Witam
Czytałam sporo o szczepieniu drzew , ale odpowiedzi nie znalazłam , wiec zapytam Was:)
Otóż mam dwa starsze drzewa, śliwka węgierka , oraz taka sliwka zółta duża, nie znam nazwy....nie są ani smaczne ,ani porządane w moim ogrodzie. Jest ich tyle co kot napłakał, a od tej zółtej tylko pełno os się zbiera, a niedaleko jest plac zabaw mojego dziecka.
Więc trzeba usunąc, ale szkoda mi tych drzew, wiec pomyślałam żeby zaszczepić jakaś wierzbę płaczącą czy coś w tym stylu.
Ale nie wiem czy tak można, ponieważ do szczepienia pień przeważnie młodziutki, a to sa straszę drzewa, może wypowie się ktoś co ma pojęcie, czy ten plan wypali?
Szczepienie starszego drzewa owocowego
Re: Szczepienie starszego drzewa owocowego
Po pierwsze, na śliwie możesz zaszczepić tylko drzewa z rodzaju Prunus - czyli różne śliwy, czereśnie, czeremchy. Wierzba na śliwie się nie przyjmie, podobnie jak gruszka na wierzbie
Sam osobiście co prawda zaszczepiłem parę lat temu - przez pomyłkę- jabłoń na śliwie i nawet rosła dwa lata zanim całkiem padła - ale trwale się nie da. Poza tym, czego byś nie naszczepiła na starym drzewie - możesz jedynie przeszczepić pojedyncze gałęzie. Nawet gdyby przeszczepić wszystkie konary - i tak drzewo puści masę wilków odmiany pierwotnej.
Lepiej po prostu kup dużą wierzbę z donicy i posadź w miejscu po wykarczowanych śliwach - przy okazji wymień sporą część ziemi - bo na pewno jest mocno wyjałowiona przez stare drzewa.

Lepiej po prostu kup dużą wierzbę z donicy i posadź w miejscu po wykarczowanych śliwach - przy okazji wymień sporą część ziemi - bo na pewno jest mocno wyjałowiona przez stare drzewa.
ok dziękuje za odpowiedz. Zrobie jak radzisz
czy na jabłoni tez nic nie wskóram?

czy na jabłoni tez nic nie wskóram?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sie 2013, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jestem laikiem w temacie chorych drzew, ale mój brat poradził się sklepikarza. Czlowiek sprzedaje drzewka, z reszta od niego on nawet kupowal jabłoń, i sliwkę. Najpier przyszedł zbadać sprawę, potem polecił mu dobry preparat.
Trzeba przyznać w tym momencie jedno - kredyty dla firm http://www.doradztwo-kredytowe.com.pl/kredyty-dla-firm" onclick="window.open(this.href);return false; są dla większości polskich przedsiębiorców czymś absolutnie niezbędnym. Niby w jaki sposób osiągniemy sukces w biznesie bez kasy?