Lokalizacja szkółki z tunelami foliowymi-proszę o radę!!!

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lilia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 kwie 2008, o 10:01

Lokalizacja szkółki z tunelami foliowymi-proszę o radę!!!

Post »

Witam,
Mam do Państwa pytanie odnośnie tuneli foliowych.
Jestem sasiadką szkółki drzew ozdobnych obok mnie na działce znajduje sie duży i długi tunel
foliowy, który pomijając,że zasłania mi widok to bardzo hałasuje ponieważ mieszkamy w "wietrznej"
okolicy (południe PL czyli halne :( ) czasem nie da się spać w nocy :( :( i głównie o to chodzi :(
Czy mozna stawiać takie w środku dzielnicy domów jednorodzinnych i czy używane przez szkółkę opryski i
nawozy nie są dla nas trujące????
Teren jest pochyły i jeśli sąsiad robi oprysk lub nawozi to nie do staje się to do naszej studni i wód gruntowych z których czerpią moje roślinki :?: :?: :?:
Hoduję dla dzieci maliny, poziomki,borówki itp
Nie wspominam o kolosalnej ilości ślimaków :? :? :( :( :( :(
Czy mogę coś na to poradzić :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A rozmawiałaś z właścicielem tej szkółki? Może on nawet nie wie, że ci to wszystko przeszkadza?

Co do oprysków i nawozów, to jeśli ty pryskasz swoje rośliny przeciw jakimś robalom, to tez nie masz pewności czy jakaś chemia nie dostanie się do wód gruntowych. A nawozy? Nie wiemy jak często i czym nawozi, można jednak przyjąć, że nawozi solidnie. z drugiej jednak strony nie sądzę, żeby wydawał duże pieniądze na duże ilości nawozów, bo takie nadmierne koszty mu się nie zwrócą. A więc trudno powiedzieć. Zresztą szkółka to nie rolnictwo czy sadownictwo wielkotowarowe, chyba nie jest tak potencjalnie groźna.

A przed zawiewaniem oprysków pewnie można się osłonić, może wysokim płotem, może by się właściciel szkółki poczuł współodpowiedzialny? Porozmawiaj z nim, kto wie, może coś zdziałasz.

Czy można stawiać takie w środku dzielnicy domów jednorodzinnych? Sprawdź co o tym sądzą w Gminie.

Powodzenia :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Lilia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 kwie 2008, o 10:01

Post »

Na razie przymierzam się do rozmowy ale wiadomo jak jest trudno zwłaszcza,że nikt nie chce mieć wroga z sąsiada :?
Chciałam wiedzieć czy mam podstawy czy jest to tylko mój problem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”