Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku

Post »

Dzięki za pomoc! Jutro kupię mieszanke podłoża i zasadzę storczysia. Mam nadzieję, ze się uratuje. A gdzie najlepiej trzymać- na parapecie? Czy lepiej na komodzie, jest widno, ale to pokój wschodni i słoncd jest tak do 11 przed poludniem. Boje się, że je poparzy, bo fiołki mi się troszkę przysmażyły w tym roku :-\
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja mam okno wschodnie i stoi na nim większość storczyków, nic im nie jest i nigdy nie były poparzone
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48

Post »

Hmm...to moze tez spróbuje na oknie. A na komodzie tez chyba mogą stać tak z 1,5metra od okna? Na filmach pokazują, że stoją różnie na meblach ( chociaż to może tylko filmy-tam jest wszystko mozliwe) ;:oj
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Ja mam wszystkie storczyki na oknie wschodnim na parapecie więc nie pomogę zbytnio z tą komofa. Wydaje mi się, że latem mogą stać, ale zimą będą mieć tam zbyt mało światła.
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
butterfly_owa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 sie 2013, o 16:56

Re: Reanimacja storczyków jeszcze raz

Post »

tak,wychodzą dzieciaczki :)
martwi mnie jednak,że tych wątłych listków jest więcej niż na początku reanimacji.Mam wrażenie,że zamiast im pomagać,jeszcze bardziej je wykańczam :(
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

U mnie stoją na południowo-zachodnim. W lecie nie są popalone, zaciągam roletkę :)
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Ja mam swojego w keramzycie,mam nadzieje ze da rade korzonki ma marne.Jest w doniczce dla storczyków ,dac na podstawek wody?

I mam jeszcze mini keika który zaczął mi więdnąc na pędzie a że nie ma roślina wcale liści odcięłam go i wsadzę do kamieni,czy ten piasek jest konieczny?
Kwiatecek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2013, o 14:46

Post »

Prosze o porade czy dobrze zrobilam, mam 4 cieniaski, posadzilam te falki w plastikowych donczkach z dziurkami( nie mialam takiego szkla) w kamykach roznej wielkosci z odrobina szkielka akwariowego,postawilam na podluznej podstawce tak by parowala woda korzeni nie dotknie ale czy sie przebije przez te kamienie?Niewyparzylam tez ich, czy to ma znaczenie?Stoja naparapecie.
1.nie ma korzeni wogole , 4liscie jedrne, pedy scielam-byl zalany
2.ma 5 lisci i 2 po 5cm korzonki, slablmu w bardzo krotkim czasie system korzeniowy
3. ma dwa liscie,3-o czubek wychodzi, kwitniena dwoch pedach ale nie ma korzeni wcale jeden listek zolknie od dolu
4.2 malenkie jak paznokiec liscie,3i duzy zmarszczony, korzonki 2 1cm,na starym pedzie ma odnozke z 8 cm i z kolejnego oczka1cm, odciac ten lisc?

Na innym parapecie pojawila sie w storczykach plesn pewnie bylo zbyt zimno po moczeniu ;:124 ,co ztym teraz zrobic?
Kocham: Meza,Synka i moje piekne kwiatki:)
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

przydały by się zdjęcia :wink:
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aga cieszę się że kolejna osoba chwali mój pomysł reanimacji a pamiętam jak na początku każdy kwestionował i nie wierzył :) mnie sporo falkow zostaje już w kamyczkach do 1 kwitnienia czasami.

Deissy, jeżeli chcesz Daissy reanimować w kermazycie to jest całkiem inny temat. W sumie w kamykach inaczej w kermazycie też inaczej.

Kwiatecek do reanimacji w kamieniach musi być szklane naczynie i kamienie i woda na dnie, opisane wszystko na pierwszych 3 stronach
a jak pojawiła ci się pleśn za mokro i za zimno.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja też tutaj zapytam.

Co ja zrobiłam źle z moim dendrobium Stardust "Firebi"?
Jest mój od wiosny.
Stał razem z innymi storczykami na północnym balkonie i ślicznie kwitł całe lato.
Po przekwitnięciu - początkiem września przyniosłam do domu i postawiłam w chłodnym miejscu, gdzie też było mniej światła.
Wczoraj zobaczyłam i jestem przerażona.
Obrazek Obrazek

Czy uda mi się go uratować?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Będzie coś z niego ?
Siedzi już tak 2 miesiące bez korzeni w keramzycie i coraz gorzej z nim.
Był moczony w topsinie, zaczął mi trochę gnić stożek "zdrewniały/stary" którego już usunełam, to samo w kamykach na początku.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

może jest za głęboko wsadzony i dlatego pleśnieje? Może lepiej położyć go na keramzycie jeśli nie ma korzonków a sam keramzyt utrzymywać wówczas wilgotny? To tylko moje głośne myśli, bo samej nigdy nie udało mi się odratować storczyka w keramzycie :roll: no i to naczynie.. czy nie jest za niskie? Nawet jak nalejesz odrobinę wody na dno to pamiętaj, że keramzyt mocno ja chłonie i podciąga w górę, więc w tym wypadku trzon storczyka będzie miał kontakt z tym wilgotnym keramzytem i może stąd problem z gniciem?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Dufin pisze:może jest za głęboko wsadzony i dlatego pleśnieje? Może lepiej położyć go na keramzycie jeśli nie ma korzonków a sam keramzyt utrzymywać wówczas wilgotny? To tylko moje głośne myśli, bo samej nigdy nie udało mi się odratować storczyka w keramzycie :roll: no i to naczynie.. czy nie jest za niskie? Nawet jak nalejesz odrobinę wody na dno to pamiętaj, że keramzyt mocno ja chłonie i podciąga w górę, więc w tym wypadku trzon storczyka będzie miał kontakt z tym wilgotnym keramzytem i może stąd problem z gniciem?

No właśnie naczynie mam od wczoraj, wcześniej siedział w doniczce ( takiej normalnej ). Kilka dni leżał i się suszył i czasem go spryskiwałam mgiełką z wody. Już myślałam, czy nie wsadzić go do małego koszyczka ( od roślin akwarystycznych ) i postawić go na keramzycie w tej misce. ;:185

Kamienie bedą lepsze ?
DzagaxD92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2013, o 12:51

Post »

Czy te korzenie nadaja sie do reanimacji w kamieniach/keramzycie?
Korzenie są brazowe gdyż obsypane sa cynamonem.

Dodam że roslina nie ma liści gdyz stracila je w wyniku mojej glupoty po przez zalanie stozka wzrostu.

Prosze o rade - bardzo mi zalezy na jej uratowaniu :(

Obrazek

zdjecie nie dziala, wklejam link

http://img34.imageshack.us/img34/2566/v9b.JPG
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”