Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nasiona pomidorów- pozyskiwanie nasion
Jeżeli jest to krzak czysty gatunkowo to wg mnie nie ma różnicy czy nasiona będą brane z większego czy mniejszego owocu. Gdy jest czysty gatunek to wielkość owocu zależy od warunków jakie miał krzak a to nie wpływa na dalszy plon. Tak uważam 

Dzięki !
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mamy w Rodzinie od lat pewną odmianę pomidora. Dopóki nasiona zbierała teściowa, z roku na rok były gorsze plony. Ona po zerwaniu pomidorów wybierała kształtny duży owoc i z niego wybierała nasiona.danaa pisze:Aussie mam po raz pierwszy (jak prawie wszystkie tegoroczne odmiany). Miałam dwa krzaki. Piszę "miałam", bo jeden został już wyrwany dlatego, że miał tylko jeden (!) owoc ale za to bardzo duży (0,666 kg). Na drugim jest ich więcej ale znacznie mniejsze.
I z tego pierwszego zebrałam sporo nasion, z czego bardzo się cieszę. Oczywiście część prześlę na akcję....
Od kilku lat ja dbam o nasiona i pomidory z roku na rok są bardziej plenne. Ja nie wybieram nasion z przypadkowego pomidora który mi się podoba. Ja wybieram krzaki, które ładnie obrodziły, z nich wybieram ładne pomidory (przy uprawie wielu krzaków sieję nasiona pozyskane z 4 różnych pomidorów aby uniknąć zaprzepaszczenia dobrych genów pomidora w przypadku pozyskania nasion z owocu przepylonego przez trzmiela).
Niech się inni wypowiedzą, czy wybieranie nasion z pomidora który był jeden na krzaku daje szansę na uzyskanie godnego potomstwa.
Celem mojego postu jest chęć dojścia do prawdy. Czy moje doświadczenia są przypadkowe, czy to jest wskazówka dla innych.
*Ja w tym miałam nasiona Aussie z Akcji od dwóch darczyńców. Rosły u mnie i u dwóch moich szwagrów. Z jednych wyszły bardzo ładne pomidory dające obfity plon, z drugich krzaki z pojedynczymi owocami.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Niedawno była mowa o tym że nasiona pływające po powierzchni nie nadają się do wysiewu i trzeba je wyrzucić.
Wydłubałam nasionka z sakiewki na akcję i wszystkie pływają po powierzchni ani jedna sztuka nie opadła
heloł
może ktoś powiedzieć o co chodzi
dlaczego tak się stało
i tak na szybkiego wstawiam fotki sakiewki z której pobrałam nasionka, to raczej sakiewa bo ważył ok 1kg

Wydłubałam nasionka z sakiewki na akcję i wszystkie pływają po powierzchni ani jedna sztuka nie opadła

i tak na szybkiego wstawiam fotki sakiewki z której pobrałam nasionka, to raczej sakiewa bo ważył ok 1kg

Pozdrawiam
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysusz nasiona a potem zrób próbę kiełkowania - nic innego Ci nie doradzę
.

Moje nowe imię Szansa 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Kupiłem w sklepie nasiona pomidora RED PEAR od Legutki.Czy to coś w "podobie" forumowej sakiewki bo kształt ma podobny i na zdjęciu wygląda na malinówkę?Wiem że może to nie bardzo ten dział ale też pozyskałem ,tylko że drogą kupna.
ostatnia szansa ja robię dokładnie jak Ty, chyba nawet gdzieś w innym wątku o tym rozmawialiśmy
Najładniejszy, najplenniejszy i najzdrowszy krzak a z niego nasiona przynajmniej z dwóch najlepszych owoców, nasiona oddzielnie trzymane. W następnym roku wysiew nasion z obu owoców
Najładniejszy, najplenniejszy i najzdrowszy krzak a z niego nasiona przynajmniej z dwóch najlepszych owoców, nasiona oddzielnie trzymane. W następnym roku wysiew nasion z obu owoców
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 wrz 2013, o 20:12
Postanowiłem pozyskać trochę nasion z różnych odmian koktajlówek (swoich i kupionych). Od kilku lat (chyba 3) mam późno dojrzewające krzaczki z "samosiejek" - z zimujących opadłych owoców. W tym roku mam kilkanaście krzaczków w doniczkach (z samosiejek), ale przesadzane były dość późno, po połowie czerwca, teraz owoce są bardzo dobre. Takie zimowanie w gruncie skłoniło mnie do pozyskania nasion w podobny sposób, mianowicie już kilka owoców zamroziłem w całości, wiosną rozmrożę, "rozciapię" i posieję. Może trochę z lenistwa, ale gdyby sposób wypalił to mało roboty i wiosną naturalny nawóz do kiełkowania i wzrostu młodych sadzonek. Oczywiście jako nowo zarejestrowany (chociaż forum czytam od dawna) w tym roku nie wyciągnę "łapy" po nasiona.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Leon. Ty chyba nie wiesz jednak o co w akcji chodzi. Poczytaj.
Przyjdzie czas zamawiania to zamówisz i kwita. Akcja ma na celu wymiane nasionami ale też i propagowanie odmian. Nowi forumowicze, dostają także nasiona bezinteresownie. Być może będą jakieś ograniczenia, zależy co zostanie ustalone. Na tej stronie wszystko pisze http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=14 Poki co, udzielaj się na forum.
Przyjdzie czas zamawiania to zamówisz i kwita. Akcja ma na celu wymiane nasionami ale też i propagowanie odmian. Nowi forumowicze, dostają także nasiona bezinteresownie. Być może będą jakieś ograniczenia, zależy co zostanie ustalone. Na tej stronie wszystko pisze http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=14 Poki co, udzielaj się na forum.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Przypominam, że jest to wątek na temat:
Jak prawidłowo pobierać nasiona pomidorów, z jakich owoców, z jakich roślin.
moderator
Jak prawidłowo pobierać nasiona pomidorów, z jakich owoców, z jakich roślin.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
A czy jak mam pomidora przedojrzałego, np. lekko zapleśniały lub nadgniły (skórka) to z takich pestek coś wyrośnie?
Tak się czasem zastanawiam czy lepsze nasiona są z przedojrzałego pomidora czy z tego, który był na kilka dni odłożony żeby dojrzał (zaczerwienił się)
Tak się czasem zastanawiam czy lepsze nasiona są z przedojrzałego pomidora czy z tego, który był na kilka dni odłożony żeby dojrzał (zaczerwienił się)
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion
Że przejrzałe, dojrzałe to nie szkodzi, jednak jeśli są oznaki psucia to mam wątpliwości.
Na pewno nasiona przed siewem każdy powinien odkazić.
Na pewno nasiona przed siewem każdy powinien odkazić.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Odkazić? a czym i jak to zrobić?
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
W dziale warzywnym wpisz w wyszukiwarkę : odkażanie nasion