Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

Ewo :D to dekoracja wystawcy z Pruszkowa, nie mam pojęcia dlaczego panie ze stoiska miały stroje łowickie.... ale mieli kolorowo i gęsto, większość stoisk raczej poszła w minimalizm. Jeżówki - drożyzna. 15-18 zł. Nie kupiliśmy.
Aniu anym tak, doniczkowane były. Pewnie, lepiej przemyśl, choć mówią, że róże lepiej sadzić jesienią ? Obfocę zakupy i pokażę jutro :) A z cebul to tulipany, narcyzy i przebiśniegi o podwójnych kwiatach.
Marysiu U Ciebie widziałam całkiem fachowo zryty kawałek ! Szmit miał chyba najefektowniejszą dekorację ale byli i Grąbczewscy i Marczyński od pnączy a Ulińscy mieli m.in. super anemony. Dużo wystawców z maluchami in vitro, kilku z takimi ogromniastymi drzewami, piękne robinie na przykład mieli o jasnofioletowych kwiatach. Ale specjalizacji coraz mniej, teraz wszyscy produkują wszystko: od hortensji po rojniki. Dwóch-trzech z samymi wrzosami, kilku z iglakami. Wielu wystawców z Holandii i Belgii, dwóch z Włoch :) Poza tym różne maszyny do gospodarstw szkółkarskich, już same wszystko robią ;:oj, zafascynowała mnie np. ogromna przesadzarka do drzew :D Eeee... przed Tobą tłum rozstępował by się po wpływem nie tyle siły co godności osobistej :)
Aniu sweety Stoisko z trawami było nieszmitowe :) To jakaś firma od kultur tkankowych czy coś w tym rodzaju :shock: Ale traw było rzeczywiście sporo. Coś jeszcze podrzucę w ramach inspiracji :)
Joasiu atko na wystawie wszystko w doniczkach i to można zestawiać dowolnie :) W naturze chyba nieco trudniej... Cooo Ty, w necie? Prawdziwa? Mogę tu sobie pisać, że mam na imię Zuzia i też mam ogródek ;:306 A tak naprawdę to tu w mieście ogródek nieduży a i W. wspiera mnie w działalności ogrodniczej :D i wspólnie urządzamy te chaszcze :D i staramy się nie widzieć (przynajmniej ja) tych ciemnych katów, których nie możemy/nie chce nam się uporządkować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zuziu uwielbiam Cię
Eeee... przed Tobą tłum rozstępował by się po wpływem nie tyle siły co godności osobistej
za to, że dbasz o czystość mojego monitora! ;:306 ;:306

Drugie zdjęcie do mnie przemówiło! dosadzę do dziurawca dzielżany !
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Zuzanno ogród masz imponujący :wink:
Czy mogłabyś napisać kilka słów o swoim domu? Piszesz, że jest z 1932 roku, budowali go Twoi dziadkowie? Jak przetrwał wojnę? A może masz jakieś zdjęcie nie naruszające Waszej rodzinnej prywatności z lat "pobudowlanych" i "wczesnoogrodowych" :D
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu :D No proszę, cieszę się, że zdjęcia pożyteczne zrobiłam! Cieszę się też, że jest ta wystawa, można zobaczyć nowości a i techniczne rozwiązania do ogrodu niektóre bardzo interesujące. Poza tym mam świadomość, że to nie sklep ogrodniczy ani przedsięwzięcie dla detalistów takich jak ja, tylko miejsce, gdzie się negocjuje grube kontrakty, więc i formuła jest pod takich partnerów handlowych. Przy okazji jednak zaszczepia się w "zwykłych" ludziach zainteresowanie ogrodnictwem, co jest ze wszech miar pożyteczne :)
Martuś Serdeczne dzięki :) Jeśli chodzi o historię domu, to powstał w latach tworzenia przedwojennego Osiedla Łączności w pobliżu Transatlantyckiej Centrali Radiotelegraficznej. Zaprojektowano całość układu urbanistycznego w koncepcji miasta-ogrodu a budowę bardzo nowoczesnych jak na tamte czasy domów realizowano przez kilka lat, etapami. Podobno architekci z całej Europy zjeżdżali się podziwiać osiedle wkomponowane w kompleks leśny i z pełną infrastrukturą. Rodzice weszli w posiadanie domu 41 lat temu kupując od poprzednich właścicieli, którzy emigrowali za ocean. Potem tata go rozbudowywał, w sposób hm... nieco niekonwencjonalny, więc bryła obecnie jest dość kontrowersyjna :wink: Po śmierci mamy zaniedbał bardzo całość i dopiero ja podjęłam trudy remontów i koniecznych modernizacji. Dokumentacja fotograficzna chyba gdzieś jest, mama była zapalonym fotografem, robiła bardzo dużo slajdów, ale odbitki na papierze chyba też są. Ogród był w stanie permanentnego chaosu budowlanego wiele lat, choć mama jednak hodowała warzywa, róże, powojniki, tulipany no i całą kolekcją kaktusów. Potem ogród zdziczał i zarósł i wiele lat kolejnych funkcji ozdobnej żadnej nie pełnił. Ja zabrałam się za niego jakieś 12 lat temu i tak jak potrafiłam ogarnęłam to, co się dało jedną parą rąk ogarnąć. Gdy nastał W., opracowaliśmy plan działania i przerobiliśmy ogród dość radykalnie, zachowując jednak szkielet nasadzeń sprzed kilku ale i kilkudziesięciu lat. Jakoś wiązałam nadzieje z tym domem jako miejscem na spokojne lata z dala od zgiełku, ale niestety miasto wkracza coraz bardziej i pomimo, że istnieje jakaś niby opieka konserwatorska, to jednak niekorzystne zmiany w tym miejscu, które wydawało się kiedyś enklawą ciszy i spokoju, widać coraz bardziej. Tendencją jest zabudowywanie każdego wolnego skrawka gruntu, o stare nasadzenia na pasach zieleni nie ma kto dbać, stare domy znikają a ich miejsce zajmują nowoczesne wille, klimat odchodzi do historii... My mamy jeszcze naprzeciwko szkołę podstawową i gimnazjum, które same w sobie nie stanowią dla nas problemu, ale odkąd zbudowano tam boiska czynne codziennie do 21.00 od kwietnia do listopada, mamy akompaniament wrzasków i walenia piłkami dzień w dzień od trzech lat. No i oświetlenie ogromnymi reflektorami jak na stadionie pierwszoligowym. Stąd też nasza determinacja w organizowaniu sobie przyszłego życia gdzie indziej :) Tu zdjęcia z roku 2005 :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajnie pooglądać zdjęcia z wystawy ,wszystko jeszcze mam przed oczami .Niektore aranżacje z Twojego ogrodu ,spokojnie mogłyby na takiej wystawie zaistnieć .Ja bym podziwiała i oklaskiwała ;:196
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Ewuś, dla Twojego ogrodu takiej wystawy byłoby mało :)

Z uwagi na te aurę za oknem taki wiersz przypomniał mi się (że był, tekst znalazłam w necie):

Strofy o późnym lecie Julian Tuwim

1
Zobacz, ile jesieni!
Pełno jak w cebrze wina,
A to dopiero początek,
Dopiero się zaczyna.

2
Nazłociło się liści,
Że koszami wynosić,
A trawa jaka bujna,
Aż się prosi, by kosić.

3
Lato, w butelki rozlane,
Na półkach słodem się burzy.
Zaraz korki wysadzi,
Już nie wytrzyma dłużej.

4
A tu uwiądem narasta
Winna jabłeczna pora.
Czerwienna, trawiasta, liściasta,
W szkle pękatego gąsiora.

5
Na gorącym kamieniu
Jaszczurka jeszcze siedzi.
Ziele, ziele wężowe
Wije się z gibkiej miedzi.

6
Siano suche i miodne
Wiatrem nad łąką stoi.
Westchnie, wonią powieje
I znowu się uspokoi.

7
Obłoki leża w stawie,
Jak płatki w szklance wody.
Laską pluskam ostrożnie,
Aby nie zmącić pogody.

8
Słońce głęboko weszło
W wodę, we mnie i w ziemię,
Wiatr nam oczy przymyka.
Ciepłem przejęty drzemie.

9
Z kuchni aromat leśny:
Kipi we wrzątku igliwie.
Ten wywar sam wymyśliłem:
Bór wre w złocistej oliwie.

10
I wiersze sam wymyśliłem.
Nie wiem, czy co pomogą,
Powoli je pisze, powoli,
Z miłością, żalem, trwogą.

11
I ty, mój czytelniku,
Powoli, powoli czytaj
Wielkie lato umiera
I wielką jesień wita

12
Wypiję kwartę jesieni,
Do parku pustego wrócę,
Nad zimną, ciemną ziemię
Pod jasny księżyc się rzucę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu jak dobrze że Marta zadała pytanie o dom, bo to bardzo ciekawe! W każdym mieście na każdym terenie zachodzą takie zmiany. Pamiętam moje mieszkanie w bloku, w którym okna wychodziły na prywatne domy, kiedyś były budowane z dala od miejskiego zgiełku. Któregoś dnia wybudowano bloki, szkołę, przedszkole i boisko, a mieszkańcy bloku zaglądali do ogrodów i skończyła się prywatność :(
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu o moim osiedlu powstała nawet książka, która napisał jeden z naszych sąsiadów. Jest tam wiele szczegółów historycznych dotyczących początków budowy pierwszych domów, ich dokładny opis oraz dzieje wojenne i powojenne. Ale teraz to mało kogo obchodzi.

Kilka zdjęć zakupowych z wystawy: literatura oraz cebulowce:)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Poz tym rośliny z kiermaszu. Zdjęcie robione w pochmurny dzisiejszy poranek, rośliny zaraz po posadzeniu i po wietrznej, deszczowej nocy, więc urody może oszałamiającej nie pokazują, ale ...oto one:

Hosty:
Yellow Splash Rim

Obrazek

Medusa
Obrazek

Cimicifuga (teraz zwana actaea) Black Negligee i anemon, jak odskrobię nazwę odmiany na doniczce, to dopiszę.
Obrazek Obrazek

Róża Jazz

Obrazek

Floks mieszańcowy, o bardzo drobnych kwiatkach

Obrazek

Nie posadziliśmy dzielżanu Ruby Tuesday, pojedzie na wieś oraz jednej róży Rugosy, z tego samego powodu :)
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

A ja się wybierałam do wawki na tę wystawę, ale mąż się rozchorował i trzeba było odłożyć. Dobrze, że można pooglądać zdjęcia i może w przyszłym roku.
Pięknie urządziłaś ogród. Podoba mi się. Będę do Ciebie zaglądać, bo swój tworzę od początku, a Twój mnie inspiruje.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Zuziu dawno nie zaglądałam ,ale u Ciebie wciąż zakupowo .Cmentarzysko fajnie wygląda ,więc nie narzekaj ,a w sezonie jak wszystko zakwitnie to będzie pachnąco ;:108 .Czy wiesz może jak nazywa się ta trawa rosnąca w jeżówkach na fotce ,która urzekła Constancję, a także i mnie .Ja zupełnie nie znam sie na nich ;:185
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Każdy zakup pochwalam, ale floks najbardziej mnie ujął :lol:
Dobrze że nie poszłam na targi bo na pewno wepchałabym się przed Ciebie i zakosiłabym floksa ;:306
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Zuzanno-nie na darmo miejsce w ogrodzie przed wystawowo zrobiłaś!Piękne hosty nabyłaś.Ja też przechodzę stopniowo na te miniaturowe,być może uda mi się uzupełnić "mysią" serię.Pozwoliłam sobie przepisać Twój post dotyczący domu i osiedla koleżance urbanistce,bardzo trafne uwagi.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Sangwinaria zapraszam serdecznie do kolejnych odwiedzin :)
Asiu mam nadzieję, że eM już lepiej? My też nie każde ZtŻ zaliczamy, w ubiegłym roku nie byliśmy. Po frekwencji widać, że brać ogrodnicza jest liczna :) Ogromną przyjemność mi sprawiłaś pochwałą ogrodu, bardzo Ci dziękuję :D Jak widzisz, plany początkowe ulegają stopniowej ewolucji a żurawkoza i hostoza mojego W. oraz moja "różyczka" doprowadza do redukcji powierzchni trawników :)
Cześć Jadziu, miło Cię znów widzieć :) W tym roku jakoś faktycznie obkupiliśmy się powyżej normy :) To chyba wpływ FO ;:306 A trawa to rozplenica japońska zwana piórkówką, ma bardzo dekoracyjne odmiany, które od sierpnia tworzą takie fajne kłosy :) Bardzo polecam! Zerknij, tu masz zbiór wątków o trawach na FO: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=29770
Marysiu ten floks od razu zwrócił moja uwagę. Już widzę, jak go sobie wydzieramy z rąk z obłędem w oku a potem na FO obie opisujemy, jaką to wredną babę spacyfikowałyśmy na kiermaszu :;230 ;:306 Zobaczę, jak on zachowuje się w środowisku nieszkółkowym, z nowymi odmianami nie bardzo wiadomo czego się spodziewać.
EwkoEs No widzisz, jak nas natchnęło z tą dodatkowa rabatą :) Jeszcze nas czeka wyprawa do Skierniewic na Święto Kwiatów... Z mysiej serii host mam tylko jedną na razie. Miło mi bardzo, że Twoim zdaniem moja opinia i obserwacje na temat osiedla mają sens :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

zuzanna2418 pisze: :) Bardzo polecam! Zerknij, tu masz zbiór wątków o trawach na FO: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=29770
Marysiu ten floks od razu zwrócił moja uwagę. Już widzę, jak go sobie wydzieramy z rąk z obłędem w oku a potem na FO obie opisujemy, jaka to wredną babę spacyfikowałyśmy na kiermaszu :;230 ;:306 Zobaczę, jak on zachowuje się w środowisku nieszkółkowym, z nowymi odmianami nie bardzo wiadomo czego się spodziewać.
Oj tak by było :;230
Tak masz rację, że różnie te rośliny u nas się zachowują najlepiej rosną te wykopane z ogrodów ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”