Kratka trawnikowa jest to jedna z propozycji, a forumowicze zastosowali pewnie wiele innych rozwiązań i myślę, że właśnie w tym wątku mogliby podzielić się swoimi doświadczeniami – aby Ania i ci, którzy planują takie inwestycje mogli wybrać takie rozwiązanie, które będzie dla nich najbardziej interesujące.
Kilka lat temu musiałem podjąć decyzję jak utwardzić dojazd do garażu. Było to o tyle trudne, ze garaż znajdował się ponad 40m (w głąb ogrodu) od wjazdu na posesję.
Rozważałem różne rozwiązania, beton, kostka, kratki betonowe ale zdecydowałem się na kratkę trawnikową.
Na podjęcie takiego wyboru zdecydowałem się z dwóch powodów.
1) Nie chciałem wykonywać tak długiego podjazdu, który byłby jakby podzieleniem ogrodu na dwie części wyraźnym pasem – beton, kostka….
2) Z wyliczeń wyszło mi , że jedynie wylanie betonowych pasów byłoby trochę tańsze, ale nietrwałe i wyglądałoby to okropnie.
3) Do wykonania takiego podjazdu nie potrzebowałem żadnych ograniczników (co obniżyło koszty) i teraz pop prostu jadę kosiarką i kratka nie stanowi żadnej przeszkody.
Do wykonania podjazdu zakupiłem (wtedy dostępne jedynie importowane) takie kratki trawnikowe.

Nie będę rozpisywał się dużo na ten temat, gdyż wystarczy w Gogle wpisać „kratka trawnikowa” i jest tam mnóstwo informacji.
Ja do wykonania podjazdu wykopałem rów o głębokości 30 cm, a w nim około 20 cm tłucznia, później 5 cm piachu na to kratka i następnie zasypałem ją ziemią z nasionami trawy.
Wszystko oczywiście było mechanicznie ubite, aby z czasem nie zapadało się pod kołami samochodu.
Dojazd jest usytuowany na małym spadku terenu, dlatego dodatkowo spełnia rolę drenażu. Na końcu wykop jest połączony z kratką do odwodnienia poziomego podłączoną do dziękuję burzowej z której woda spływa do rzeki. Do obsiewania kratek zalecana jest specjalna mieszanka traw, które mogą rosnąć na tak zdrenowanym terenie – u mnie kratki zarasta przede wszystkim mech, ale wygląda to całkiem przyzwoicie
Zdjęcie z zimy;

Ponieważ niezbyt dokładnie wyliczyłem potrzebną ilość kratek musiałem dokupić około 4 mb innej kratki trawnikowej (wykonana już w Polsce)
Jest jednak ona wykonana z mniej elastycznego tworzywa, płytsza i niestety mniej wytrzymała.

Tak wygląda dojazd do garażu;

Dziś patrzyłem na Allegro – ceny kształtują się następująco:
Kratka 330 x 330 x 30 mm - 3,60 zł za sztukę
Kratka 330 x 330 x 50 mm - 4,72 zł za sztukę
Kratka 500 x 500 x 40 mm - 8,50 zł za sztukę