w sumie z wiekiem troszkę człowiek głupieje ale................., e tam, pewnie mi się przemyślało
To bylo tak.......cz 2
-
pomidorzanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: To bylo tak.......cz 2
O matko na dwa fronty na grzyby???
w sumie z wiekiem troszkę człowiek głupieje ale................., e tam, pewnie mi się przemyślało

Pozdrawiam, Agata.
Bożenko opieńki rosną wszędzie na spróchniałych częściach korzeni, drzew, pieńków a trzy lata temu wyrósł mi na tui
- oczywiście szlag ją trafił i aż się boję czy nie pojawi się ich więcej - za siatką rosły osice i sąsiad je wyciął ale korzeni wszystkich nie usunął
Ja np nie znam gąsek ( u mnie nazywanych czlonkami
) i też ich nie zbieram , kiedyś znalazłam grzybka podobnego do kurki (pieprznika jadalnego) z tym ze zamiast blaszek miał kolce
. z ciekawości poszukałam co to za jeden i już go zbieram to kolczak obłączasty- jadalny. O szmaciaku nie będę się wypowiadać bo jest pod ochroną
W ogóle z blaszkowatych to zbieram tylko kanie , kurki i opieńki - innych nie znam
-- Wt 03 wrz 2013 22:51 --
Agatko ano im człowiek starszy tym głupszy - prawda stara jak świat
W ogóle z blaszkowatych to zbieram tylko kanie , kurki i opieńki - innych nie znam
-- Wt 03 wrz 2013 22:51 --
Agatko ano im człowiek starszy tym głupszy - prawda stara jak świat
Pozdrawiam. Ewa
- bodzia3012
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Ewuś gąski są bardzo smaczne
ja boję się zbierać siwe gąski , bo trujące są też podobne do tych siwych.
Najlepiej zbierać te na które jesteśmy pewne, mówią, że wszystkie grzyby są jadalne,
ale niektóre tylko raz
Najlepiej zbierać te na które jesteśmy pewne, mówią, że wszystkie grzyby są jadalne,
ale niektóre tylko raz
- ElleBelle

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Temat grzybków to miód na moje serce ,jak tylko będą to wszystko wskazuje na to że się wybiorę ,bo z medycznymi sprawami mam chwilę spokoju 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuś ulubienice
I nie dziwie się, ze Magical Candle tak lubisz. Ona wygląda nieprzeciętnie w tej swojej kolorystyce kwiatostanów.
Z początku mnie denerwowało że taka zielona z czerwonymi brzegami ale teraz wygląda lightowo i na pewno zostanie w moim maluchu
I nie dziwie się, ze Magical Candle tak lubisz. Ona wygląda nieprzeciętnie w tej swojej kolorystyce kwiatostanów.
Z początku mnie denerwowało że taka zielona z czerwonymi brzegami ale teraz wygląda lightowo i na pewno zostanie w moim maluchu
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewciu ale grzybiska -
nazbierałaś.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dobrze, że trochę popadało, grzybki są.
Chociaż przyznam, że zemnie żadna grzybiara. Ale lubię zjeśc duszone w smietanie
Stolik i krzesełko ekstra. Taka ciotka to skarb. mam nadzieje, ze pokażesz gotowe łoże
Chociaż przyznam, że zemnie żadna grzybiara. Ale lubię zjeśc duszone w smietanie
Stolik i krzesełko ekstra. Taka ciotka to skarb. mam nadzieje, ze pokażesz gotowe łoże
Bożenko -trzy latatemu znalazłam grzybki które były bardzo podobne do prawdziwka tylko troszkę jaśniejszy. Wyrzuciłam go bo go nie znałam, później poszukałam i znalazłam ale nie mogę już na niego trafić
. grzybki z siatką nie są tak trujące jak blaszkowe . Moja koleżanka zbiera wszelkiego rodzaju gołabki - ja jakoś nie mogę się przekonać.
Elu mam nadzieję że już jutro zajrzę do lasu
- tylko ze sąsiad pojechał dzisiaj - (cwaniaczek) i sporo może mi wyzbierać o ile będa.
Ilonka oj tak Magical Candle jest rewelacyjna , u mnie też pozostanie
. Mała Jane' LITTLE LIME też ciekawa się robi - tej troszkę za dużo obornika sypnęłam i się troszku spaliła
Witaj Mariolka
Gosiu oczywiście że pokażę ale w przyszłym roku najwcześniej
Elu mam nadzieję że już jutro zajrzę do lasu
Ilonka oj tak Magical Candle jest rewelacyjna , u mnie też pozostanie
Witaj Mariolka
Gosiu oczywiście że pokażę ale w przyszłym roku najwcześniej
Pozdrawiam. Ewa
Jutro spadam na działeczkę
i życzę milego weekendu

Wspomniana wcześniej przypalona od nawozu Jane

-- Cz 05 wrz 2013 19:46 --
I jeszcze taka Lilia mi zakwitła - czy Ktoś wie co to za jedna

Platki wyglądają jakby byly jakieś woskowane

Wspomniana wcześniej przypalona od nawozu Jane

-- Cz 05 wrz 2013 19:46 --
I jeszcze taka Lilia mi zakwitła - czy Ktoś wie co to za jedna

Platki wyglądają jakby byly jakieś woskowane

Pozdrawiam. Ewa
-
beatab

- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Piękne hortensje - ta lilia teraz zakwitła???
Ewka - ja mojego muszę mieć na oku, bo w lesie się gubi
Ja opieńki lubię w śmietanie i jako nadzienie do krokietów, jeszcze uwielbiam zupę z "zielonek"- to też takie ostatkowe grzyby - ale często są bardzo robaczywe- teraz to wysyp podgrzybków- a w weekend- to będzie wysyp Poznaniaków

Ps. Ewka- pewnie wiesz- że nie wolno wysypywać resztek opieniek na kompost, bo można zaszczepić sobie pasożyty na hortensjach.
Ewka - ja mojego muszę mieć na oku, bo w lesie się gubi
Ja opieńki lubię w śmietanie i jako nadzienie do krokietów, jeszcze uwielbiam zupę z "zielonek"- to też takie ostatkowe grzyby - ale często są bardzo robaczywe- teraz to wysyp podgrzybków- a w weekend- to będzie wysyp Poznaniaków
Ps. Ewka- pewnie wiesz- że nie wolno wysypywać resztek opieniek na kompost, bo można zaszczepić sobie pasożyty na hortensjach.
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Ewuś mis FAJE I MArmelade śliczne,Naprawde podoba mi się działeczka Twoja i jej okolica.Ewuś miłegpo pobytu na niej.
-- 5 wrz 2013, o 19:40 --
Ewuś mis FAJE I MArmelade śliczne,Naprawde podoba mi się działeczka Twoja i jej okolica.Ewuś miłegpo pobytu na niej.
Beatko ja opieńków nie obieram, a w lesie ucinam tylko kapelusze
wiec odpadów nie mam,a to że to są pasożyty to wiem doskonale. Sąsiad wycinał osice i nie wykopal wszystkich korzeni - trzy lata temu ( chyba ) straciłam tuje bo na niej wyrosły - a drzewo czy drzewko na którym wyrośnie opieńka niestety nie ma szans teraz mi następna straciła kolor i będę pod jesień patrzeć czy czasem nie wyrosły . Wiem że nie wolno wykopać tylko trzeba wyrwać drzewko ale jak wyrwać duże drzewko - ?? chyba się nie da .
Obie lilie teraz zakwitły bo były dość późno wysadzone - jeszcze jedna jest ( była)w pąkach z tych nn
Jadziu
Obie lilie teraz zakwitły bo były dość późno wysadzone - jeszcze jedna jest ( była)w pąkach z tych nn
Jadziu
Pozdrawiam. Ewa
-
pomidorzanka

- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06