Odpowiem za pare dni, obiecuje
Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)
no dobra ....wronek89 pisze:Zjadłem jednego (kawałek bo coś go zjadło już pare dni temu) ale na zjedzenie tych musze poczekac bo muszą dojść
Odpowiem za pare dni, obiecuje
trzymam za słowo
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
Życie jest pełne niespodzianek.
Brunatana plamisiość liści pomidora w szklarni
To powtarza się co roku po takiej pogodzie jaka obecnie panowała [dużo opadów , ciepło] na liściach pojawia się początkowo biały nalot, brunatniejący z czasem. Liście młode są skręcone, rozprzestrzenia się to błyskawicznie i cały pomidor przestaje rosnąć. Wymiana siemi w szklarni jest niemożliwa. Mam dwa pytania czym ratować obecnie moje pomidory ? Jestem po dwukrotnych opryskach "Bravo" skutek taczej marny. Wietrzę intensywnie, oberwałam dużo porażonych liści więc wentylację mają. Drugie pytanie to przyszłościowe jak i czym dokonać dezynfekcji szklarni aby zlikwidować grzyba który pozostał po uprawach tegorocznych w ziemi i na elementach szklarni.
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7003
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: centrum
Przeczytaj ten link http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... pis&id=313 Piszą o profilaktyce, zwalczaniu, ... Bravo to preparat zapobiegawczy. Użyj interwencyjnego np. Topsin M 500 SC
Pozdrawiam Andrzej.
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7003
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: centrum
Jak podają w linku wyżej po zauważeniu pierwszych objawów należy przystąpić do opryskiwania roślin co 7-10 dni fungicydami zawierającymi chlorotalonil lub tiofanat metylowy.
Gdy choroba już zaatakuje skuteczne są tylko preparaty interwencyjne.
Nie można pryskać tym samym preparatem dwa po raz. Preparaty trzeba stosować przemiennie.ala500 pisze:...Jestem po dwukrotnych opryskach "Bravo" skutek raczej marny...
Gdy choroba już zaatakuje skuteczne są tylko preparaty interwencyjne.
Pozdrawiam Andrzej.
Dzięki, właśnie wróciłam do domu po zakończeniu oprysku Topsinem. Za kilka dni będzie widać efekt. Napiszę jak to zadziałało. Korzystałam ze strony Skierniewickiej przy diagnostyce choroby swoich pomidorów. Korzystałam również z informacji o składzie preparatu do oprysku - stąd wybór "Bravo" i "Topsinu". Nie wiedziałam jednak o przemiennym stosowaniu preparatów [dzięki]. Co jednak z dezynfekcją szklarni ? Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie ? Czy może prościej zaprzestać na rok sadzenia tam pomidorów ?
to chyba jakieś zmutowane stwory te Twoje pomidorywronek89 pisze:Hmm
Słodkie xD
Piętke zieloną mam dosyć dużą (hmm może srednią), ale to chyba kwestia uprawy?
Miąższ po jednej stronie zazwyczaj a pestki po drugiej. Smaczniusie, jem sobie co rano xD
dobrze, że chociaż słodkie ;)
ja ze swoich zrobiłam 10 słojów 0,9 l koncentratu
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
Życie jest pełne niespodzianek.
- wronek89
- Przyjaciel Forum

- Posty: 991
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Bardzo słodkie 8)izabellka pisze:to chyba jakieś zmutowane stwory te Twoje pomidorywronek89 pisze:Hmm
Słodkie xD
Piętke zieloną mam dosyć dużą (hmm może srednią), ale to chyba kwestia uprawy?
Miąższ po jednej stronie zazwyczaj a pestki po drugiej. Smaczniusie, jem sobie co rano xD
dobrze, że chociaż słodkie ;)
ja ze swoich zrobiłam 10 słojów 0,9 l koncentratu
Jakby malinowe
- mikrobia
- 200p

- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
"swojska" odmiana
o właśnie, doradźcie jakąś słodką odmianę....ja mam w tym roku niezłe zbiory, pomidorki są wyrównane, około 250 gramów/szt., smak normalnie jak ze sklepu...i to jest chyba najgorsze, bo wolałabym odmianę o "swojskim" smaku...może macie jakieś propozycje...


Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
ja mam odmianę gruntową karłową
są słodkie, typowe na przerób, mało wodniste
są słodkie, typowe na przerób, mało wodniste
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
Życie jest pełne niespodzianek.
-
Smolkus1993
- 200p

- Posty: 304
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
- Lokalizacja: Goleniów
- mikrobia
- 200p

- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Koncentrat pomidorowy / sok
Domowym sposobem:
kroję pomidorki na ćwiartki i gotuję (bez wody) przez godzinę (czasem trochę dłużej :pomidorki muszą zmięknąć i puścić sok), często mieszam, szczególnie na początku!!!
Następnie po ostudzeniu przepuszczam masę przez maszynkę do pomidorów (do kupienia na straganie za około 25 zł, lub profesjonalna, np. na allegro: 400zł). Dzięki temu uzyskuję sok bez skórek i pestek. Przy pomidorach "wodnistych" taki sok należy dalej gotować do uzyskania oczekiwanej konsystencji...(to może potrwać kilka godzin!!!aby odparowywanie przebiegało sprawnie należy to robić w garnku szerokim i niskim - może być patelnia ). Ja oszczędzam na gazie, więc nie zagęszczam .... dodaję jeszcze sól i pieprz (na 8 litrów soku około 3 łyżki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu). Wlewam do słoików i pasteryzuję około 20 minut od momentu zagotowania. Taki sok-koncentrat stosuję do przygotowywania sosów do spaghetti, zup pomidorowych, dań jednogarnkowych).
kroję pomidorki na ćwiartki i gotuję (bez wody) przez godzinę (czasem trochę dłużej :pomidorki muszą zmięknąć i puścić sok), często mieszam, szczególnie na początku!!!
Następnie po ostudzeniu przepuszczam masę przez maszynkę do pomidorów (do kupienia na straganie za około 25 zł, lub profesjonalna, np. na allegro: 400zł). Dzięki temu uzyskuję sok bez skórek i pestek. Przy pomidorach "wodnistych" taki sok należy dalej gotować do uzyskania oczekiwanej konsystencji...(to może potrwać kilka godzin!!!aby odparowywanie przebiegało sprawnie należy to robić w garnku szerokim i niskim - może być patelnia ). Ja oszczędzam na gazie, więc nie zagęszczam .... dodaję jeszcze sól i pieprz (na 8 litrów soku około 3 łyżki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu). Wlewam do słoików i pasteryzuję około 20 minut od momentu zagotowania. Taki sok-koncentrat stosuję do przygotowywania sosów do spaghetti, zup pomidorowych, dań jednogarnkowych).
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
ja robię dużo prościej
myję pomidorki
wykrawam to od ogonka
kroję na pół ze skórami
wrzucam do robota i malaksuję (po skórkach ni widu ni słychu)
na patelnie, odparowuję lekko
do buteleczek lub słoików
zakręcam, odwracam do góry dnem i KONIEC
szybko, łatwo i przyjemnie
myję pomidorki
wykrawam to od ogonka
kroję na pół ze skórami
wrzucam do robota i malaksuję (po skórkach ni widu ni słychu)
na patelnie, odparowuję lekko
do buteleczek lub słoików
zakręcam, odwracam do góry dnem i KONIEC
szybko, łatwo i przyjemnie
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
Życie jest pełne niespodzianek.



