Moje zielone
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje zielone
Piękny kropek
a widzę, że jedno z adenium się uśmiecha z doniczki 
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Witaj ;)
Spora kolekcja sukulentów i pięknie kwitnący storczyk.
Spora kolekcja sukulentów i pięknie kwitnący storczyk.
Dziękuję za tak miłe komentarze!
Przez ostatnie ponad dwa tygodnie byłam poza domem i jak wróciłam czekała mnie niemiła niespodzianka. Crassula Hobbit oraz Crassula Arborescens Blue Waves rozpadły się na kawałeczki
. Nie było co zbierać. Jedynie po jednym listku udało mi się odłożyć, będę próbować je ukorzenić.
No ale w zamian odkryłam jakby w zamian dwie miłe niespodzianki. W doniczce z moim kalanchoe thyrsiflora pojawił się maluszek

Jeszcze jeden maluszek pojawił się u mojego phalenopsis

Myślałam, że będzie znowu kwitł, a tu zaskoczenie. Nie wiem tylko kiedy powinnam wsadzić go do osobnej doniczki??. Ma już dwa korzonki mające po ok 2cm ale chyba trochę powinnam z tym jeszcze zaczekać.
Przez ostatnie ponad dwa tygodnie byłam poza domem i jak wróciłam czekała mnie niemiła niespodzianka. Crassula Hobbit oraz Crassula Arborescens Blue Waves rozpadły się na kawałeczki
No ale w zamian odkryłam jakby w zamian dwie miłe niespodzianki. W doniczce z moim kalanchoe thyrsiflora pojawił się maluszek

Jeszcze jeden maluszek pojawił się u mojego phalenopsis

Myślałam, że będzie znowu kwitł, a tu zaskoczenie. Nie wiem tylko kiedy powinnam wsadzić go do osobnej doniczki??. Ma już dwa korzonki mające po ok 2cm ale chyba trochę powinnam z tym jeszcze zaczekać.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
-
Fraszka_1
- 1000p

No, no, piękne niespodzianki
z maleństwem storczykowym, to bym jeszcze poczekała, a potem do mchu 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Witaj, Moniko - przejrzałam Twoje maluszki, żal mi się zrobiło tych, co się rozpadły, ale jeśli to Cię pocieszy, to wielu osobom roślinki z różnych przyczyn się rozpadły. Ja np. mam wybitny talent do przelewania, przez co wiele kiedyś też odeszło, ale i część z nich odratowałam poprzez ukorzenianie czy listków, czy suchych części, także trzymam kciuki, by się i Tobie udało.
Kolekcja mała, ale z tych moich ulubionych, więc będę tu zaglądać!
Kolekcja mała, ale z tych moich ulubionych, więc będę tu zaglądać!
Żaneto dziękuje za odwiedziny i miłe słowa
Już się częściowo pocieszyłam po moich stratach. Na giełdzie kupiłam nowego Hobbita i mam nadzieje, że ten nie podzieli losu poprzedniego, po którym mam nadzieję zostanie ślad w postaci młodej roślinki właśnie z listka.
Moja kolekcja jest ciut większa niż to co do tej pory pokazałam. Dzisiaj właśnie mam zamiar zrobić zbiorowe fotki moich maluchów parapetachow więc zapraszam ponownie
Moja kolekcja jest ciut większa niż to co do tej pory pokazałam. Dzisiaj właśnie mam zamiar zrobić zbiorowe fotki moich maluchów parapetachow więc zapraszam ponownie
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni

Z ogromną przyjemnością! Zajrzę na pewno! Dziś i ja planuję pokazać kilka swoich gruboszy, więc również zapraszam 
Tak jak obiecałam wcześniej dzisiaj kilka zbiorowych fotek moich przeniesionych już na zimowanie roślinek:

Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
-
AleksandraBdg
Moniko!
Zbiór Crassulek i Adenium piękny!
Najbardziej spodobało mi się Adenium na ostatniej fotce. W jakim jest wieku?
Pozostałe, mniejsze to Obesum czy masz także inne odmiany?
Zbiór Crassulek i Adenium piękny!
Najbardziej spodobało mi się Adenium na ostatniej fotce. W jakim jest wieku?
Pozostałe, mniejsze to Obesum czy masz także inne odmiany?
Wszystkie moje Adenium to Obesum. Nie mam innych odmian choć po obejrzeniu Twojego wątku nabrałam ochoty na Adenium Socotranum
ale w tym roku już nowych zakupów nie planuje.
To Adenium o które pytasz ma około 2,5 roku. Na wiosnę go podcinałam żeby się ładnie rozkrzewił. Teraz czekam na kwiaty ale to może w przyszłym roku.
ale w tym roku już nowych zakupów nie planuje.
To Adenium o które pytasz ma około 2,5 roku. Na wiosnę go podcinałam żeby się ładnie rozkrzewił. Teraz czekam na kwiaty ale to może w przyszłym roku.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni

Zimowisko pierwsza klasa. Zimą dałabym więcej chłodu, lekko rozszczelniając okno. Mówię oczywiście o sukulentach, na temat reszty się nie wypowiadam 
-
Fraszka_1
- 1000p

Piękna kolekcja 
Żaneto - Zimowisko jest takie jakie mogę im dać. Lepszego miejsca nie mam ale na pewno postaram się o dobre warunki jeśli chodzi o wilgotność i temperaturę. Okna z reguły w zimie mam częściowo rozszczelnione, no może z wyjątkiem największych mrozów. A z podlewaniem też się powstrzymam bo w zeszłym roku podlewałam całą zimę kilka moich gruboszów, bardzo się wyciągnęły i teraz tylko dzięki podpórkom się trzymają. Ostatnio nawet jeden z nich wywinął się z podpórki i złamał się pod swoim ciężarem.
Człowiek uczy się na swoich błędach więc w tym roku zmienię podejście i podlewania nie będzie.
Fraszka_1 - bardzo dziękuje
Człowiek uczy się na swoich błędach więc w tym roku zmienię podejście i podlewania nie będzie.
Fraszka_1 - bardzo dziękuje
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni

Trzymam kciuki Moniko. Zawsze masz Forum, gdyby coś się działo i Cię niepokoiło, od tego jesteśmy. Obserwuj roślinki - jak się coś będzie działo -pisz, rób zdjęcia, odezwiemy się na pewno