Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Figo- powinny ci zakwitnąć w tym roku. Ja siałam w styczniu- już są pąki i niedługo zobaczę jakie bedą kolorki :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
bura4
50p
50p
Od: 3 sty 2008, o 14:50

Post »

Mam takie maluśkie pytanie, czy w tym roku jest już za późno na wysiew klonika? Przez zimę jest szansa, że mi przeżyje? Napiszcie co o tym sądzicie.
dachasia
50p
50p
Od: 5 paź 2006, o 21:44

Post »

Ja na swoje kloniki trafiłam przypadkowo w tym roku w Lidlu.gdy kupowałam różne nasionka Posiałam wiosną. Wzeszły mi trzy. W maju wysadziłam je do gruntu w lekko cieniste miejsca. Dwa już zakwitły.Jeden pomarańczowy, drugi żółty. Ciekawe jaki będzie trzeci.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrowienia Nina
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Czy w zimę kloniki mogą zimować w temperaturze 0-10 stopni ? Bo taką mam w piwnicy. Dodam jeszcze, że piwnica jest dość dobrze naświetlona. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Klonik to typowa roślina pokojowa. Nie wiem, czy polubi wędrówki z altanki na słoneczko i na wieczór znowu do altanki. Rośliny raczej nie lubią częstej zmiany miejsc.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Klonik to bardzo żarłoczna roślinka. To błąd, że go nie nawozisz. To sporej wielkości drzewko potrzebujące jak wszystkie rośliny substancji odżywczych. Mój klonik od kwietnia stoi na balkonie i wraca na zimę do domu. Na wiosnę przycinam go ,aby odmłodzić mu pędy i aby się rozkrzewił. Co roku powinno się go na wiosnę przesadzać do żyznej ziemi z dodatkiem nawozu OSMOCOTE. Mój klonik wygląda tak:

Obrazek Obrazek

To roślinka pokojowa bardzo lubi słoneczko i mieszkanie latem na dworze, ale w doniczce nie w gruncie.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje są wysokie na ponad metr... I totalnie łyse w 80% ;) Za to na czubku - orgia liści i kwiatów! Zabawny widok - trzeba przyznać :D
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Możliwe, że trochę słoneczko za mocno przypiekło. Wtedy gubi dolne liście. Moje wyglądają tak:

Zostawiłem sobie egzemplarz na parapecie, rośnie trochę wolniej, ale ma mniej słońca i nie gubi liści.
Trochę nie trafiłem z kolorami, wszystkie na jedno kopyto. Tez z parapetu jest najjaśniejszy, w skrzynce rozwija się bardzo ciemny pąk, oby nie zbladł.

Zdjęcia nieaktywne/N.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja myśle ,ze dużą rolę odgrywa wilgotne podłoże. Mój klonik jak ma przesuszoną ziemię tez gubi dolne liście. Wzięłam się na sposób i tak jak na fotce doniczka jest wstawiona w glinianą osłonkę, do niej wstawiona jest cegła na której stoi doniczka :oops: ,a w środku woda.Tym sposobem mój klonik ma mikroklimat. Przycinanie gałązek tez wpływa na rozrost roślinki, chociaż trochę serducho boli, bo rzeczywiście jak koleżanka napisała ,są na końcach pompony liści i pąków kwiatowych. No i nawóz konieczny,bo to straszny żarłok :wink:
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Ten kolorek to trochę słoneczko wyostrzyło, na poprzednich zdjęciach jest właściwy. Kloniki lubią chłodniejszą pogodę, nie upały. Nasion nigdy nie miałem.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Nasiona kloników łatwo dostać wiosną w ogrodniczym sklepie, sieję co roku- wspaniale wschodzą i rosną. Trzeba je kilkakrotnie pikować i przesadzać w pierwszym roku. Posiane wczesną wiosną jeszcze tego samego roku zakwitną. Tego roku kupiłam białego - sadzonkę- bo raczej nigdy nie bylo tego koloru wśród siewek.

Zdjęcia nieaktywne/N.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Moje strasznie wolno rosną. Mają dopiero 10 - 15 cm. Myslicie, że zdazą zakwitnać w tym roku?
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam tylko jednego klonika o zółtych kwiatkach.Zebrałam nasionka w tamtym roku ,posiałam jakis czas temu ,ale nic z nich nie wyszlo.Może były zbyt przesuszone.W sklepie nie spotkałam nasion.Ciekawe czy ze szczepki mozna rozmnozyc takie drzewko.U nas na bazarku mozna kupić drzewka po ok20zł i wcale piękne nie są.Jakieś takie ..mizerne.Musze się rozejrzec na wiosnę za nasionkami na allegro.Na wiosne znosimy wszystko na ogrody i tarasy ,a jesienią robi sie problem z przechowaniem donic :wink:
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Nowe kolorki :)

Obrazek
(wnętrze jest lekko pomarańczowe)

I piękności:
Obrazek

Dziwadło:
Obrazek
Wygląda jak otwierający się, niedorozwinięty kwiat.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Pączki bordowego klonika

Obrazek Obrazek

Wstawię jeszcze wcześniejszy jego wygląd jak został kupiony :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak wyglądają pojedyncze kwiatuszki, jeden troszkę malinowy drugi róż.

Obrazek Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”