy już mogę wysiewać hyzop? czy lepiej jeszcze poczekać? To mój pierwszy hyzop i jeszcze muszę dużo poczytać 

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
do doniczki na parapet - moim zdaniem - możesz już wysiać.
W ubiegłym roku posiałam początkiem marca mieszankę ziół (taka torebka nasion "pięć w jednym"), po wykiełkowaniu nie wiedziałam, który to cząber, który hyzop, a były jeszcze nasionka tymianku, lubczyku i szałwii. W maju wszystko poszło do gruntu. Hyzop pięknie się rozkrzewił, latem miał chabrowe kwiatuszki, tegoroczną zimę przetrwał bez jakiegokolwiek okrywania, do tej pory zrywam z niego zielone (z charakterystyczną nutą zapachową) listki. Jak dla mnie, bezproblemowe ziółko.
W ubiegłym roku posiałam początkiem marca mieszankę ziół (taka torebka nasion "pięć w jednym"), po wykiełkowaniu nie wiedziałam, który to cząber, który hyzop, a były jeszcze nasionka tymianku, lubczyku i szałwii. W maju wszystko poszło do gruntu. Hyzop pięknie się rozkrzewił, latem miał chabrowe kwiatuszki, tegoroczną zimę przetrwał bez jakiegokolwiek okrywania, do tej pory zrywam z niego zielone (z charakterystyczną nutą zapachową) listki. Jak dla mnie, bezproblemowe ziółko.
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
A ja w sobotę dałam na wacik odkażone w nadmanganianie nasiona i dzisiaj już 3 puściły kiełki wsadzę je do kubków jednorazowych 0.33 myślę że takie im wystarczą.
Bożena
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Są białe, różowe i niebieskie, ale mi najbardziej podobają się te ostatnie, bo mają zdecydowany kolor
.