Ogród w sercu Borów
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w sercu Borów
Ulu pierwszy raz widzę takie pnącze 

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Ja tez i jestem pod wrażeniem
Muszę doczytać

Muszę doczytać

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Witaj Ulka
To pnącze jest cudowne
możesz napisać o nim coś więcej 

To pnącze jest cudowne

- Teniak
- 200p
- Od: 13 sty 2013, o 14:09
Witaj Ulka.
Codonopsis mój/od Ciebie/ pięknie wędruje po kratownicy ale na kwiaty to chyba jeszcze poczekam.Czy mam go okryć na zimę? Czy u Ciebie kwitnie ten niebieściutki wilec?Jezeli tak zbieraj proszę nasionka.
Pozdrawiam.Teresa.
Zajrzyj do Jagodki.
Codonopsis mój/od Ciebie/ pięknie wędruje po kratownicy ale na kwiaty to chyba jeszcze poczekam.Czy mam go okryć na zimę? Czy u Ciebie kwitnie ten niebieściutki wilec?Jezeli tak zbieraj proszę nasionka.
Pozdrawiam.Teresa.
Zajrzyj do Jagodki.
- UlaL
- Od: 27 cze 2013, o 23:30
Witam Was miłe ogrodniczki, może na początek kilka słów o Codonopsis, jeśli macie dziewczyny dostęp do kiosku z prasą lub innego sklepu to zachęcam do zakupu "Przepisu na ogród" nr 7/2013 (i nie tylko tego numeru) jest tam mój artykuł o tym pnączu. Ale tak w kilku zdaniach; poprzedniej zimy był zabezpieczony kopczykiem ziemi, tak jak róże i na to trochę liści. Na wiosnę, gdy tylko ziemia rozmarzła i zrobiło się trochę cieplej, to zaczęły pojawiać się pędy. Te młode pędy też lekko osłaniałam, gdy zapowiadało się na nocne przymrozki. Postanowiłam, że posadzę jeszcze jeden w innym miejscu i będę eksperymentować, tz. nie okryję na zimę i nie będę zabezpieczać przed przymrozkami i zobaczę jak sobie poradzi.
A skoro tak się podoba to wstawiam jeszcze jedno zdjęcie. Kwiatów jest sporo, a niedaleko znajduje się gniazdo os, to myślę, że popracują i zapylą. Będę zbierać nasionka.

A skoro tak się podoba to wstawiam jeszcze jedno zdjęcie. Kwiatów jest sporo, a niedaleko znajduje się gniazdo os, to myślę, że popracują i zapylą. Będę zbierać nasionka.

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Codonopsis niesamowity
Jeszcze nigdy go nie widziałam. Dzwonki ma bardzo ładne, a do tego wabią pszczoły i inne zapylacze 

- UlaL
Tereniu
pytasz o niebieskiego wilca, mam zdjęcia, ale niestety z ubiegłego roku

W ubiegłym roku rósł na tarasie, a w tym roku młode siewki posadziłam prosto do gruntu przy pergoli - po drugiej stronie Codonopsisa i dopatrzyłam się, że pierwsze zawiązki kwiatowe są zjedzone przez ślimaki. Nie pomaga "ślimaks", dziś wokół posypałam dodatkowo popiołem i spryskała środkiem na szkodniki, rośnie pięknie i mam nadzieje, że jeszcze będą kwiaty, bo zawiązek jest sporo. Oby tylko nasiona dojrzały. Ja jestem przezorna i część nasion ubiegłorocznych zostawiłam. Tereniu, wiesz że u mnie jesteś zawsze pierwsza w kolejce. Ale jak będzie więcej nasion to chętnie się wymienię z innymi forumowiczkami, jeśli się spodoba.
Pozdrawiam, Ula
pytasz o niebieskiego wilca, mam zdjęcia, ale niestety z ubiegłego roku

W ubiegłym roku rósł na tarasie, a w tym roku młode siewki posadziłam prosto do gruntu przy pergoli - po drugiej stronie Codonopsisa i dopatrzyłam się, że pierwsze zawiązki kwiatowe są zjedzone przez ślimaki. Nie pomaga "ślimaks", dziś wokół posypałam dodatkowo popiołem i spryskała środkiem na szkodniki, rośnie pięknie i mam nadzieje, że jeszcze będą kwiaty, bo zawiązek jest sporo. Oby tylko nasiona dojrzały. Ja jestem przezorna i część nasion ubiegłorocznych zostawiłam. Tereniu, wiesz że u mnie jesteś zawsze pierwsza w kolejce. Ale jak będzie więcej nasion to chętnie się wymienię z innymi forumowiczkami, jeśli się spodoba.
Pozdrawiam, Ula
- UlaL
Tereniu, jeszcze kilka słów skieruję do Ciebie, Odwiedziłam Jagódkę i bardzo się ucieszyłam, że pokazała nam wszystkim Twoje piękne kwiaty. Jeżówki boskie, brak słów. Ciekawa jestem czy mi zakwitną w przyszłym roku te, które mam z Twoich nasion. Pewnie jeszcze dobierasz nowe odmiany, a jak się ostatnio widziałyśmy to obie mówiłyśmy, że już dość, bo nie ma gdzie sadzić. Ale ja Cię rozumiem, jak wracaliśmy w sobotę z kliniki, to też (mimo mojej fizycznej słabości) nie mogłam obojętnie minąć szkółki "Frank-Raj" (polecam pooglądać ich stronę internetową, szukać pod taką nazwa) i jak zawsze coś się znajdzie, co trzeba zabrać ze sobą.
Kupiłam o taki właśnie floks

I dziewannę, ale zupełnie inną niż ta, którą Ci przywiozłam, ma bardzo omszone liście. W tej szkółce mają taką odmianę posadzoną w swoim ogrodzie pokazowym i wygląda super, jest też bardzo wysoka. Fajnie, że udało mi się ją kupić

Tereniu, czy ja również mogę pokazać trochę zdjęć z Waszego ogrodu.
Pozdrawiam, Ula
Kupiłam o taki właśnie floks

I dziewannę, ale zupełnie inną niż ta, którą Ci przywiozłam, ma bardzo omszone liście. W tej szkółce mają taką odmianę posadzoną w swoim ogrodzie pokazowym i wygląda super, jest też bardzo wysoka. Fajnie, że udało mi się ją kupić

Tereniu, czy ja również mogę pokazać trochę zdjęć z Waszego ogrodu.
Pozdrawiam, Ula
- Teniak
- 200p
- Od: 13 sty 2013, o 14:09
Witaj Ula.
Zdjęcia super a niebieski wilec to bajka-wiesz jak lubię niebieskie kwiaty w ogrodzie.Jestem pierwsza na nasionka !!.Proszę o kilka sztuk,nie mam pojęcia dlaczego mi nie skiełkowały w tym roku.Pamiętam że miałam go kilka ładnych lat temu i nawet udało mi się przechować całą roślinę ale pózniej zginął.
Ula z przyjemnością popatrzę na zrobione przez Ciebie zdjęcia w naszym ogrodzie.O jeżówki zapytam zgodnie z obietnicą.Mogę zebrać też nasiona z tych pięknotek ale jak wiesz powtórzenie cech z siewu to jest tylko 25%.
Pozdrawiam.Teresa
Zdjęcia super a niebieski wilec to bajka-wiesz jak lubię niebieskie kwiaty w ogrodzie.Jestem pierwsza na nasionka !!.Proszę o kilka sztuk,nie mam pojęcia dlaczego mi nie skiełkowały w tym roku.Pamiętam że miałam go kilka ładnych lat temu i nawet udało mi się przechować całą roślinę ale pózniej zginął.
Ula z przyjemnością popatrzę na zrobione przez Ciebie zdjęcia w naszym ogrodzie.O jeżówki zapytam zgodnie z obietnicą.Mogę zebrać też nasiona z tych pięknotek ale jak wiesz powtórzenie cech z siewu to jest tylko 25%.
Pozdrawiam.Teresa
- UlaL
- UlaL
Witam, zarówno wczoraj wieczorem jak i dzisiaj rano nie udało mi się wstawić kolejnych zdjęć z ogrodu Tereni. Kilka razy mnie "wykopało" i wszystko ginęło. Może teraz się uda.

Sprawdziłam, zdjęcie jest, więc wyjaśniam, że to część rabaty z bylinami, oczywiście z ogrodu Tereni
Poniżej tunel dla fuksji, w którym Terenia hoduje swoją kolekcję

Pozdrawiam, Ula

Sprawdziłam, zdjęcie jest, więc wyjaśniam, że to część rabaty z bylinami, oczywiście z ogrodu Tereni
Poniżej tunel dla fuksji, w którym Terenia hoduje swoją kolekcję

Pozdrawiam, Ula
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09

Coś pięknego !!!absolutnie w moim stylu

Masz cudowny ogród ,piękne nasadzenia ,ale od samego początku dopatruje się własnie takiej pięknej ceglanej architektury

Idę czytać dalej ,pozdrawiam

marzenia się spełniają! Dana
- UlaL
Witaj
Danusiu w moim ogrodzie, dziękuje za miłe słowa. Tak, masz rację że cegła wygląda w ogrodzie ciekawie. W tym miesiącu mój mąż przywiózł chyba jeszcze z 1000 szt. , ale nie wiem co zamierza z tego zrobić tym razem, nie chce zdradzać planów. Jak coś nowego powstanie, to umieszczę zdjęcia. Odwiedziłam na chwilę Twój ogród - ostatnia część. Faktycznie widać, że podoba Ci się cegła. Te chodniki wyglądają super. Muszę do Ciebie wrócić i się wpisać , aby do Twojego wątku łatwiej wracać.
Pozdrawiam, Ula

Pozdrawiam, Ula
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ulka....na tym zdjęciu jest cos jak piec....czy to czynne jest....masz tam blachy? bo komina nie widzę....i tak kombinuje czy to może tak dla dekoracji tylko czy użytkowo ?