Ogród Marty Cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty Cz.II

Post »

Aniu,podaję przepis na te napoje-kompoty,nie można nic robić inaczej bo się zepsują.
nakładasz1/3 słoika owoców ,przygotowujesz wodę: na 6 litrów wody 10 kopiatych łyżek cukru zagotujesz tą wodę z cukrem i nalewając do słoików gotujesz ją cały czas,słoik powinien stać na głębokim talerzu,bo nalewając ciągle gotującą się wodę musisz przelać słoik,aż woda wyleje się na ten talerz,zakręcasz słoik ,musisz miec przygotowane 2 ściereczki złożone w kostkę ,przez jedną ściereczkę podnosisz słoik drugą podkładasz pod spód słoika ,(żeby się nie poparzyć) i do oporu dokręcasz ,kładziesz na blacie do góry nogami aż do wystygnięcia i to wszystko.Jak kompot wystygnie obmywasz czystą ściereczką słoik ,bo był oblany słodką wodą i mógłby się w spiżarni oprószyć nalotem pleśniowym bo to świetna pożywka dla grzyba i wysuszony układasz do spiżarni,jeżeli się zdarzy,że syczy powietrze lub kapie ,lub po wystygnięciu zrobi się pianka z powietrzem to znaczy że z przykrywką coś nie tak i słoik się dobrze nie zamknął, to taki słoik odkładasz do szybkiego wypicia,wszystkie przykrywki są pięknie wklęśnięte i bardzo trudno je potem otworzyć, ja do otwierania podgrzewam przykrywkę nad gazem żeby się troszkę rozgrzała bo lepiej się otwiera,ale tez trzeba uważać ,żeby nie przypalić gumek uszczelek w przykrywce bo wtedy taka uszkodzona przykrywka jest do wyrzucenia, otwieracze też uszkadzają przykrywki.Czy słoik się dobrze zamknął wiesz też po tym że owoce w całości lub częściowo wypływają do góry i tak się trzymają z czasem mogą opaść ale z kompotem nic się nie dzieje po2 dniach już kompot jest bardzo aromatyczny i gotowy do picia, rewelacyjnie jest wydobyty smak owoców ,agrestu,porzeczek ,truskawek,wisni ,jabłek, rabarbaru, maliny lub aronii z maliną ,jeżyn,śliwek,nie można robić w ten sposób tylko jagód leśnych bo fermentuje jeżeli wszystko zrobisz tak jak pisze to nic nie powinno się zepsuć ja robię po 400 słoików co roku i ani jeden wyniesiony do spiżarki się nie zepsuł .
Aniu jeżeli będziesz miała jakieś pytania to napisz bo nie wiem na ile jasno napisałam,z 1 kg cukru zrobisz 36-38 słoików dla mnie to jest prawie słodkie a nie przesłodzone i jest gotowe do wypicia beż żadnego rozcieńczania jak najlepszy sok z kartonu ale bez chemii
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj ;:oj ;:oj przepiekne , bosskieeeeeeeee
a takie ragały to ja poprosze u siebie ;:173 (z zawartością oczywiście nie puste)

Mam pytanie czy rozwar utrzyma się na balkonie (moim) ?
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

koziorozec pisze:Iwonko,ja jestem jak wiewiórka i ciągle coś robię do spiżarki na zimę, są też dżemiki z różnych owoców, cała zamrażarka skrzyniowa z czosnkiem niedzwiedzim na zupki ,pokrojonymi warzywami, grzybami, owocami do jogurtów i do ciasta jest zrobionych dużo soków z różnych owoców ,teraz kolej na napoje i soki z malin jesiennych oczywiście własnych, zaczynam robić też przecier z dyni na zupy kremowe-dyniowe,tyle mam wszystkiego w ogrodzie że chętnie bym się z wami podzieliła ,a ilość dyń mnie przerosła,pozdrawiam i zapraszam znowu na zwiedzanie ;:168
Martusiu, zaniemówiłam z wrażenia, oj jak ja bym się dorwała do tej Twojej spiżareczki Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu,gdybyś była blisko to pewnie coś by się do ciebie przeniosło,ty nad morzem ja w górach i jak tu co wymyślić ale można sobie troszkę zrobić ,teraz są maliny jeżyny jabłuszka,pytasz o rozwar ta bylina bez żadnego problemu zimuje ,i na pewno na balkonie też przezimuje ,można przecież owinąć doniczkę folią bąbelkową albo do jakiegoś worka wsadzić liście a w te liście doniczkę z rośliną a na wierzch gałązki iglaków chociaż w ogrodzie nie wymaga żadnego okrycia
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko to musisz przyjechać do mnie ,jest tyle zrobione ,ze starczy dla nas i dla gości, soki malinowe robię do butelek po wódce nie muszę ich myć bo w butelce zawsze zostaje troszkę wódki i ona świetnie dezynfekuje butelkę i z garnka leci wrzący sok prosto do butelki,robię zawsze200 butelek i tu jest problem z tymi butelkami, wszyscy znajomi nasi i córki zbierają butelki i,jeszcze mam od koleżanki,która ma restaurację,po opróżnieniu soku butelka idzie do wyrzucenia a ja zbieram od nowa ale ani jeden sok się nie zepsuje i nie ma żadnej roboty z myciem i prażeniem butelek, butelki po opróżnieniu wódki muszą być dobrze zakręcone ,żeby ta resztka alkoholu nie wywietrzała.ale w zimie herbatka z imbirem ,sokiem malinowym i cytrynką to miodzio,pozdrawiam
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Martuś.
Bogata paleta barw w Twoim ogrodzie,a spiżarnia ;:138
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dzięki Marto :D Myślę, że zrozumiałam. Wygląda na to, że głównymi punktami jest stosunkowo niewielka ilość cukru i to, by nie zalewać kompotów wystudzonym roztworem wody z cukrem. Przyznam, że tradycyjną metodą zrobiłam już kompoty z wiśni, bo soki z kartonu porzuciłam już jakiś czas temu. Nie dość, że nie tanie, to z sokiem to nawet nie powinny stać na tej samej półce :evil:
Dziś zakończyłam także akcję "Ogórek" i tak mam spory zapas kiszonych, w zalewie musztardowej i zalewie curry. Jeszcze na pewno zrobię kilka słoików papryki i leczo - na szybkie, zimowe obiady.
Tyle, co Ty oczywiście nie zrobię, bo raz mam za mało czasu, a za dużo obowiązków, a dwa - jesteśmy tylko w trójkę.
Proponowałam mojej Mamie, że przyjadę i zrobię jej ogórki, to stwierdziła, że jest z tym za dużo paprania, a w sklepie są równie dobre ;:oj Co za herezja ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Nie kuś, nie kuś........ ;:198 , bo jak Ci się na głowę zwali połowa FO to i dwieście butelek może braknąć ;:198
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu,te napoje są dla nas i wszystkich którzy je próbowali i wzięli przepis prawie słodkie ,jeżeli lubicie słodsze to możesz dać 11 łyżek cukru,ale najważniejsze jest przelanie bo wtedy wypchane jest powietrze ze słoika i super się zamknie i nie ma się co psuć(,jeżeli byś nie przelała, nie zapasteryzowała to wszystko zepsujesz,) a owoce są pełne witamin bo nie trzeba ich gotować a i dzieci chętnie je zjedzą bo nie ma ich dużo,woda musi się cały czas gotować ,żeby nie stygła jak zauważyłaś, możesz spróbować zrobić trochę bo teraz są maliny i w lesie jeżyny ,mój mąż poszedł wczoraj na jeżyny przyniósł1 kg,bo miał mało czasu na więcej i z1 kg robi się6-7 słoików litrowych,my też nie przynosimy napojów ze sklepu bo to sama chemia,jest tyle zrobione żeby do woli można się było napić przez cały roki jeszcze rozdać,ogóreczki jeszcze u mnie nie zrobione ,ale robię też pyszny ketchup i pastę paprykową to wszystko jeszcze przede mną ;:196

-- 17 sie 2013, o 14:23 --

Iwonko,zawsze biorę pod uwagę że rozdam (bo to moja natura )dlatego robię tak dużo żeby mi nie brakło i było na rozdanie bez żadnego żalu,wszystko jest przemyślane, i pod kontrolą;pozdrawiam: ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu witam cię gorąco w moim ogrodzie i mojej spiżarni ;:168
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Ogród kolorowy,piękny ;:63 spiżarnia- ;:oj przepis na napoje- ;:oj pierwszy raz o takim słyszę
Tak narobiłaś smaku ,że jutro zrobię kilka słoiczków z malin.A jabłka jakie najlepsze na taki kompocik? i ta pasta z papryki-musi byc pycha
Pozdrawiam-Iwona
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iwonko w moim ogrodzie,bardzo się cieszę że mnie odwiedziłaś i znowu zapraszam,kompocik bardzo polecam jest pyszny w żaden inny sposób nie wydobędziesz z owoców tych aromatów które one mają,jabłuszka najlepiej mieć swoje i wtedy wystarczy tylko umyć i pokroić ze skóreczką a jak ona jest czerwona to kompocik ma różowy kolorek,jabłka kroisz na ćwiartki wycinasz nasienniki i kroisz w cieniutkie plasterki1/3 słoika i zalewasz i dalej wiesz,jeżeli jabłka są kupione w sklepie i nie wiesz czy nie pryskane to oprócz mycia musisz obrać ze skórki (przynajmniej ja tak robię),pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto pięknie i kolorowo u Ciebie ,cieszę się że dalie Ci zakwitły ;:3 ;:3 ;:3
Spiżarka super ;:215
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Martusiu bogata spiżarenka ,ja tez tak lubię.Czy te soki przetrwają do wiosny nie pasteryzowane?Ja robiłam w tym roku w sokowniku ale tu trzeba dac troszkę większą ilość cukru co mi nie pasuje ,Twoja wersja lepiej mi się podoba.czy butelki z sokami pasteryzujesz?
Jeżówka Milkshake cudeńko.Martusiu jakie masz jeszcze jeżówki?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko,ta żółta dalia jest tak piękna że ciągle się na nią gapię,a ty nic nie piszesz ,czy zakwitła ci galtonia (hiacynt letni) lub eukomis

Joasiu,te soki wlewane do butelek z wódki przetrwają nie jeden rok ale warunek że w butelce jest ta reszteczka wódki,tych butelek nie pasteryzuję tylko mocno zakręcam po wlaniu gorącego soku z sokownika i ostudzony wkładam do spiżarki ja nie daję kilo cukru na kilo owoców do sokownika tylko połowę cukru do owoców np mieści mi się w sokowniku 4 kg owoców to daję do tego 2 kg. cukru,ten sok ma inne zastosowanie jak napoje -kompoty,sok jest do herbatki w zimie lub do wody mineralnej w lecie, musi być rozcieńczony i do herbatki kompotu nie nalejesz ,a kompoty są wspaniałymi napojami bezpośrednio do picia dlatego robię jedno i drugie pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”