Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
doniczkowiec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 paź 2010, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

Mam pytanko odnoście czereśni, kupiłem ze 2 lata temu albo dawniej mały krzak, po czym chyba po zimie padła i został suchy badyl. Miałem to wykopać, ale pojawił się odrost od tej łodygi. Czy to może być jakiś nic nie warty dzikus, bo liście wyglądają chyba na pełnowartościową czereśnię albo się nie znam. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdybyś wstawił zdjęcie pokazujące czy wyrasta to z odmiany szczepionej czy z podkładki.
Jeśli z odmiany szlachetnej to trzeba wyprowadzić JEDEN przewodnik a potem piętra. Czereśnia to drzewo a nie krzew. Do wysokości 80 cm w ogóle nie powinna mieć gałęzi bo jest wrażliwa na przymrozki.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

chris26 pisze:nawieziona czarnoziemem, ale głębiej ok 40 cm już znajduje się czerwony piasek
Jesteś zbyt oszczędny w opisie swojego ogródka. Czereśnia to odmiana, która lubi stanowiska ciepłe o dość niskim poziomie wody gruntowej i glebach raczej gliniasto piaszczystych. We własnym, małym ogródku można te wymogi pominąć, ale efekt może być byle jaki. Co prawda rosła tam, jak piszesz duża mirabelka, która suszy nie znosi i podobno jabłonie, którym też gleba piaszczysta nie sprzyja. Więc spróbować zasadzić czereśnie musisz. Jeżeli uważasz, że glebę masz trochę odbiegającą od standardów, szukaj czereśni na podkładkach silnie rosnących, są mniej wrażliwe na wiele niedoborów w tym wody.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W niektórych publikacjach pisze o niezgodności czereśni Burlat z podkładką Colt.
Jak to wygląda w praktyce ,bo nie mogę dostać w pobliżu na innej podkładce?
Jak wygląda owocowanie na wstawce Gisela w porównaniu do Colta?
pozdr.........
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Wybaczcie naiwne pytania:
Rok temu w październiku posadziłam dwie czereśnie (niestety nie pomyślałam aby zapisać sobie gdzieś je odmiany). Mimo okrycia w zimę przemarzły (obu) główne gałęzie - przewodniki oraz parę bocznych. Poradzono mi przyciąć ma krótko wszystkie uschnięte. Pozostałe gałązki rosły sobie ładnie przez to lato. Zastanawiam się czy przez to że te czereśnie nie mają teraz przewodnika to bardzo źle? Urosną większe (wyższe)? Teraz mają ok. 1,5. Czy może trzeba zainwestować w nowe drzewka?
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Jeśli część szlachetna w całości nie zmarzła to bez problemu można odbudować nową koronkę z tego co przeżyło, natomiast jeśli zmarzło tyle, że została tylko podkładka, to proponuję się już z tym nie bawić. Poznasz miejsce szczepienia?
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p

Post »

Poznam - to co ocalało jest powyżej miejsca szczepienia. Czyli mają szansę. Czy powinnam je jakoś przycinać?
Pozdrawiam Asia
badylarz
200p
200p

Post »

Johna pisze:Czy powinnam je jakoś przycinać?
Tak, ale dopiero wiosną jak twoja czereśnia rozpocznie wegetacje. A do wiosny załącz jakieś zdjęcie, będzie łatwiej coś Ci podpowiedzieć. Pozdrawiam.
kowalwojt
50p
50p
Od: 18 lut 2010, o 21:22

Post »

Witajcie,
Oto zdjęcie mojej czereśni. Odmiana Lapins na podkładce Colt. Posadzone jesienią 2011
Dwa pytania do znawców.
1. Polecacie ciąć w lecie, ale czy to dotyczy cięcia w celu uzyskania owoców czy również cięcia formującego (korygującego) formę drzewka?
2. Chyba popełniłem kilka błędów w prowadzeniu mojej czereśni, dwa lata temu przyciąłem dół bez cięcia przewodnika. Wczoraj zastanawiałem się, czy nie wyciąć dwóch dolnych bocznych konarów. Jednego w tym roku drugiego w przyszłym, żeby nie obciążać zbyt mocno drzewa. A może to niezbyt dobry pomysł? I co zrobić z zeszłorocznymi przyrostami w górnej części? Przygiąć? przyciąć wszystkie boczne oraz przewodnik w odległości 15 cm od górnego rozgałęzienia? Prosiłbym o radę, najlepiej zaznaczenie co, gdzie i kiedy przyciąć?

Obrazek

Pozdrawiam
Kowal
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U czereśni tylko cięcie letnie ze względu na raka bakteryjnego. Twoje drzewko jak dla mnie ładne tylko za duże zagęszczenie w wierzchołku przewodnika.
Pozdrawiam. Ernest
kowalwojt
50p
50p
Od: 18 lut 2010, o 21:22

Post »

Rozumiem wiec, że powinienem wyciąć część pędów z górnego piętra, ale dopiero w lecie po zbiorze owoców. Możesz poradzić, które wyciąć?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zostawiłbym tylko tą najwyższą lekko z prawej strony,a resztę wyciął. Warto unikać ostrych rozgalęzień. :wink: I cięcie tak jak mówisz najlepiej po zbiorze.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wczoraj dokonałem oględzin czereśni - pąki już nabrzmiałe.

Obrazek
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p

Post »

Parę postów wcześniej pisałam o moich czereśniach które zeszłej zimy straciły przewodniki
Teraz wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek

Czy je przycinać?
Jak?
Jedna z nich ma pękniętą korę, czy coś z tym robić? Pęknięcie wygląda na stare (ten sam kolor co reszty pnia)
Pozdrawiam Asia
badylarz
200p
200p

Post »

kowalwojt pisze:co zrobić z zeszłorocznymi przyrostami w górnej części
Gdyby to była moja czereśnia to zdecydowanie usunął bym część przewodnika do wysokości około 70 cm ponad pierwszym piętrem wykształconych konarów. Na przewodniku utworzy się piętro drugie i z najwyższej wyrastającej gałązki utworzysz przewodnik kierując go jak najszybciej do pionu przez przywiązanie do przystawionej do przewodnika listewki. Pozostałe wyrastające gałązki boczne po osiągnięciu długości około 8 cm odginaj do poziomu i tak trzymaj do lata. Na jesieni będziesz miał zgrabne drzewko. Ale to cięcie wykonaj dopiero jak będzie sucho i ciepło.

Asia, jeszcze raz załącz zdjęcia Swoich czereśni ale z przystawioną łatą z podziałką, coś Ci na pewno podpowiem. Na cięcie masz jeszcze czas do naprawdę ciepłych i suchych dni, a one pojawią się prawdopodobnie w kwietniu. Pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”