Hacjenda Anego cz.2
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hacjenda Anego cz.2
Rydze to najsmaczniejsze grzybki jakie jadłam .Dzisiaj sobie kupiłam na targu i usmażyłam razem z maślakami i podgrzybkami .Była pychotka .Nie ma jak mieszane grzyby a do tego jajco
.Dzisiaj do grzybków dodałam Ajwaru pychotka i smak całkiem inny na ostro .Andrzeju fajne zbiory .Teraz wiem do kogo się uśmiechnąć przed świętami
Tosia oddaje ten sam co ja
czyli tangucki
- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo u nas też dopiero zaczynają rosnąć - gdyby nie to, że bardzo dobrze znam te lasy, to pewnie byłbym jak ci grzybiarze co stali pod lasem - z pustymi koszami, albo z kilkoma grzybkami
a ja już trzeci raz wracam z niemal pełnym koszem
a sąsiedzi pytają ... skąd te grzyby? - a ja na to ... z "Biedronki"
warto było kręcić się latami rowerkiem po leśnych ścieżkach i często zaglądać i tu, i tam
Jadziu - ajwar od nas? my przywieźliśmy z Chorwacji, ale już dawno zjedliśmy
aha! jeszcze kanie panierowane jajkiem i bułką tartą .... ach! kiedy one zaczną rosnąć ...
a ja już trzeci raz wracam z niemal pełnym koszem
a sąsiedzi pytają ... skąd te grzyby? - a ja na to ... z "Biedronki"
warto było kręcić się latami rowerkiem po leśnych ścieżkach i często zaglądać i tu, i tam
Jadziu - ajwar od nas? my przywieźliśmy z Chorwacji, ale już dawno zjedliśmy
aha! jeszcze kanie panierowane jajkiem i bułką tartą .... ach! kiedy one zaczną rosnąć ...
- JAKUCH

Andrzeju sama robiłam ten Ajwar z przepisu naszej koleżanki Marzanki jak dla mnie pyszny .Kanie to mi wcale nie smakują .Jak chcesz ten przepisik to go wklikam
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Tak rydze są super dużo ich jadłam jak byłam dzieckiem i mieszkała w Lubuskim ,tu czasami trafi się jakiś tak jak teraz córka znalazła dwa
Ale i tak się cieszyła 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- any57

dziękuję Jadziu - w wolnym czasie zrobię ten ajvar, teraz codziennie chodzę po lasach - grzybów jeszcze mało, ale jak się pochodzi 4-5 godz. to zawsze coś się przyniesie
Elu dzisiaj zmieniłem las i tam znalazłem też tylko 2 rydze, ale za to po raz pierwszy w tym sezonie prawdziwki - 8 szt. no i podgrzybków coraz więcej
na ogrodzie oberwałem drugi winogron - kuleczki rozgniecione, czekają na fermentację ...
a ten pierwszy już porządnie fermentuje - śłiczny zapach się roznosi
Elu dzisiaj zmieniłem las i tam znalazłem też tylko 2 rydze, ale za to po raz pierwszy w tym sezonie prawdziwki - 8 szt. no i podgrzybków coraz więcej
na ogrodzie oberwałem drugi winogron - kuleczki rozgniecione, czekają na fermentację ...
a ten pierwszy już porządnie fermentuje - śłiczny zapach się roznosi
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Oj tylko jechać do Ciebie
Też kiedyś robiłam winko z winogron
Teraz nie bo wycięłam winogron a nowego dochować jakoś się nie mogę 
Pozdrawiam, Ela
- adamiec

- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Any pozazdrość, masz tyle zainteresowań i wszystko robisz taką radością. Ogródek pięknie wypielęgnowany,podziwiam, podziwiam 
- any57

Elu - winko zawsze dla gości się znajdzie
Irenko - ja jestem ... starej daty, tata wiele mnie nauczył, a że on przedwojenny i przez te trudne czasy musiał sobie radzić to ... mam to po nim - potrafię wiele i wszystko sprawia mi radość.
Bardziej cieszę się nawet z drobiazgu własnoręcznie zrobionego, niż kupionego - choćby za grosze
a ogródek wypielęgnowany bo mam czas i pomaga mi moja żoneczka
tak jak i dzisiaj - powycinałem stare pędy jeżyn, stare pędy malin dwuletnich, powyciągałem kaktusy (po deszczach miały mokro) powsadzałem je do doniczek i schowałem pod folią - oczywiście tam już wysprzątałem i przekopałem ziemię, a moja kochana powyrywała przekwitające kwiaty, poprzycinała liście liliowców, pograbiła, wysprzątała i jeszcze obrała dwa wiaderka jabłek i starła na tarce (właśnie zagotowała słoiki z jabłkowym musem na szarlotkę)
potem rozpaliliśmy w grilloku ognisko i ... upiekliśmy kiełbaski
sezon jeszcze trwa - chociaż już jesienny
Irenko - ja jestem ... starej daty, tata wiele mnie nauczył, a że on przedwojenny i przez te trudne czasy musiał sobie radzić to ... mam to po nim - potrafię wiele i wszystko sprawia mi radość.
Bardziej cieszę się nawet z drobiazgu własnoręcznie zrobionego, niż kupionego - choćby za grosze
a ogródek wypielęgnowany bo mam czas i pomaga mi moja żoneczka
tak jak i dzisiaj - powycinałem stare pędy jeżyn, stare pędy malin dwuletnich, powyciągałem kaktusy (po deszczach miały mokro) powsadzałem je do doniczek i schowałem pod folią - oczywiście tam już wysprzątałem i przekopałem ziemię, a moja kochana powyrywała przekwitające kwiaty, poprzycinała liście liliowców, pograbiła, wysprzątała i jeszcze obrała dwa wiaderka jabłek i starła na tarce (właśnie zagotowała słoiki z jabłkowym musem na szarlotkę)
potem rozpaliliśmy w grilloku ognisko i ... upiekliśmy kiełbaski
sezon jeszcze trwa - chociaż już jesienny
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Pięknie mówisz o żoneczce-ukochana...aż mi się łezka wzruszenia zakręciła...to takie piękne 
- JAKUCH

Szkoda ,że takich chłopów nie można sklonować może świat byłby lepszy .No to na sobotę ja też zrobię szarlotkę, bo też mam jabłka w słoikach .Dzisiaj też zasuwałam w ogródku i wreszcie cebulki posadzone trochę przemeblowań musiałam też zrobić
- Ewa_tuli

- Od: 16 sty 2012, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miło się czyta, to co piszesz. 
- any57

a cóż takiego ja napisałem dziewczyny?
nie jestem pisarzem i nie kombinuję z literkami - piszę jak jest, to co mi podpowiada serce i rozum - przelewam swoje myśli na klawiaturę ....
co w tym dziwnego?
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Oj to pracowity dzień miałeś
A masz rację sezon,,choć jesienny jeszcze trwa
- any57

Aniu sezon trwa - w ub.r. ostatni raz trawę kosiłem 15 października, więc jeszcze dużo przed nami.
Zagospodarować winogron, pozbierać jabłka, powsadzać tulipany i hiacynty, powykopywać dalie, datury, kanny ...
kaktusy już schowałem przed deszczem, za jakieś dwa tyg. wezmę je do domu.
Zagospodarować winogron, pozbierać jabłka, powsadzać tulipany i hiacynty, powykopywać dalie, datury, kanny ...
kaktusy już schowałem przed deszczem, za jakieś dwa tyg. wezmę je do domu.
- JAKUCH

Moje cebulki już posadzone .Wykopałam już mieczyki abisyńskie niech podeschną .Dalię też muszę wykopać chociaż wcale nie wiem czy kwitła w moim gąszczu miedzy różami