Krzak ma ok 7 lat i jakieś 1,8m. Ostatnio słabo owocuje, zapewne dlatego że stanowisko ma zacienione przez większość dnia i nie był w zasadzie przycinany.
Chcę go przewieźć w inne miejsce. Tylko jak i kiedy to najlepiej zrobić.
Myślałem by wykopać ją z bryłą korzeniową za tydzień lub dwa jakoś obwiązać by zajmowała jak najmniej miejsca i przewieźć. - Tak już zrobiłem z jedną borówką na wiosnę i się przyjęła choć nie miała owoców w tym roku.
Jak i kiedy przyciąć taką borówkę. Czy dobrym pomysłem jest wycięcie wszystkich/większości starych pędów (tych najgrubszych)? Na jakiej wysokości je poucinać by krzak nie usechł i nie chorował? Czy zrobić to teraz przed transportem czy może po posadzeniu na wiosnę. Przycięcie teraz ułatwiłoby mi transport więc jeśli można wolałbym zrobić to już teraz.
Z góry dzięki za dobre rady.
Przesadzenie starej borówki
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przesadzenie starej borówki
Na mój gust jest trochę za wcześnie. Ja bym poczekał aż liście opadną. Natomiast jeżeli chodzi o przycinanie, to zacznij od tego -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=20572
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za link. Zatem jeszcze się wstrzymam. Czyli jednak lepiej ciąć na wiosnę, trochę szkoda. Z drugiej strony gdzieś wyczytałem że jagodowate tnie się po zbiorze owoców podobnie jak wiśnie.
Co do czekania do opadnięcia liści to nie wiem czy tak długo się wstrzymam z przesadzeniem bo tam gdzie chcę posadzic przymrozki już są we wrześniu. Jak na wiosnę przesadzałem jeden krzak to już pąki się rozwijały jednak wygląda na to że dobrze zniosła transport nawet teraz ma nowe przyrosty.
Co do czekania do opadnięcia liści to nie wiem czy tak długo się wstrzymam z przesadzeniem bo tam gdzie chcę posadzic przymrozki już są we wrześniu. Jak na wiosnę przesadzałem jeden krzak to już pąki się rozwijały jednak wygląda na to że dobrze zniosła transport nawet teraz ma nowe przyrosty.
Ja w ubiegłym roku przesadzałem swoją Brigittę na początku pażdziernika.
Wówczas praktycznie pozostawiłem krzew bez cięcia.Wycialem tylko jeden pęd.
Generalnie zalecenie jest aby prześwietlanie wykonać pod koniec zimy lub na początku wiosny.
W tym roku Brigitta rosła dobrze choć owoców nie było zbyt dużo.
Zdjęcie marne ale borówka rośnie.Z owocowaniem zobaczę co będzie w przeszłym roku.

Wówczas praktycznie pozostawiłem krzew bez cięcia.Wycialem tylko jeden pęd.
Generalnie zalecenie jest aby prześwietlanie wykonać pod koniec zimy lub na początku wiosny.
W tym roku Brigitta rosła dobrze choć owoców nie było zbyt dużo.
Zdjęcie marne ale borówka rośnie.Z owocowaniem zobaczę co będzie w przeszłym roku.

pozdrawiam
Kazik
Kazik