Ogród w sercu Borów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów

Post »

Tereniu, ja też wielu roślin nie znam, ale z czasem poznajemy ich coraz to więcej i też stale inne dosadzamy. Jeśli trafię na targu kirengeszomę to kupię dla Ciebie. Nie chcę dzielić mojej, ponieważ już samo przesadzanie trochę jej zaszkodziło. Dzisiaj popatrzyłam na kwiaty, a one się nie rozwijają, chyba taki jej urok, że są prawie zamknięte. Dzisiaj też pooglądałam mekonopsy. Na wiosnę posadziłam dwie sadzonki, i tej której pozwoliłam zakwitnąć i zawiązać nasiona to prawie zniknęła, jakby zamarła. Natomiast ta druga, której obłamałam wszystkie pąki jest ładnie rozrośnięta. Zrobiłam tak, ponieważ wyczytałam, że w pierwszym roku nie można pozwolić mu zakwitnąć, ciekawe czy przezimuje i czy ponownie zobaczę takie kwiaty.
Obrazek

A dzisiaj cieszył oko taki oto widoczek
Obrazek
Do jutra, Ula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uleczko ...Uprzejmie proszę informować mnie na bieżąco w sprawie Mekonopsu bukwicolistnego ...kupiłam kilka lat temu i ...reklamację składałam , bo przyszedł nadgniły - tak miał w woreczku z torfem mokro - korzeń ....a szalenie mi się podoba ...wiem , ze jest trudny w hodowli . Obserwuj go , jak się zachowuje i jak reaguje na okrycie , wilgotność i chłód ? Pomyśleć , że rośnie w Himalajach , a tak trudny do utrzymania u nas .
Powiedz , proszę , czy Kirengoszoma dłoniasta była droga , bo jeżeli nie - to proszę i mnie kupić ;:196
. Pozdrawiam bardzo serdecznie ;:168 ;:167 ...z chłodnego południa ...dalej bez deszczu ;:145 ...
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, mekonopsa będę obserwować i notować, mam też nasionka, ale powinno się je siać po zbiorze, bo tracą siłę kiełkowania. Ale jak posieję teraz to co dalej, jak wykiełkują maluch, to dopiero z nimi problem na zimę. Ale jutro trochę wysieję nasionek,zobaczę, czy zastartują, a resztę wysieję wczesną wiosną.
Co do ceny kirengeszomy to nie pamiętam, bo mam ją już chyba 5 lat. Zobaczę, jak nie będzie drogo to kupię
Do miłego, Ula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulka ...nasiona trzeba stratyfikować ...nałożyć na dobrej jakości ręcznik papierowy , zwilżyć na to drugi płat ręcznika - razem włożyć do woreczka foliowego i do lodówki na 4-5 tygodni ...w temp. 0 - + 5 C . Potem wyjąć i sadzić ...najlepiej poczytaj sama tutaj.
Buziaki ... ;:196
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jagódko za namiary o uprawie makonopsa, poczytałam i będę próbować z nasionkami. Jak się uda to się podzielę,
Do usłyszenia, Ula
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Buuu a mój meconopsis dwa lata pięknie kwitł /przywieziony z Norwegii/ a po następnej zimie niestety pożegnaliśmy się tzn.on ze mną.Szkoda bo szukałam tej roślinki kilka lat w czasach kiedy jeszcze nic ciekawego u nas nie było w sklepach.Fajnie na zdjęciu popatrzeć chociaż.
Ulka wszystko pisze i koduję bo mam pamięć dobrą ale krótką,z Jagódką sie dogadamy.

Pozdrawiamy.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w ten piękny słoneczny poranek. Widzę, że w niektórych wątkach już pierwsze poranne wizyty się odbyły. A ja chcę Wam pokazać kilka zdjęć z wczorajszego dnia i też prosić o pomoc, ale o tym za chwilę.
Lubię pelargonie, jak już wszystkie byliny przekwitna, to one aż do przymrozków cieszą oko
Obrazek

A teraz coś z tarasu
Moje wieloletnie Pachpodium
Obrazek

I begonia, w tym roku bardzo się rozrosła
Obrazek

A na zakończenie moje dwa egzemplarze Puya berteroniana

Obrazek

A moja prośba jest następująca, czy może spotkałyście się z informacją, czy w uprawie doniczkowej ta roślina zakwitła, moje mają już chyba 5 lat, za wszelkie informacje będę wdzięczna.
Pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorodne masz te sadzonki ... pod nazwą " Metaliczny kwiat " sprzedawana w wielu szkółkach - mnie też korciło ją kupić - ale nie wierzę , że w naszych warunkach ona zakwitnie ...Poczytaj tutaj ...doczytałam , że może zakwitnąć po 5- 8 latach ...
W necie spotkałam się z różnymi opiniami ...nawet taką , że zakwitnie po 40 latach ;:oj - co wydaje mi się nonsensem .
Odpowiednia ziemia , ciepło , słoneczne miejsce ...podlewać rzadko ...dopiero jak przeschnie ziemia ...nie wymaga szczególnej opieki - ale - w ogrodzie zimowym , tzw ...miejscu , gdzie są odpowiednie warunki dla egzotyków może szybciej zakwitnie ?
I jeszcze jedno Ulcia ...ta roślinka u naszej Tereni , która Ci się spodobała i chcesz nasiopnka , to " Ptilotus exaltatus "...pochodzi z Australii i tam osiąga 1,80 cm ...u nas traktowana jako jednoroczna ozdoba . Też zwrociłam na nią uwagę podczas pobytu w Tereni ogrodzie .
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jagódko,
Ty to masz wiedzę, w Twojej główce to niezła encyklopedia jest. Super, wiadomo kogo pytać. A mam jeszcze rośliny, których nie znam nazw, ale to wstawię zdjęcia jak będzie więcej czasu.
Moje Puye mam z nasion, od wykiełkowania nie sprawiają mi problemu, tylko są bardzo zaczepne, tz. ich liście mają takie drobne kolce wzdłuż całej długości, potrafią też nieźle zranić. Będę je dalej pielęgnować, a czas pokaże co z tego będzie. Warunki ma prawie takie jak opisałaś. Ale jeszcze poczytam. Ta roślinka Tereni (już zidentywikowana przez Ciebie) jest ciekawa i wygląda efektownie, zobaczymy czy wyda nasionka. Trochę zabawy z tym sianiem, ale coż, czasami trzeba i tak.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, Ula
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Ale ubaw."Różowy ogonek królika" tak pięknie nazywa się to moje różowe cudo.Ula poczytaj ponieważ ma on specjalne wymagania jeżeli chodzi o siew/nasionka w całości nie oczyszczone dam M/.Spróbuję go przechować w piwnicy/może się uda/Oby tylko nie był tak skarlany jak nasza piękna szałwia,teraz ma jak nic 3 metry-kwiatów nie widzę tak wysoko.Do miłego.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was miłe ogrodniczki
Obiecałam zamieścić kwiat kirengeszomy, ale one bardziej się nie otwieraja jak tylko tak
Obrazek

Czy cieszą Was takie widoczki w ogrodzie - to mój ulubiony kot "Felek"
Obrazek

A już takie widoczki - to nie koniecznie. Taki widok zastałam wczoraj rano, kiedy wychodziłam do pracy. To sprawka "Nero" młodego owczarka niemieckiego.

Obrazek
Po powrocie z pracy musiałam zrobić porządek. Dzisiaj nie powtórzył tego wyczynu.
Wczoraj w wątku Jagódki wpisałam, że nie posiadam podwójnej pelargoni, ale zapomniałam o takiej oto
Obrazek

Ta pelargonia od wielu lat jest hodowana przez moją mamę, czyli należy do tych starych odmian. Może nie jest tak bardzo podwójna jak ta Jagódki, ale też ma swój urok.

Pozdrawiam, Ula
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ula-fantastyczne to pnącze kirengeszomy ;:oj
Kwiaty ma obłędne :uszy
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne te kwiaty kirengeszomy, tylko szkoda, że bardziej się nie otwierają.
Ogólnie piękne, te pączki duże. :wink:
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, kirengeszona jest byliną. Będę na jesiennych targach, popatrzę, czy będzie w sprzedaży. Nigdy nie zbierałam nasion, ale może w tym roku (jeśli będą) pozbieram dla moich miłych gości z forum.
Pozdrawiam, Ula
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

upsss, z prędkości pomyliłam ;:14 miało być o Codonopsis :oops:
A kirengeszoma swoją drogą też piękna ;:108
;:168