Annar - mój ogród.
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Annar - na razie szkółka...
Dzisiaj u znajomej stwierdziłam, że coś z moimi rozplenicami jest nie tak, bo nie kwitną. Mamy z nią tę samą rozplenicę i u niej też nie kwitnie. Czyli czeka mnie zakup. Bo muszę mieć te koćki
- Wroblica
- 200p
- Od: 10 lis 2009, o 14:31
Właśnie...ja tak czekam czy ruszy moudry...i nic nie widzę a mam ją w pełnym słońcu na mocno wysychającej glebie a piórkówkę mam większość dnia zacienioną i tym samym ma więcej wilgoci no i kwitnie jak szalona...czy to jest powód? Jak rosną WAsze?
Witam serdecznie śliczne lilie
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Aniu
dawno nie zaglądałam do Ciebie ale już jestem i widzę cudowne cynie i dalie
Trawy o tej porze są najpiękniejsze, u Ciebie bajeczne

Trawy o tej porze są najpiękniejsze, u Ciebie bajeczne

- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
Aniu, trawy piękne
. Rzeczywiście ta dalia, która mi się tak szaleńczo podoba w twoim ogrodzie , to może być Berliner Kleene.

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak Aniu są piękne. Wydaje mi się że Twój miskant ma podobny kolor do mojego Malepatrusa, dwie różne odmiany, a kolor zbliżony
Moje dwie rozplenice (w tym Moudry) też na razie nie kwitną (tegoroczny zakup), ale jeszcze może
?

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
sweety - zachwyciłam się trawami, więc już w moim przyszłym ogródku wyznaczyłam miejsce ( na razie jeszcze na papierze) gdzie będą rosły. Na wiosnę dokupię jeszcze inne.
Wroblica - ja też nie byłam przekonana, ale zobaczyłam ogród na żywo u pana Tadeusza Smala ( który jak się okazało, bardzo blisko mieszka
) i zakochałam się w trawach.
U mnie trawy rosną drugi rok na piaskach w słońcu i nieźle sobie radzą.
Margo2 - 'koćki' wszystkim dookoła się podobają, zwłaszcza jak rosną w ładnej, dużej kępie.
mejra2010 - dziękuję bardzo
anym - przesadziłam w tym roku z ilością cynii i astrów. Posadziłam je wszędzie. A dalii będę musiała się o ponad połowę pozbyć i zostawić sobie tylko po jednej karpie z odmiany.
byna - mam dwie różowe i bardzo do siebie podobne. Jedną z nich na pewno jest Berliner Kleene.
Bufo-bufo - mam kilka miskantów i większość z nich do siebie jest podobna
Rozplenica kwitła mi w pierwszym roku ale słabo, teraz mam ją drugi rok i jest ładna. Jedna( inna odmiana) mi wymarzła.
Wroblica - ja też nie byłam przekonana, ale zobaczyłam ogród na żywo u pana Tadeusza Smala ( który jak się okazało, bardzo blisko mieszka

U mnie trawy rosną drugi rok na piaskach w słońcu i nieźle sobie radzą.
Margo2 - 'koćki' wszystkim dookoła się podobają, zwłaszcza jak rosną w ładnej, dużej kępie.
mejra2010 - dziękuję bardzo

anym - przesadziłam w tym roku z ilością cynii i astrów. Posadziłam je wszędzie. A dalii będę musiała się o ponad połowę pozbyć i zostawić sobie tylko po jednej karpie z odmiany.
byna - mam dwie różowe i bardzo do siebie podobne. Jedną z nich na pewno jest Berliner Kleene.
Bufo-bufo - mam kilka miskantów i większość z nich do siebie jest podobna

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu nie mogę się napatrzeć na kwiatowe portrety..... przepiękne zdjęcia, przepięknie modele..... bajka....
- Annar13
- 1000p
i troszkę kwiatków, szkoda, że to już ostatnie

Dojrzewające nasienniki liliowców. Większość niestety zasuszyła się, ale jak dla mnie to nasion będzie sporo ( potem jest problem z miejscem na parapecie)

Nowe nasadzenia liliowców oraz irysów.

... a w połowie września przyjadą róże. Miałam nie kupować
...
Ale podkuszona zdjęciami kupiłam 8 krzaczków od pana Bogdana na All..., którego polecili mi znajomi. Zobaczymy
I jeszcze 4 z Floribundy - ale to dopiero w październiku.
Mam nadzieję, że potem problemu z przesadzeniem nie będzie
Na All... kupiłam: Rosarium Uetersen, Graham Thomas, Nostalgie, Chopin, Venrosa, Polarstern no i dwie zagadkowe ...
Ecri - angielska bez nazwy oraz rabatowa eltorro - rozszyfrowałam, że to El Toro i chyba nie jest to rabatowa
- nic konkretnego nie znalazłam o jej uprawie.
Intryguje mnie ta pierwsza ... w opisie, że to parkowa, niezwykle obfite kwitnienie, które niekiedy prowadzi do tego, że krzew ów trzeba sadzić przy pergolach, innych podpórkach. Inaczej ugina się pod ciężarem kwiatów.Ma mocne pędy, które pokryte są niewielką ilością kolców. Kwiaty są pełne średnica ok. 12. Kwitną od połowy czerwca i cieszą oczy aż do późnej jesieni mają, bardzo intensywny zapach.
To zdjęcie ze strony Allegro - róża pana Bogdana- ponieważ aukcja się skończyła, odmiana rozeszła się w kilka dni.

A tu więcej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b98 ... 5e165.html
Czy ktoś wie co to za róża ?

Dojrzewające nasienniki liliowców. Większość niestety zasuszyła się, ale jak dla mnie to nasion będzie sporo ( potem jest problem z miejscem na parapecie)

Nowe nasadzenia liliowców oraz irysów.

... a w połowie września przyjadą róże. Miałam nie kupować

Ale podkuszona zdjęciami kupiłam 8 krzaczków od pana Bogdana na All..., którego polecili mi znajomi. Zobaczymy

I jeszcze 4 z Floribundy - ale to dopiero w październiku.
Mam nadzieję, że potem problemu z przesadzeniem nie będzie

Na All... kupiłam: Rosarium Uetersen, Graham Thomas, Nostalgie, Chopin, Venrosa, Polarstern no i dwie zagadkowe ...
Ecri - angielska bez nazwy oraz rabatowa eltorro - rozszyfrowałam, że to El Toro i chyba nie jest to rabatowa

Intryguje mnie ta pierwsza ... w opisie, że to parkowa, niezwykle obfite kwitnienie, które niekiedy prowadzi do tego, że krzew ów trzeba sadzić przy pergolach, innych podpórkach. Inaczej ugina się pod ciężarem kwiatów.Ma mocne pędy, które pokryte są niewielką ilością kolców. Kwiaty są pełne średnica ok. 12. Kwitną od połowy czerwca i cieszą oczy aż do późnej jesieni mają, bardzo intensywny zapach.
To zdjęcie ze strony Allegro - róża pana Bogdana- ponieważ aukcja się skończyła, odmiana rozeszła się w kilka dni.

A tu więcej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b98 ... 5e165.html
Czy ktoś wie co to za róża ?
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Śliczne te drobne, fioletowe astry.
To zakupiłaś tam gdzie ja
Kupuję tam i jestem zadowolona. Też miałam nie kupować ... wszyscy tak chyba mają
Pozdrawiam i miłego piąteczku 
To zakupiłaś tam gdzie ja

Pozdrawiam - Justyna
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu u Bogdana kupowałam wielokrotnie..... zawsze róże były przepięknymi dorodnymi krzaczkami, świetnie się przyjmowały i nawet wiosną sadzone, przepięknie kwitły..... myślę, że będziesz zadowolona 

- Annar13
- 1000p
duju i AGNESS - no to się cieszę
Moi znajomi tez mówili, że tam mozna kupować bezpiecznie i bardzo tanio
Tylko, że często kupuję coś pod wpływem emocji, a potem nie wiem gdzie to posadzić
Mam tydzień nad opracowaniem koncepcji nowej rabaty różanej
Parkowe róże zabierają sporo miejsca. Mam jedną przywiezioną z wysp jakieś 8 lat temu i dziś jest bardzo duuuża!
Więc nad tymi nowymi będę musiała trochę pogłówkować, choć widziałam w angielskich ogrodach róże Austina, które były mocno cięte i przypominały róże rabatowe czy wielkokwiatowe.
Oj chciałabym mnóstwo odmian Austina

Tylko, że często kupuję coś pod wpływem emocji, a potem nie wiem gdzie to posadzić

Mam tydzień nad opracowaniem koncepcji nowej rabaty różanej

Parkowe róże zabierają sporo miejsca. Mam jedną przywiezioną z wysp jakieś 8 lat temu i dziś jest bardzo duuuża!
Więc nad tymi nowymi będę musiała trochę pogłówkować, choć widziałam w angielskich ogrodach róże Austina, które były mocno cięte i przypominały róże rabatowe czy wielkokwiatowe.
Oj chciałabym mnóstwo odmian Austina

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Dziś czytam, że i Ciebie wzięła pewna choroba hihihi..hi

Ta pomarańczowa róża, to może być Alchymist?. poczytaj sobie na helpie.
Jeżeli, to ona, to szykuj jej dużo miejsca i solidne podpory.
Nigdy nie kupowałam na Allegro u Bogdana, ciekawe jak Ci się będą sprawować
różyczki?
- Annar13
- 1000p
majka411 - dziękuję ślicznie za odpowiedź. Zaraz poszukam coś o tej róży.
Zawsze do Ciebie zaglądam, bo masz tyle pięknych odmian w cudownych kompozycjach!
Zawsze do Ciebie zaglądam, bo masz tyle pięknych odmian w cudownych kompozycjach!
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Ania ja lubię zmiany stąd ciągłe szukanie tego co mi się spodoba, ale to jest fajne
zerknij tu http://www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/alchymist/
http://www.rosebook.ru/roses/gallery/alchymist/

zerknij tu http://www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/alchymist/
http://www.rosebook.ru/roses/gallery/alchymist/