Sporo pytań zadajesz Kasiu

, ale w pełni Cię rozumiem, bo sama miałam całe mnóstwo wątpliwości, gdy podjęłam decyzję o budowie oz. Sporo też czytałam i wiem, że rozwiązań jest wiele. Postaram się podzielć z Tobą moimi spostrzeżeniami.
Kasia79 pisze:Czy konstrukcja była posadowiona na specjalnie stworzonym do tego celu fundamencie i posadzce, czy może wcześniej był tam taras?
Nie było tarasu, od początku zaprojektowalam tam oz, więc został zrobiony odpowiedni fundament.
Kasia79 pisze:Jakie materiały zostały użyte (tak ogólnie)?.
Konstrukcja zostala zamówiona w profesjonalnej firmie - jest aluminiowa, szyby pionowe podwójne tzw. bezpieczne, szyby dachowe hartowane (można robić z filtem UV ale ja nie chciałam)
Kasia79 pisze:W którą stronę świata jest skierowana?.
Wystawa jest południowo-wschodnia (tak wypadło)
Kasia79 pisze:Jaka jest temperatura i wilgotność i jak się zmienia w ciągu roku?.
Największy problem to wilgotność, zwlaszcza zimą (w słoneczne dni woda z okien spływa strumykami!) Konieczne jest zastosowanie odpowiednich systemów do wentylacji. Ja mam automatykę, która w razie potrzeby otwiera lub zamyka okno dachowe oraz takie szczeliny pod oknami (nisko nad podłogą) oraz włącza specjalny wentylator/wyciąg w dachu.
Temperatura latem czasem dochodzi nawet do 40 stopni - oczywiście wtedy otwieram i okno i drzwi (do salonu i na zewnątrz) i jest ok. Zimą ogrzewam c.o. do temp. 15 stopni, ale jak zaświeci słońce to niczego już nie trzeba.
Kasia79 pisze:Czy latem nie ma problemu z efektem szklarni, nie musisz np. cieniować roślin itp.?.
Rośliny trzeba cieniować koniecznie (chyba, że zastosujesz inny, mniej przezroczysty dach), ja wymyśliłam te materiałóowe zasłonki, które przy okazji robią fajny "klimat"
Kasia79 pisze:I odwrotnie, czy zimą w pomieszczeniu, z którego wychodzisz do oranżerii nie jest ciemniej niż było przed?.
a tego pytania nie rozumiem