Trawy ekspansywne
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z miskantów tylko cukrowy (Miscanthus sacchariflorus) ma rozłogi i łazi. Reszta jest kępowa.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Trawy ekspansywne
Ten wątek będzie w korespondencji z wcześniejszym o moich inspiracjach.
Postaram się tutaj pokazać zastosowanie traw ozdobnych jako roślin głównych, tworzacych ogród a nie tylko uzupełniających.
Zaczynając kilka lat temu wykorzystywać trawy w ogrodach, traktowałem je jak większość osób - jako dodatek, ciekawostkę. Teraz staram się tworzyć ogrody tylko z traw lub z dużym ich udziałem. Lubię nasadzenia wielkopowierzchniowe, duże plamy tej samej roślinności.
Na początek dwie znane rośliny:
MISCANTHUS GIGANTEUS
Jedna z najczęściej używanych przeze mnie traw. Rzadko jako solitier, najczęściej jako wysłonięcie, żywopłot, przegroda... Tutaj jako żywopłot całoroczny http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... teus_1.jpg
LEYMUS ARENARIUS
Popularna wydmuchrzyca. Ta roślina przez swą ekspansywność wręcz się nie nadaje do wykorzystania w rabatach mieszanych. Tutaj jako wypełniacz "wydmy" http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... rius_1.jpg
Postaram się tutaj pokazać zastosowanie traw ozdobnych jako roślin głównych, tworzacych ogród a nie tylko uzupełniających.
Zaczynając kilka lat temu wykorzystywać trawy w ogrodach, traktowałem je jak większość osób - jako dodatek, ciekawostkę. Teraz staram się tworzyć ogrody tylko z traw lub z dużym ich udziałem. Lubię nasadzenia wielkopowierzchniowe, duże plamy tej samej roślinności.
Na początek dwie znane rośliny:
MISCANTHUS GIGANTEUS
Jedna z najczęściej używanych przeze mnie traw. Rzadko jako solitier, najczęściej jako wysłonięcie, żywopłot, przegroda... Tutaj jako żywopłot całoroczny http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... teus_1.jpg
LEYMUS ARENARIUS
Popularna wydmuchrzyca. Ta roślina przez swą ekspansywność wręcz się nie nadaje do wykorzystania w rabatach mieszanych. Tutaj jako wypełniacz "wydmy" http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... rius_1.jpg
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mariuszu!
Trawy mają bardzo różną ekspansywność. Podkreśliłeś tę cechę u wydmuchrzycy, nie napisałeś
natomiast jak zachowuje się pod tym względem M. gigantheus.
Ta cecha jest bardzo istotna dla wielu z nas, nie każdy ma dużą przestrzeń do zagospodarowania. Wiele traw wspaniale prezentuje się w ogrodzie, jako projektant masz mnóstwo obserwacji z praktyki.
Twoje uwagi pomogą innym zabezpieczyć się przed żmudnym rozkopywaniem rabat
w poszukiwaniu kłączy.
Trawy mają bardzo różną ekspansywność. Podkreśliłeś tę cechę u wydmuchrzycy, nie napisałeś
natomiast jak zachowuje się pod tym względem M. gigantheus.
Ta cecha jest bardzo istotna dla wielu z nas, nie każdy ma dużą przestrzeń do zagospodarowania. Wiele traw wspaniale prezentuje się w ogrodzie, jako projektant masz mnóstwo obserwacji z praktyki.
Twoje uwagi pomogą innym zabezpieczyć się przed żmudnym rozkopywaniem rabat
w poszukiwaniu kłączy.
Wiesiek
- Mariusz_S
- Kontakt:
PHALARIS ARUNDINACEA VAR. PICTA 'LUTEOPICTA'
Kolejna z bardzo ekspansywnych traw. Popularniejsza jest odmina 'biała'. Radzi sobie w półcieniu, szaleje w słońcu. Na duże plamy, bo trudna do upilnowania. Tutaj jako jeden z elementów rabaty mieszanej. http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... opicta.jpg
Kolejna z bardzo ekspansywnych traw. Popularniejsza jest odmina 'biała'. Radzi sobie w półcieniu, szaleje w słońcu. Na duże plamy, bo trudna do upilnowania. Tutaj jako jeden z elementów rabaty mieszanej. http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... opicta.jpg
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Witam! Ja z pytaniem
chodzi o wydmuchrzycę, już wiem żeby nie sadzić jej swobodnie między innymi roślinami - likwiduję cięgle nowe źdźbła
A można by ją posadzić do dużej donicy zakopanej w ziemi i w ten sposób ujarzmić? Zakładam właśnie rabatę trawiastą i bardzo by mi tam pasowała….
dziękuję i pozdrawiam Ania

A można by ją posadzić do dużej donicy zakopanej w ziemi i w ten sposób ujarzmić? Zakładam właśnie rabatę trawiastą i bardzo by mi tam pasowała….
dziękuję i pozdrawiam Ania
Ja tak może trochę nie bardzo w temacie ale mam problem z pewną trawą.Wsadziliśmy kiedyś koło oczka wydmuszyce,owszem wyglądała bardzo ładnie,ale teraz jest z nią problem.Stała się zbyt ekspansywna,a kłącza się tak rozrosły że nawet łopaty w ziemię nie można wbić.Zastanawiałam się czy randap załatwiłby sprawę?
"Nie stój nad kwiatem z konewką i batem,to na nic..."
Wydmuszyca piaskowa w naturalnym środowisku ma nie łatwo rośnie przecież na wydmach.i właśnie dlatego musi być bardzo ekspansywna przecież ciągle walczy z żywiołami natury.Aby utrzymać tą trawę w ryzach najprościej zrobić kaganiec .Najlepiej do tego celu nadają się plastikowe beczki .Obcinamy z niej pierścienie naokoło 50 cm. i wkopujemy ,do środka sadzimy trawę .To bardzo ogranicza jej rozrastanie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lip 2008, o 20:52
- Mariusz_S
- Kontakt:
Różnie, ca po 3 latach można uzyskać przyzwoitą kępę. Zauważyłem zależność - im niższa odmiana tym więcej pędów, np. 'Yakushima Dwarf' po jednym sezonie ma już przyzwoitą kępę.
Zdjęcia znajdziesz na mojej stronie.
Zdjęcia znajdziesz na mojej stronie.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Zwracam waszą uwagę na odmiany, które teraz już przyzwoicie kwitną. Z popularnych to np. 'Kleine Fontaene' czy 'Malepartus', z rzadszych np. 'Nishidake', Malepartus Little', No. 1, 'Augustfeder','Juli', 'Vorläufer'.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Wydmuchrzyca rozwija zarówno kępę "główną" jak i boczne z rozłogów. Tak więc, jeśli Ci nie ucieknie to masz szanse na dużą i ładną roślinę.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Miskant cukrowy faktycznie trudny jest do wypleniania, w jednym z ogrodów który zakładałem usuwam go już 3 rok. Prawde mówiąc, to szkoda, że przylgnęła do niego łatka trudnego chwasta. Bo to przepiękna roślina, chyba najpiękniej kwitnący miskant. Wysoki, cudnie przebarwiający się na pomarańczowo-brązowo. Tylko, że do dużych ogrodów i samodzielnie a nie na mieszane rabaty. Ale zanim wsadzi się roślinę trzeba poznać jej biologię a nie sadzić na łapu capu a potem narzekać. Trawy stają się popularne ale wiedza o nich u "zakładaczy ogrodów" jest żałosna. W Łodzi przed ŁCF tzw. ogrodnicy posadzili wymieszane miskanty kępowe, spartinę, wydmuchrzycę i spodipogon. Spartina i wydmuchrzyca już przerasta pozostałe, za kilka lat nie będzie innego wyjścia niż wykopać wszystko, oczyścić teren z rozłogów i posadzić od nowa...
A miskanta olbrzymiego po raz pierwszy kupiłem jako bambusa i do dziś często jest jako bambus sprzedawany.
A miskanta olbrzymiego po raz pierwszy kupiłem jako bambusa i do dziś często jest jako bambus sprzedawany.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Pozdrawiam. Piszecie w postach by giganteusa czy zebrinusa przycinać na wiosnę. Ja także tak robiłem. Jednak od kilku lat z uwagi na coraz większą ilość roślin a co za tym idzie prac łodygi ścinam zimą. Zostawiam tylko w miejscach które są wyeksponowane poza tym wszystko przycinam. W moich stronach w zimie pogoda jest zmienna deszcz i przymrozki i nic im sie nie dzieje. Moim zdaniem jedynym groźnym przeciwnikiem miskanta jest karczownik . Kiedy zacząłem adoptować łąkę na ogród to po wstępnych pracach stwierdziłem, że jest na tym terenie karczownik ale znajac korzenie miskanta giganteusa byłem pewien, że nic mu się stać nie może. W zwiazku z czym posadziłem kilka sporawych kęp donice na pewno były 30l. Wiosną następnego roku stwierdzilem, że dwie kępy giganteusa zostały całkowicie poszatkowane do jednego korzenia. Kiedy ogród przybierał w roślinność to w kolejnych latach karczownik atakowal inne rośliny a miskanty omijał widocznie znajdował coś bardziej zjadliwego. Obecnie pozbyłem się tego szkodnika.
jarek
jarek