Kochani a czy to normalne,że moje reanimowane mini storczyki mają pomarszczone liście i plamy?zraszam keramzyt tak jak mi Callanthe radziłaś i pewnie znów coś źle robię bo jakoś tak dziwnie mi one wyglądają :/Za sucho,za mokro?POMÓŻCIE!!!
Storczyk nr 1
Storczyk nr 2
Może tego pierwszego powinnaś lepiej wsadzić w ten keramzyt? Mój reanimowany też po przesadzeniu w keramzyt zrobił się miękki, ale później ładnie odżył i zaczął wypuszczać korzonki.
Jedną miniaturkę mam w ogóle bez korzeni i też teraz leży na keramzycie i czekam, aż coś się ruszy. A reanimuje się już 2 miesiąc i też ma pomarszczone listki.
Wydaje mi się, że lepsze zdjęcia byłyby jakby były trochę oddalone, żeby było widać jak są umieszczone w tym keramzycie i jak to całościowo wygląda.
Dziękuję Pati za odpowiedź.2 miesiące czekasz???a ja raptem kilka dni i już się martwię.Ojjj chyba przy tych storczykach nauczę się cierpliwości
Zrobię zdjęcie z oddali i wrzucę.Postaram się też głębiej je umieścić.
ten drugi chyba ma basal keiki? Wydaje mi się normalne, że reanimowane storczyki mają wątłe odwodnione listki, bo właśnie dlatego je reanimujemy, bo nie są w stanie prawidłowo pobierać wody..
Hej! W kwietniu zaczęłam moją przygodę ze storczykami . Pierwszy, którego kupiłam własnie w kwietniu ślicznie kwitnie do dziś i nie mam z nim żadnego problemu natomiast tydzień temu kupiłam kolejnego i nestety wszystkie pąki mu zaczęły usychać i odpadają, a kwiaty więdną. Dziś zauważyłam, że korzonki mu zaczynają gnić. Mam pytanko, czy mogę go teraz wyjąć i poobcinać korzonki? Zasypie cynamonem obcięte miejsca, ale nie mam kamieni ani keramzytu, czy jak jeden dzień poleży bez niczego to przetrwa? Pomóżcie proszę, bo nie chcę go stracić.
Tak, możesz go wyjąć i poobcinać zgniłe korzonki i jak poleży jeden dzień nic mu się nie stanie
Pąki i kwiaty na pewno uschły mu w wyniku aklimatyzacji
No to pociachalam i zasypalam cynamonem. Tyle zostało. Część korzeni była zgnita, część sucha na wiór. Nie wiem za bardzo jak go teraz wsadzić jak kupie mieszanke kory i keramzyt.