Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
anetka12
100p
100p
Od: 4 kwie 2013, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Daszka póltora roku brzmi optymistycznie;) mam nadzieję, że moje roślinki też tak szybko zakwitną. Jeszcze nie widziałam nigdzie białego adenium jak będzie starsze to pewnie będzie bardzo ciekawie wyglądać

Nicrum jaką masz temperaturę w tych szklarenkach? Podgrzewasz je jakoś specjalnie?
of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
AleksandraBdg

Post »

nicrum,ja natomiast gratuluje Tobie pomysłowości,a najbardziej fachowego wykonania szklarenek :)
Twoim roślinom będzie tam,na pewno bardzo dobrze.

Daszko, trzymam kciuki,abyś doczekała sie wymarzonych kolorków!
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anatko w poprzednim forum pokazałam moje białe adenium na stronie 60 inne kolory są na stronach: 17,48,51,53 54,72 i 79.

Alaksandro może właśnie u Ciebie będzie te śliczny kolor na który tak czekam.

Pozdrawiam.
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

anetka12 pisze: Nicrum jaką masz temperaturę w tych szklarenkach? Podgrzewasz je jakoś specjalnie?
Szklarenek nie robiłem po to by podnosić specjalnie temperatury. Główne zadanie to utrzymać jednakową temperaturke i wilgotność na stałym poziomie w dłuższym okresie czasu np. przez okres zimowy.
AleksandraBdg pisze:nicrum,ja natomiast gratuluje Tobie pomysłowości,a najbardziej fachowego wykonania szklarenek :)
Twoim roślinom będzie tam,na pewno bardzo dobrze.
Dzięki, dzięki. Skłonności do majsterkowania i np. robienia doniczek mam jakoś tak chyba od urodzenia, zawsze lubiłem coś sam zrobić. Staram się wiele porobić, kupowanie to wydawanie większej kasy i żadnej satysfakcji a to chyba najważniejsze. Widać to np. po wszystkich w tym temacie. Kiedy posieją nasionka a później widzą tego efekt. U mnie jest tak samo ale sięgam troszku dalej.
Zawsze lubiłem naturę. Uwielbiam chodzić na ryby, ale ich nie jem (jedynie jakieś filety bez ości), uwielbiam chodzić na grzyby ale też ich nie jem (pieczarki to co innego ale to nie grzyby jak "maluch" nie jest samochodem). Od najmłodszych lat sadziłem drzewa itp. Jednym słowem "Natura to mój żywioł"
A tu fotki szklarenek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wykonana z listewek 2x1 1,5x1,5 0,5x1 miała być cienka plexa ale 30,- za 0,5m* to zbyd dużo a folij ci u mnie dostatek i szybsze wykonanie.
Zrobiłem też "ramkę, stojak" na doświetlenie do mojej świetlówki z akwarium. Od dołu odbłyśnik ze zwykłej folii aluminiowej i jest ok. Nie jest to jakiś szał ale w domowej farmie wystarczy.
Obrazek

Pamiętajmy że w doświetlaniu roślin nie można stosować standardowych świetlówek czy żarówek. Rośliny muszą mieć odpowiednie widmo i natężenie światła. Moja świetlówka jest odpowiednia do oświetlania roślin w akwarium i tutaj też zda egzamin.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Moja ma zakwitła ;:oj
Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15

Post »

daszka, Piotr piękne kwiaty :)
emi_ska
x-k-ka

Post »

Chciałam się zapytać jakie doniczki macie do adenium . Muszą być z dziurkami na spodzie ?
Piotr=) & daszka megaśliczne ;:oj

a to moja odżywka która używam do podlewania adenium, ktoś się wcześniej mnie o nią zapytywał Obrazek Obrazek
nicrum
100p
100p

Post »

kafforka pisze:Chciałam się zapytać jakie doniczki macie do adenium . Muszą być z dziurkami na spodzie ?
Moje są takie

Moje sianie.
Zacząłem dziś o 5;30 zalewając nasionka w malutkich torebeczkach ciepłą woda, wsadziłem je do miski z ciut cieplejszą wodą i postawiłem na parapet wewnętrzny przy balkonie.
Obrazek
Poszedłem do pracy na 6;00 a nasionka sie moczyły.
Po przyjściu z pracy 0 14;30 widzę że wszystkie nasionka super napuchły więc zaczołem przygotowania podłoża do wysiewu.

Lawa o granulacji 4-6 na dno jako drenaż
Obrazek

Podstawowe podłoże to to samo w którym rosną już moje przyszłe bonsai i poprzednie róże czyli Akadama granulacja 2-4, lawa granulacja 2-4, drobny piasek akwarystycznu granulacja 0-2, zeolit granulacja 0-3, przesiana ziemia do siewu (dodałem bo? ma trochę nawozów startowych i chyba to zadecydowało), proporcje to patrząc od początku opisu 4/3/3/2/1. Mieszanka jest super przepuszczalna i chłonna. Wszystkie składniki nie licząc piasku i ziemi do siewu są chłonne i oddaja systematycznie i powoli wilgoć i składniki pokarmowe pochłonięte przy podlewaniu, które u mnie wygląda następująco. Nalewam odstaną 24h wodę do płaskiego wiaderka i dolewam nawozu lub nie, wstawiam doniczki na ok 5-10 minut po uszy tak aby woda nie przelewała sie przez górę doniczki do mieszanki tylko żeby mieszanka naciągała wode przez otwory drenażowe. po upływie czasu nawadniania wyciągam doniczke z wody i odstawiam do podstawka. W taki sposób wypływająca woda dość dużym strumieniem przez otwory drenażowe zaciąga powietrze które jest tak samo ważne do budowy systemu korzeniowego co woda i N-P-K dla całej rośliny. Mies\zanka to gruzełki więc cała woda nie zaciągnięta przez podłoże wypływa a zostaje tylko w gruzełkach.

Oto ono
Obrazek

ziemia do koktusów i sukulentów
Obrazek

Doniczki;
Obrazek
Są to zwykłe gliniane doniczki kupione w OBI h4 x 4.5 średnicy i z racji że tych pierwszych brakło h6 x 6.5 średnicy i trzy mojego wyrobu.
Przygotowanie;

Na dno doniczki siatka, dla zabezpieczenia otworu przed wypływaniem podłoża
Obrazek

Drenaż czyli lawa na dno;
Obrazek
Obrazek

Podłoże właściwe to właśnie ów mieszanka mojego "wymysłu" tak na wysokość 3/4 doniczki
Obrazek

Na wierzch od 0,5-1,0 cm ziemi kaktusowo-sukulentowej
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przyszedł czas na nasionko położone na "ołasko"
Obrazek

I przysypałem nasionko taką samą warstwą ziemi kaktusowo-sukulentowej
Obrazek

A tak sobie stoi wszystko na parapecie
Obrazek

Dziękuję wszystkich za wytrwałość w czytaniu tego postu i przepraszam za jego długość ale nie mogłem sie powstrzymać od zrelacjonowania i pokazania Wam tego wszystkiego.
Pozdrawiam Marcin N.

Co do samych moich nowych wysianych nasion, wzeszło 15 na 18 ;:138 , wynik jak dla mnie rewalcja :heja ;:215 . Trzy pozostałe to jedno chyba zgniło, jedno jeszcze nie wzeszło a ostatniemu ;:174 chyba urwałem korzonek, chciałem włożyć korzonek do dziurki i ups, sie narobiło. Całe szczęście w tym, że te trzy nasionka są każde z innej odmiany.
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

zrobiłam nowe zdjęcia. Bardziej wyraźne. A przypomnę, że chodzi mi o te żółte listki. Czy to normalne, że tak żółkną? Proszę o radę
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Ewa
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Roślinka nie ma miękkiego kaudeksu?
Świetne zdjęcia ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ewa84
100p
100p

Post »

No właśnie nie ma miękkiego. Twardy,że nie powiem jak co :wink:
A zdjęcia mąż robił :)

-- 15 wrz 2013, o 21:12 --

A powiedzcie mi jeszcze czy powinnam go przesądzić ?
Ewa
ewa84
100p
100p

Post »

No właśnie nie ma miękkiego. Twardy,że nie powiem jak co :wink:
A zdjęcia mąż robił :)

-- 15 wrz 2013, o 21:12 --

A powiedzcie mi jeszcze czy powinnam go przesadzic ?
Ewa
AleksandraBdg

Post »

Ewuś,
z Twoją rośliną jest wszystko ok! Jest piękna,zdrowa,dorodna.
Te żółknące listki to naturalny objaw. Z przesadzaniem proponuję poczekać do wiosny :)
nicrum
100p
100p

Post »

ewa84 pisze:zrobiłam nowe zdjęcia. Bardziej wyraźne. A przypomnę, że chodzi mi o te żółte listki. Czy to normalne, że tak żółkną? Proszę o radę
Obrazek
Po pierwsze to masz zaj...e wypasione maluszki i masz PW
Co do listków to norma, zauważ że żółkną tylko najmniejsze na dole a górne wszystkie sa ładne. Osobiście widzę że kaudeksy są ok
ewa84
100p
100p

Post »

Dzisiaj przyjrzalam się adenium mojej mamy i u niej tak samo listki zolkna od dołu.
To mnie pocieszyliscie :D dzięki wielkie :D
Trochę się o niego bałam, bo kupiłam go przez internet i przyszły w paczce. Mam już go jakieś 3 tygodnie i jak sami widzieliście jest ok :) I mam nadzieję, że tak zostanie :)
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”