Siedlisko z sosnami cz.5
Re: Siedlisko z sosnami cz.5
Przepiękna dalia!
Ja w tym roku nie mam tych uroczych roślin, ale wiosną muszę się zaopatrzyć w karpy... wykopywanie mi nie straszne ;-)
Pozdrowienia!
A
Ja w tym roku nie mam tych uroczych roślin, ale wiosną muszę się zaopatrzyć w karpy... wykopywanie mi nie straszne ;-)
Pozdrowienia!
A
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, podzielę się chętnie, zresztą już ją zaklepywałaś i tą białą też.
Aguniu, dalie mam od ubiegłej wiosny, kupiłam na początek 12 odmian. Nie wszystkie zakwitły, tak jak w tym roku. Jesienią i wiosną doszło parę z wymian forumowych i tak uzbierało się kilkanaście. Największy problem z przechowywaniem zimowym, ale Ty masz ogrzewany garaż, to spokojnie. Jak uda mi się tą podzielić to podeślę z miłą chęcią
trochę nadgryziona, ale też fajna

Aguniu, dalie mam od ubiegłej wiosny, kupiłam na początek 12 odmian. Nie wszystkie zakwitły, tak jak w tym roku. Jesienią i wiosną doszło parę z wymian forumowych i tak uzbierało się kilkanaście. Największy problem z przechowywaniem zimowym, ale Ty masz ogrzewany garaż, to spokojnie. Jak uda mi się tą podzielić to podeślę z miłą chęcią
trochę nadgryziona, ale też fajna
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Marzenko, dzięki. Jak się rozrośnie to ją chętnie. Za białe chyba dziękuję bo moja kępka jest spora i chyba wystarczy że ją podzielę. Nie mam za dużo miejsca gdzie mogą kwitnąć dalie więc nie ma sensu na siłę. Może ktoś inny zechce a jak nie to przecież chcesz powiększać swoją rabatę z daliami. Duże kępy przecież są ładniejsze.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenko fajną miałaś wycieczkę, domek śliczny, a staw to prawie historyczny.
Zabrałaś Patryczka ze sobą?
Zabrałaś Patryczka ze sobą?
-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
MARZANKA,EWA-mewa
Dzięki,przeczytałem,wiem więcej ...
Czy pamiętam scenę z nenufarami
Przecież to jedna z historycznych
scen światowego kina
Gdyby to wymyślili hollywood'cy scenarzyści cały świat by ją znał...
EWA,przyjaciele /Marzenka/ moich przyjaciół są moimi przyjaciółmi
,
Dzięki,przeczytałem,wiem więcej ...
Czy pamiętam scenę z nenufarami
scen światowego kina
Gdyby to wymyślili hollywood'cy scenarzyści cały świat by ją znał...
EWA,przyjaciele /Marzenka/ moich przyjaciół są moimi przyjaciółmi
,
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Relacja z wycieczki super
Dalia też ,ale nie skuszę się bo wiesz ile ja mam miejsca
Ja w tym roku cieszę się z hortensji bo nie wiele jest więcej 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Taki domek zawsze chciałam postawić.daj mi takie bale-to zaraz biorę piłę,młotek i działam 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No ta dalia robi wrażenie! (nie ta pojedyncza) Niech Ci sie pięęęęknie kłącza rozrastają! 
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Sosenki4

Ufff... już czwartek
. Pogoda piękna, aż chce się żyć
Jola, nie ma problemu, gdybyś jednak zmieniła zdanie to daj znać. Za paczkę ogromne dzięki, conamniej tak wielkie jaka była paczka
Tereniu, niestety Patryk tego nie widział. NIe planowałam odkryć taaakieeej perełki. Jechałam do Ewy na działkę i żeby wizyta przebiegła sprawnie to Patryk został z dziadkami tj. babcią i dziadkiem (moimi rodzicami). Może pojedziemy tam całą rodzinką na kawę i colę. Na SPA to nas nie stać niestety
Sławku, cieszę się, że teraz już wszystko wiesz. Masz rację z tym światowym kinem.
Fajnie, że mogłam coś takiego pokazać na FO.
Elu, sama hortensja u CIebie jest tak piękna, że niewiele więcej trzeba do szczęścia, żeby mieć piękny ogród. Dalie można też siać z nasion i śliczne wychodzą. Tak ma Marysia/Maska i zachwycam się jej daliami.
Ewa, myślę, że zwykłe stemple budowlane też by się nadały, ale... pieniążki
. Mój syn ma domek z boazerii, która miała iść na opał. Konstrukcja z łat i kontrłat - resztki z dachu domu. Dokupiłam blaszki, wkręty i wyszło też nieżle. Można coś fajnego z "niczego" wymysleć. Ty potrafisz
Miłko, ja ją znam, ale nazwa leży w szufladzie i nie zaglądam do niej
.
Wczoraj zrobiłam wreszcie zdjęcie rabacie z liliowcami. Przypomnijmy sobie, było tak

obecnie

Później poukładałam swoje zasoby kartonowe w ogrodzie. Zalegały na podwórku i M zagroził, że spali jak ich nie sprzątnę. Przewiozłam więc wszystko do ogrodu i poukładałm na przyszłej pięknej rabacie z hortensjami. Póki co są tam tylko wstrętne kartony. Brakuje kory i hortensji oczywiście

okropny widok

jeszcze z 2-3 transporty z pracy i będzie całość założona

kończyliśmy z synem tą pracę jak już się ściemniało, ok.20tej

Zeby tak ponuro nie kończyć wpisu, to wspomnę, że wcześniej byłam w ogrodniczym, rozejrzeć się co jest i
kupiłam żurawki po 5,50zł. Takie jak chciałam i nidzie nie mogłam spotkać, a jak spotkałam to cena mnie raziła. No i tu byłam mile zaskoczona, bo te jasne, limonkowe takie tanie, a ciemne purpury po 8zł. Pani miała gust korzystny dla mnie

poniższe wypatrzyłam prawie na zapleczu w zaroślach.

Juz teraz wiadomo skąd dziś mam taki świetny humor
Jola, nie ma problemu, gdybyś jednak zmieniła zdanie to daj znać. Za paczkę ogromne dzięki, conamniej tak wielkie jaka była paczka
Tereniu, niestety Patryk tego nie widział. NIe planowałam odkryć taaakieeej perełki. Jechałam do Ewy na działkę i żeby wizyta przebiegła sprawnie to Patryk został z dziadkami tj. babcią i dziadkiem (moimi rodzicami). Może pojedziemy tam całą rodzinką na kawę i colę. Na SPA to nas nie stać niestety
Sławku, cieszę się, że teraz już wszystko wiesz. Masz rację z tym światowym kinem.
Fajnie, że mogłam coś takiego pokazać na FO.
Elu, sama hortensja u CIebie jest tak piękna, że niewiele więcej trzeba do szczęścia, żeby mieć piękny ogród. Dalie można też siać z nasion i śliczne wychodzą. Tak ma Marysia/Maska i zachwycam się jej daliami.
Ewa, myślę, że zwykłe stemple budowlane też by się nadały, ale... pieniążki
Miłko, ja ją znam, ale nazwa leży w szufladzie i nie zaglądam do niej
Wczoraj zrobiłam wreszcie zdjęcie rabacie z liliowcami. Przypomnijmy sobie, było tak
obecnie
Później poukładałam swoje zasoby kartonowe w ogrodzie. Zalegały na podwórku i M zagroził, że spali jak ich nie sprzątnę. Przewiozłam więc wszystko do ogrodu i poukładałm na przyszłej pięknej rabacie z hortensjami. Póki co są tam tylko wstrętne kartony. Brakuje kory i hortensji oczywiście
okropny widok
jeszcze z 2-3 transporty z pracy i będzie całość założona
kończyliśmy z synem tą pracę jak już się ściemniało, ok.20tej
Zeby tak ponuro nie kończyć wpisu, to wspomnę, że wcześniej byłam w ogrodniczym, rozejrzeć się co jest i
poniższe wypatrzyłam prawie na zapleczu w zaroślach.
Juz teraz wiadomo skąd dziś mam taki świetny humor
-
April

Jak robisz rabatkę hortensjową to ci mogę jeszcze z tych moich ukorzenionych dosłać. W tą pakę się już nie zmieściły a nie chciałam uszkodzić. One dość szybko rosną. Ja mam Anabellę ukorzenioną przez Tatę to w pierwszym roku miała jeden kwiat a teraz miała już trzy. Więc myślę że warto. Szkoda kasy na takie hektary. Niestety innych odmian niż Anabelle i Limelight mi się nie udało ukorzenić. Ale będę wiosną znów próbować. No i jeszcze hortensja pnąca o której zapomniałam. Chyba spróbuję porobić odkłady czyli ukorzenić gałązki bezpośrednio w gruncie. Zapomniałam o tej metodzie.
Jasne żurawki posadź w półcieniu. One lubią się niestety mocno przypalać. Nie wiesz jaka odmiana?
Te kolorowe bardzo ładne.
A domek, jestem pod ogromnym wrażeniem
Jasne żurawki posadź w półcieniu. One lubią się niestety mocno przypalać. Nie wiesz jaka odmiana?
Te kolorowe bardzo ładne.
A domek, jestem pod ogromnym wrażeniem
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Witam.Dzisiaj czwartek, a ja dawno u Ciebie nie byłem.Widzę, ze działasz.Te kartony zabezpiecz , żeby wiatr nie porwał.
-- 5 wrz 2013, o 08:45 --
Witam.Dzisiaj czwartek, a ja dawno u Ciebie nie byłem.Widzę, ze działasz.Te kartony zabezpiecz , żeby wiatr nie porwał.
-- 5 wrz 2013, o 08:45 --
- Sosenki4

Jolu, hortensje oczywiście bardzo chętnie i każdą z wymienionych przez Ciebie
. Dereniem też zrobiłaś mi olbrzymią radość. Będzie przy jałowcach, wzorem rabaty u Aguni
.
Jola zadałaś pytanie wręcz retoryczne. W takich ogrodniczych jak mój, nazw odmian nie uświadczysz. Patrzyłam za bardzo purpurowymi i fioletowymi z myślą o Tobie, bo ceny dość dobre. Ale najciemniejszą Royal Palace mają (odmianę sama znam, bo Ewa/mewa mnie nauczyła).
Domek to przy pałacu w Piorunowie. Nasz w ogrodzie jest taki

Mam kolejną dalię, która może Ci się spodobać. Intensywny różowy, magenta prawie

W ogrodzie rosną kanie

i cukinie samosiejki na kompoście

Jurku, witam, witam, już myślałam, że zapomniałeś o mnie. Kartony polewam na koniec mocno wodą i odkształcają się dopasowując do siebie. Ostani dość mocny wiatr/ datury mi powywracało/ nie ruszył tych wcześniej układanych. Mam też nadzieję, że dość szybko przykryję je zrębkami z gałęzi i korą.
Jola zadałaś pytanie wręcz retoryczne. W takich ogrodniczych jak mój, nazw odmian nie uświadczysz. Patrzyłam za bardzo purpurowymi i fioletowymi z myślą o Tobie, bo ceny dość dobre. Ale najciemniejszą Royal Palace mają (odmianę sama znam, bo Ewa/mewa mnie nauczyła).
Domek to przy pałacu w Piorunowie. Nasz w ogrodzie jest taki
Mam kolejną dalię, która może Ci się spodobać. Intensywny różowy, magenta prawie
W ogrodzie rosną kanie
i cukinie samosiejki na kompoście
Jurku, witam, witam, już myślałam, że zapomniałeś o mnie. Kartony polewam na koniec mocno wodą i odkształcają się dopasowując do siebie. Ostani dość mocny wiatr/ datury mi powywracało/ nie ruszył tych wcześniej układanych. Mam też nadzieję, że dość szybko przykryję je zrębkami z gałęzi i korą.
-
April

Jak już pisałam jestem pod wrażeniem że domek zrobiliście sami, świetne wykonanie no i wykorzystanie zbędnych materiałów. Zawsze staram się stosować tę metodę.
Dalia
Ty już dobrze znasz mój gust
A dereń mizerny a jeszcze ostatnio złapał czegoś na liściach. Ale mam nadzieję że dobrze wiosną odbije. Liście i tak opadają, najważniejsze korzenie a derenie dość szybko rosną. To Dereń biały Elegantissima, żeby nie było, odmianowy
Wsadziłam mnóstwo patyczków do ukorzenienia, tak z ciekawości. Ale tylko ten jeden się udał. Wiosną będę robić dalsze doświadczenia bo mi się spodobało. Tylko thui jeszcze nie umiem ukorzenić, choć ostatnio wsadzone jeszcze nie uschły, czyżby....
Dalia
A dereń mizerny a jeszcze ostatnio złapał czegoś na liściach. Ale mam nadzieję że dobrze wiosną odbije. Liście i tak opadają, najważniejsze korzenie a derenie dość szybko rosną. To Dereń biały Elegantissima, żeby nie było, odmianowy
- Sosenki4

Jola, dalia będzie Twoja
. Tuje też bardzo łatwo się ukorzeniają. Nie ma 100% wyniku, ale moje metody to: oderwane gałązki z piętką w ukorzeniacz i do ziemi. Ostatnio dostałam od Eli/elakuznicom ukorzenioną. Ona/Ela bez ukorzeniacza wtyka głązkę w ziemię i ma.
Taka moda na ECO, więc czemu nie wykorzystywać recyklingu. Teraz zwożę sobie palety z pracy. Może uda mi się kącik wypoczynkowy przy ognisku z nich urządzić? Jak coś mi wyjdzie to oczywiście się pochwalę, ale to pewnie dopiero wiosną. Teraz przyjdą cebulowe to znów będzie sadzenie.
Taka moda na ECO, więc czemu nie wykorzystywać recyklingu. Teraz zwożę sobie palety z pracy. Może uda mi się kącik wypoczynkowy przy ognisku z nich urządzić? Jak coś mi wyjdzie to oczywiście się pochwalę, ale to pewnie dopiero wiosną. Teraz przyjdą cebulowe to znów będzie sadzenie.