Nie wie o tym ale podlałam wrzątkiem z solą jego ukochane pomidory - oczywiście pomidory trafił szlak - oko za okoCallanthe pisze:Co zrobiłaś Valdessa?
Micha storczyków Kahim
- valdessa_kane
- 500p

- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Micha storczyków Kahim
-
Callanthe
- 1000p

- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
valdessa_kane pisze:Nie wie o tym ale podlałam wrzątkiem z solą jego ukochane pomidory - oczywiście pomidory trafił szlak - oko za okoCallanthe pisze:Co zrobiłaś Valdessa?
- valdessa_kane
- 500p

- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
PodobnoCallanthe pisze:valdessa_kane pisze:Nie wie o tym ale podlałam wrzątkiem z solą jego ukochane pomidory - oczywiście pomidory trafił szlak - oko za okoCallanthe pisze:Co zrobiłaś Valdessa?lepiej z toba nie zadzierać
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
To ciekawe, ja co chwilę mam w śmietniku na papiery pozostałości po owocachkahim pisze:Otóż ktoś... wiem ktowrzucił mi do śmietnika na papiery przybiurkowe skórkę od banana
![]()
u mnie rok temu wszystkie storczyki powypuszczały pędy na jesieni, wtedy chyba miały naturalną amplitudę temp. między dniem i nocą, więc może tak samo będzie u Ciebie.. tylko te zimowe kwitnienia były mniej obfite bo część zasuszała pączki a reszta słabo się rozgałęziała ze względu na brak słonka..Marta25 pisze:Hmm...Czytałam, że wypuszczanie pędu pobudza amplituda temperatur między dniem a nocą, która powinna wynosić ok. 10 st. C. Może to pomoże?
Ja tam pozwolę sobie podzielić zdanie Dufinowej. Od skórki by wszystkie poleciały? Skórka, perfumy... chyba troszkę przesadzacie (?) 
ja sie tez z Dufinowa zgadzam. 
-
Callanthe
- 1000p

Nie mniej jednak wydaje mi się, że owoce wydzielają etylen, czyli alken. Etylen to hormon roślinny.Dufin pisze:To ciekawe, ja co chwilę mam w śmietniku na papiery pozostałości po owocachkahim pisze:Otóż ktoś... wiem ktowrzucił mi do śmietnika na papiery przybiurkowe skórkę od banana
![]()
nie wiem czy to jest przyczyna.. etanol wydzielają owoce dojrzewające ..
Etanol to związek należący do grupy alkoholi i jest to po prostu czysta wódka...
Przynajmniej tak mnie jeszcze niedawno uczyli
Ja nie wnikam w alkohole i te inne wydzielane ,chodzi mi o to ,ze od skorki raczej nic nie pada ,ja mam storkow pelno w kuchni ,ktore kwitna ,sa zawsze jakies owoce ,co prawda ,nie przy samych storczykach ,ale jeszcze mi nic nigdy nie padlo 
-
Callanthe
- 1000p

Ja też mam storczyki w kuchni, prawie obok owoców i też nic. Ale może u jednego padną, a u drugiego nie? Więc ja już sama nie wiem 
Nie wiem Pati ,ale wiesz co?Niedawno pokazywalam wam ze znowu zakwitla mi Princess Kaiulani i kwiatek zwiedl po 3 dniach ,tak samo zwiedl najmlodszy "miki" a dwa starsze sie trzymaja pieknie ,wiec nie wiem co jest.Nawet z mama sie zastanawialysmy co sie stalo

-
Callanthe
- 1000p

No co Ty
Kurczę, co jest grane? Wszystko więdnie? A tylko u Princess tak się stało? A stoją obok siebie? Ale dlaczego zwiędnął najmłodszy, a nie najstarszy? A wymyśliłaś Kasiu co mogło być przyczyną?
Co do owoców, to czytam, że najwięcej etylenu wydziela jabłko. Banan też oczywiście, ale mniej i nie piszą nic o skórce
Więc chyba przewianie to jednak najlepsza odpowiedź
Co do owoców, to czytam, że najwięcej etylenu wydziela jabłko. Banan też oczywiście, ale mniej i nie piszą nic o skórce
Więc chyba przewianie to jednak najlepsza odpowiedź
No wlasnie nie wiem Pati ,tak najmlodszy kwiatek padl ,nie stoja obok siebie i przeciez inne kwitna botaniki tez ,zaden nie padl
.Nie mam pojecia ,co moglo byc przyczyna 
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
u mnie też tak było zimą, ledwo zakwitł jeden storczyk a zrzucił dwa kwiaty i to wcale nie te najstarsze.. myślałam, że go za bardzo przesuszyłam, bo wówczas kwiaty miałam w krk, gdzie albo byłam albo nie 
-
Callanthe
- 1000p

Jovanka pisze:
Przyczyny szybkiego przekwitania; ich jest jeszcze wiele :
-naturalne przekwitanie /indywidualne predyspozycje rośliny/
-zbyt suche powietrze,
-zbyt wysoka temperatura w mieszkaniu
-przeciągi i nawiew zimnego powietrza
-zbytnie nasłonecznienie
-obecność zapylaczy przypadkowych i szkodników
-przesuszenie storczyka nadmierne w fazie kwitnienia. Bądź skrajnie....zalanie.
-zakup storczyka w długiej fazie "sklepowego kwitnienia"
-oraz ....ogólna kondycja rośliny.
Każdy z tych czynników może przyczynić się do szybszego przekwitania.
Znalazłam coś takiego na forum. Kasiu masz nawilżacz powietrza, więc suche powietrze nie wchodzi w grę. Z kolei zbyt wysoka temperatura wydaje mi się, że też nie chociaż nie wiem jak było ostatnio u Was we Francji. Przeciągi i nawiew zimnego powietrza też nie, no na pewno nie w dzień
Ale zastanawia mnie podpunkt "obecność zapylaczy przypadkowych i szkodników"? Teraz po mieszkaniach, w Polsce przynajmniej, kręci się dużo os i różnych owadów. Może to mogło być przyczyną? Ale z kolei u kwiatów Kahim u wszystkich na raz? Może u Kahim rzeczywiście przewianie? A u Ani zimą, to raczej nie ma owadów
Takie moje główkowanie, bo trochę to dziwne, że dzisiaj Loli pokazała zwiędnięte kwiatki. Janeczka i Kahim też ostatnio. Teraz Ty Kasiu i Ania zimą
Pati mialam ose kilka dni w domu ,to fakt!!!!Nie moglam sie pozbyc ,bo siedziala na suficie i mi sie ganiac za nia nie chcialo....A co robila ,tego nie umiem powiedziec.Zobaczymy co dalej bedzie ,Princess Kaiulani znowu zakwitnie niebawem ,tak samo jak Penang <Girl i inne jeszcze ,wiec obczaimy co sie bedzie dzialo.