Co dolega mojemu kielichowcowi chińskiemu.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Co dolega mojemu kielichowcowi chińskiemu.

Post »

Na wiosnę posadziłem w zwykłej ziemi kielichowca chińskiego w słonecznym miejscu w zwykłej ziemi. Rośnie ładnie, lecz ma zdeformowane liście. ostatnio opryskałem go środkiem grzybobójczym, nie widać by zaatakowały go mszyce ,czy inne ssące. Co mu dolega?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Wygląda na Antraknozę kiedy robiłeś oprysk po zauważeniu objawów czy już po nich. :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://www.zielonymdogory.com.pl/sklep.php?prod=111

Nie wiem czy to choroba roślin o podłożu grzybicznym, czy niewłaściwe stanowisko i gleba. W linku podanym wyżej, piszą że rośnie w żyznej ziemi ogrodowej o pH 4,5-5,5. i w stanowisku półcienistym. W ziemi o pH 4,5-5,5 rosną rododendrony i azalie , i chyba nie jest t zwykła ziemia ogrodowa , tylko normalna kwaśna. Liście kielichowiec ma koloru żółtego, więc słońce może powodować te zmiany kształtu liścia. Opryskiwałem go środkiem BRAVO, zrobiłem to 3 dni temu, po zauważeniu zmian liścia. Dzisiaj przesadziłem go do , stanowiska półcienistego i dałem kwaśne podłoże. Będę mając na uwadze Twoje rozpoznanie dalej obserwować liście rosnącego kielichowca chińskiego. Pozdrawiam. Tadeusz.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obserwując rozwój liści na moim kielichowcu chińskim stwierdziłem że nowe listki nie są już zdeformowane. Podejrzewam że zmiana podłoża z normalnego na kwaśne( jak do rododendronów) spowodowała normalny rozwój liści na roślinie.

Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Czyli wielce prawdopodobne że zmiana gleby mu zdecydowanie pomogła, aczkolwiek oprysk pewnie też miał jakiś wpływ na dalszy rozwój rośliny. Cieszę się że udało Ci się uratować roślinę.:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”