Jola na włościach - czyli 3 ary różności.
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.
Ja też mam dość remontów 
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Melduję, że widać koniec remontu. Parkiety polakierowane, ściany pomalowane. Ale meble nadal nie na swoich miejscach - na korytarzu, w przedpokoju, na balkonie i na środku salonu. Dobrze, że panowie położyli mi materac na podłodze, bo nie miałabym gdzie spać
. No i zostało jeszcze trochę poprawek i dopieszczenia oraz odświeżenie balkonu.
Dzisiaj rano popadało kilka godzin, więc nie będę musiała podlewać działki, co za ulga
. Na działce też jeszcze trochę malowania, dopieszczania, w ramach wypotrzebowywania resztek farb
.
A w ogóle, to czuje się już jesień i ... szkoda lata
.
Więc trochę widoczków. Rabatka żurawkowa, którą zrobiłam w tym roku
.

I wysokie trawki. Inne moje trawki są niskie, ale mam dwie wysokie, Miskant Morning Light i Wydmychrzycę Magellańską. Wydmuchrzycę musiałam wkopać w doniczkę bez dna, bo dosłownie miesiąc po posadzeniu zaczęła rozłazić się rozłogami
. Muszę jej pilnować, ale i tak jest piękna. Miskant zresztą też - ma drugi rok i nagrodził mnie kwiatostanami, no i rośnie w kępce
.

i lilia na koniec, żeby zapełnić miejsce. Ostatnio nie robiłam zdjęć bo kabelki do podłączenia aparatu z komputerem są gdzieś w szufladzie, do której nie mam dostępu
.
Dzisiaj rano popadało kilka godzin, więc nie będę musiała podlewać działki, co za ulga
A w ogóle, to czuje się już jesień i ... szkoda lata
Więc trochę widoczków. Rabatka żurawkowa, którą zrobiłam w tym roku

I wysokie trawki. Inne moje trawki są niskie, ale mam dwie wysokie, Miskant Morning Light i Wydmychrzycę Magellańską. Wydmuchrzycę musiałam wkopać w doniczkę bez dna, bo dosłownie miesiąc po posadzeniu zaczęła rozłazić się rozłogami

i lilia na koniec, żeby zapełnić miejsce. Ostatnio nie robiłam zdjęć bo kabelki do podłączenia aparatu z komputerem są gdzieś w szufladzie, do której nie mam dostępu - jonatanka

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Rabatka z żurawkami cudeńko.Czy ta rabatkę masz w nasłonecznionym miejscu?
- nemezja

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Jolu ale obrodziło. Melony super. Próbowałam, ale klapa. Z arbuzami też
. Pozdrawiam
- jode22

Joasiu, rabatka żurawkowa jest w półcieniu, na wschód i zachód w odległości ok. 3m. wysokie drzewa, tak że przez większość dnia jest światło przefiltrowane przez listki. Natomiast w południe słońce. Widzę, że dobrze im to robi. Nie przypaliły się, jak część tych na pełnym słońcu.
Kasiu, witaj i dziękuję. Zdaję sobie sprawę, że bardzo zagęszczony, bo to tylko 300m2 a chciałabym mieć i liliowce i żurawki i jeżówki i wszelkie byliny no i warzywa też
. Trawnika 2 nędzne kawałki, bo pośrodku wielki świerk który daje cień a w dodatku trzęsie igłami
.
Karolinko, ten rok a raczej początek sezonu nie był dobry dla arbuzów i melonów. Jak były deszcze i chłód na przełomie maja i czerwca, to padły mi 3 z 4 posadzonych arbuzów i 5 szt. z 8 melonów w gruncie. Robiłam ponownie sadzonki arbuzów Rosario, ale krzaczki były marniutkie a arbuziki po 1 szt. wielkości pięści. Ale w smaku dobre. Natomiast przeżył arbuz Złoto Wolicy. Co prawda krzak też był marny no i jeden owocek o wadze ok. 1,5 kg. baardzo smaczny. Melony przeżyły polska odmiana Junior. Tak sobie przemyślałam, że w przyszłym roku po ogrodnikach, jak wywiozę wszystko na działkę, nie wysadzę melonów wprost do gruntu, tylko przesadzę w większe doniczki i przetrzymam w szklarni do lepszej pogody
. A arbuzy chyba sobie daruję
.
Kasiu, witaj i dziękuję. Zdaję sobie sprawę, że bardzo zagęszczony, bo to tylko 300m2 a chciałabym mieć i liliowce i żurawki i jeżówki i wszelkie byliny no i warzywa też
Karolinko, ten rok a raczej początek sezonu nie był dobry dla arbuzów i melonów. Jak były deszcze i chłód na przełomie maja i czerwca, to padły mi 3 z 4 posadzonych arbuzów i 5 szt. z 8 melonów w gruncie. Robiłam ponownie sadzonki arbuzów Rosario, ale krzaczki były marniutkie a arbuziki po 1 szt. wielkości pięści. Ale w smaku dobre. Natomiast przeżył arbuz Złoto Wolicy. Co prawda krzak też był marny no i jeden owocek o wadze ok. 1,5 kg. baardzo smaczny. Melony przeżyły polska odmiana Junior. Tak sobie przemyślałam, że w przyszłym roku po ogrodnikach, jak wywiozę wszystko na działkę, nie wysadzę melonów wprost do gruntu, tylko przesadzę w większe doniczki i przetrzymam w szklarni do lepszej pogody
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jolu czytam ze smutkiem o stratach w dyniach....aż się płakać chce, gdy człowiek dba o coś, pielęgnuje, a taki wygodny sobie przyjdzie i po prostu weźmie
Dynie masz piękne, a i melon niesamowity..... ja też nie sądziłam, że one są w stanie u nas dojrzeć
....super ...
Żurawkowa rabata wygląda zachwycająco
Dynie masz piękne, a i melon niesamowity..... ja też nie sądziłam, że one są w stanie u nas dojrzeć
Żurawkowa rabata wygląda zachwycająco
- jode22

Agnieszko, dziękuję. A teraz pochwalę się swoimi zakupami. Zamówiłam dużo jeżówek, w trzech miejscach. Na razie przyszły dwie paczki. W jednej z All..gro, no takie jak zwykle bywają. Natomiast druga to przeżyłam szok jak zobaczyłam paczkę a właściwie pakę. A jeżówki - wielkie, kwitnące w wielkich doniczkach, profesjonalnie zapakowane z patyczkami, żeby się nie połamały i w dodatku z profesjonalnymi etykietami. A cena ta sama jak powyższych. Jak zamawiałam, to uprzejmi właściciele stwierdzili, że jedna to jest trochę za mało wyrośnięta, więc dadzą mi ją jako gratis. No i jak otworzyłam paczkę, to szukałam tego maleństwa, a tymczasem ona też w dużej doniczce i kwitnąca, choć faktycznie u podstawy ma mniej listków.
Na pierwszym zdjęciu otworzona paczka a na drugim w pierwszym rządku te z All..gro.

Na pierwszym zdjęciu otworzona paczka a na drugim w pierwszym rządku te z All..gro.

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ależ zakupy
Jolu jeżówki super, to moje ostatnie chciejstwo....długo im się opierałam, ale zwyciężyły i teraz poluję na nie
Czy mogłabyś zdradzić mi na PW źródło , które tak zachwalasz, może i ja zdecyduję się coś tam kupić???
- Kasienkar
- 500p

- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja też poproszę namiary na tego sprzedawcę 
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Iw

- Od: 4 sie 2008, o 22:00
Proszę i do mnie podeślij tę wiadomość.
Bo ostatnio jak kupowałam jeżówki to ich nie mogłam znaleźć w doniczce
Bo ostatnio jak kupowałam jeżówki to ich nie mogłam znaleźć w doniczce
- jode22

To podaję tutaj: http://www.sklep.bylinowyraj.pl/ . Może jeszcze komuś się przyda
.
- Iw

- Od: 4 sie 2008, o 22:00
bardzo, bardzo dziękuję
Idę przeglądać
Idę przeglądać
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Witaj Jolu moja imienniczko.
Jestem zauroczona Twoją działeczką, masz roślinki na punkcie których ja tez mam fioła: jeżówki, liliowce i żurawki.
Przeczytałam wątek od początku i jestem pełna uznania dla Twoich zmagań działkowych.
Tak sobie pomyślałam że na tym skalniaczku to może jakieś zioła posadzić.
Jestem zauroczona Twoją działeczką, masz roślinki na punkcie których ja tez mam fioła: jeżówki, liliowce i żurawki.
Przeczytałam wątek od początku i jestem pełna uznania dla Twoich zmagań działkowych.
Tak sobie pomyślałam że na tym skalniaczku to może jakieś zioła posadzić.