
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13983
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Grzybno Wlkp
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
W rośnięciu nie ale w przechowaniu to myślę że lepiej aby skórka zrobiła się sucha i twarda co zwiększy jej odporność 

- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1521
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Moje jeszcze nie dojrzały, to muszą moknąć na swoich krzaczkach



Pozdrawiam. Ania
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13983
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Grzybno Wlkp
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Jeśli nie dojrzały to trzymaj na krzaku teraz ty tylko mróz może im zaszkodzić 

- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1521
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
To Muscado de Provence, są jeszcze zielone a mają być szaro - bure . Nie mogę się doczekać
, to moje pierwsze w życiu dynie...


Pozdrawiam. Ania
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Nazwa tej dyni to Muscat de Provence
, u mnie rzadko wybarwiała się na krzaku. Najczęściej zbierałam jeszcze zielone z obawy przed przymrozkami i wybarwiały się w trakcie przechowywania.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
W tym roku uprawiam:
Muscat de Provence, Rouge vif d,Etampes, Rote warze, Futsu black (niestety wypadła) firmy Hild Samen
Wszystkie smaczne, ale zdecydowanie najsmaczniejsza w naszym odczuciu jest Muscat de Provence. Miąższ o pięknym niemal czerwonym kolorze, o gruzełkowatej konsystencji, aromatyczny. Wspaniała usmażona z mięsem czy rybą jak też ugotowana z zacierkami. Smaczna jest też na surowo. Największa osiągnęła ciężar 15,5 kg. Rote warze bardzo twarda skóra w smaku przypomina tradycyjną polską dynię.Największa około 20 kg.
Muscat de Provence, Rouge vif d,Etampes, Rote warze, Futsu black (niestety wypadła) firmy Hild Samen
Wszystkie smaczne, ale zdecydowanie najsmaczniejsza w naszym odczuciu jest Muscat de Provence. Miąższ o pięknym niemal czerwonym kolorze, o gruzełkowatej konsystencji, aromatyczny. Wspaniała usmażona z mięsem czy rybą jak też ugotowana z zacierkami. Smaczna jest też na surowo. Największa osiągnęła ciężar 15,5 kg. Rote warze bardzo twarda skóra w smaku przypomina tradycyjną polską dynię.Największa około 20 kg.
- evach
- 50p
- Posty: 85
- Od: 3 wrz 2013, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pabianice/Syski
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
najgorsze jest to że nie mam piwnicyBobejGS pisze:Skoro twierdzisz że już dojrzały i nie urosną to może faktycznie lepiej je wziąć i schować w jakieś ustronne miejsce niż żeby mokły na deszczu





mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1521
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Aria, no i znowu muszę
Dzięki
-- 13 wrz 2013, o 10:04 --
Aria, powiedz szczerze... mogę przed przymrozkami przynieść je do mieszkania i w tym mieszkaniu dać im dojrzeć?

Dzięki

-- 13 wrz 2013, o 10:04 --
Aria, powiedz szczerze... mogę przed przymrozkami przynieść je do mieszkania i w tym mieszkaniu dać im dojrzeć?
Pozdrawiam. Ania
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13983
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Grzybno Wlkp
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Do przymrozków nic jej się nie stanie na dworze
Ogólnie nocami czy nad ranem i tak jest duża wilgotność powietrza. postaw sobie w jakimś miejscu gdzie jest dużo słońca na palecię i tylko wrazie deszczu kładź parasol. Chyba że nie masz takiego dostępu żeby przykrywać i odkrywać to niech będzie cały czas 


-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 49
- Od: 5 sie 2011, o 08:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
d masz nasiona ,ja dostałam z Australii,uprawiam już drugi rok.Czy twoje też mają tak twardy miąższ i skórę,,że potrzebny jest młotek do krojenia? Ja jestem b.zadowolona z tegorocznych zbiorów. Np urodziły mi się jak nigdy aż 3 butternuty i 5 buttercupy (cudowne zawisiste zupy i ganialny smak) 1 duża prowansalska( byłóby więcej ale za szybko ogłowiłam) proszę napisz jak dajesz sobie radę z krojeniem buttercupi co z niej przyrządzasz,pozdrawiam
maria
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Evach, najpierw niech spokojnie doschnie na dworze. Pewnie masz gdzieś miejsce pod dachem, co by deszcz na nią nie padałevach pisze:najgorsze jest to że nie mam piwnicyBobejGS pisze:Skoro twierdzisz że już dojrzały i nie urosną to może faktycznie lepiej je wziąć i schować w jakieś ustronne miejsce niż żeby mokły na deszczuw garażu boję się że myszy mi się dobiorą bo niestety walczę z myszami i kuną która się zadomowiła na naszym podwóreczku
chyba że w sieni
tam mam ciepło słońce wpada
albo zostawię na krzaku i parasol wbiję obok

Forumowiczka Kasia...;)
- evach
- 50p
- Posty: 85
- Od: 3 wrz 2013, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pabianice/Syski
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
najchętniej to bym je już zjadła haha muszę w weekend zrobić dokładne oględziny, ale chyba je zostawię jeszcze na krzaku
w sumie jakiś ulew nie ma zimno też nie jest a słoneczko zapowiadają jeszcze 


mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Rozmalinko, możesz, ja ustawiam dyńki w domu jako dekorację i świetnie wyglądają, bardzo lubię na nie patrzeć. Oczywiście nie jakieś olbrzymy, chociaż, takie dopiero zrobiłyby wrażenie na gościach 
Na słońcu nie radzę stawiać dyń, bo skórka dozna oparzenia i zaczną się psuć, więcej tego nie zrobię, kilka lat temu straciłam kilkanaście sztuk

Na słońcu nie radzę stawiać dyń, bo skórka dozna oparzenia i zaczną się psuć, więcej tego nie zrobię, kilka lat temu straciłam kilkanaście sztuk

-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 49
- Od: 5 sie 2011, o 08:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Nie zauwazyłam,ze wysłałam tylko część tekstu,chodzi mi o buttercup jak dajesz sobie radę z krojeniem tej wyjątkowo twardej dyni,choć bbb smacznej i skąd masz nasiona,pozdrawiamaria pisze:Myślę, że na słodko Butternut będzie dobra, bo ma dość neutralny smak. Kiedyś zrobiłam marynatę z Hokkaido i smak był zbyt intensywny. Trzeba eksperymentować.
Z małych dyń o kasztanowym smaku polecam Buttercup i bardzo słodką Green Delicious lub Chestnut te dynie najlepsze są pieczone z przyprawami lub w zupie.
Z tych odmian najlepiej przechowuje się Butternut, praktycznie do maja.
maria