Roundap pod tujami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Megi11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Roundap pod tujami

Post »

Szanowni forumowicze,

Ponad trzy miesiące temu posadziłam żywotniki, cise, tuje ponad dwumetrowe. W sierpniu przyszło mi do głowy żeby wypalić roudapem chwasty. Opryskałam chwasty w odległości nie bliżej niż metr od tuji. Dzień był gorący i bezwietrzny. Dwa dni później padał obfity deszcz. Teraz po trzech tygodnia patrzę a tuję jakby zaczęły obsychać ale czytałam że mają prawo w miejscach gdzie upadł roudap na liście a wygląda jakby obsychały od korzenia. Czy deszcz mógł rozmyć roudap i mógł się dostać do tuji, czy system korzeniowy chwastów mógł spowodować przeniesienie roudapu do tuji ? Co może uratować drzewa, czy asahi może tutaj pomóc. Proszę o pomoc bo masę czasu i pieniędzy wyłożyliśmy na te drzewka i żal ściska jak patrzę jak umierają ...
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Roundap pod tujami

Post »

Jak roundup poleciał na tuje to nie uschną liście tylko ten środek działa od zewnątrz od listka, a w głąb po sam korzeń, upala od środka.
Więc raczej już nie ma szans jak opryskałeś je tym środkiem. Szansę miałeś jakbyś od razu to intensywnie zlał wodą by stężenie max. zmniejszyć.

Podejrzewam, że raczej jesień zawitała do Ciebie i opalenia to efekt pogody lub słońce z lata je spaliło.

Może jakiś środek na wzmocnienie ale to niech inni się wypowiedzą w tej kwestii jeszcze.
zbynio
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 gru 2010, o 00:33

Post »

Trzy miesiące to krótko jak na adaptację drzewek. Myślę, że opisywany problem niekoniecznie musi być związany z zastosowaniem Roundupu.
Jednak spójrz tutaj: http://www.sadownictwo.com.pl/5960&&Wis ... FOSAT-360-
Z drugiej strony mam obawy, czy Asahi nie wpłynie niekorzystnie na przygotowanie iglaków do zimy.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Aaa i jeszcze pytanie czy tuje były kopane czy w doniczkach jak je kupiłeś ?
Jak kopane to raczej po ptakach system korzeniowy był uwalony przy transakcji, a i czy w centrum czy w markecie ? Jaka odmiana ?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Przydało by się zdjęcie.
Glifosad działa wewnętrznie.Zależnie jaka dawka była, ale nie sadzę, żeby spłynął.
Nie stosować żądnych nawozów, żadnych ! Nawet tego cudownego ;) asahi :lol: bo je do końca zabijesz.
Problem jest w korzeniu to jak ma przyjąć jakikolwiek pierwiastek ? Strata pieniędzy.

Problemem jak sądzę, jest za duże rośliny.Nikt praktycznie nie kopie z gruntu dwu metrowych roślin.Choruje to ponad dwa sezony.
Musi swoje odchorować. Kacępieć to będzie długo.

Ale potrzebne zdjęcie na upewnienie się i podparcie mojej tezy.

Aha i jeszcze jedno jak masz agrowłóknine wkoło tego to jest nieciekawie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Roundap działa na system korzeniowy, ale musi być wchłonięty przez części zielne, liście, więc nie zaszkodził. Zbyt duże krzewy, takich się nie kopie, ludzie dzisiaj zbyt niecierpliwi. Na dodatek jak obliczyłam sadzone w maju, czyli zbyt późno.Suche i upalne lato zrobiło swoje.Milion razy piszę sadzić młode krzewy( w szkółkach dostatek) i patrzeć jak rosną, a nie cherlają stare.
Mogły być ozdobą miejsca skąd zostały wykopane i raczej bezpowrotnie zniszczone, bo dawnej urody nie odzyskają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”